Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 5. 2013,
17.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

judje kongres

Nedelja, 5. 5. 2013, 17.29

8 let

Judje želijo stopiti skupaj in dokazati, da lahko dosežejo spremembe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Začel se je Svetovni judovski kongres, ki so ga organizatorji tokrat namenoma pripravili na Madžarskem, saj se v tej državi, kot opozarjajo, nevarno širi sovraštvo do judov.

Kongresa, ki bo trajal do 7. maja, se bo udeležil tudi madžarski premier Viktor Orban.

Kot je pred začetkom dejal predsednik kongresa Ronald S. Lauder, bo zasedanje dobra priložnost, da pokažejo, da lahko z enotnostjo dosežejo spremembe. Vesel je bil tudi, da bo kongres potekal v Budimpešti, ki ima, kot je dejal, bogato judovsko zgodovino in živahno judovsko skupnost.

Protest proti judom V soboto pa je v Budimpešti proti judom protestiralo več sto ljudi. Protisemitske proteste je organizirala radikalna desna stranka Jobbik, ki je znana po sovraštvu do judov in Romov.

Nekateri med protestniki so bili oblečeni v uniforme prepovedane Madžarske garde. Madžarsko notranje ministrstvo je protest, ki so ga spremljali številni policisti, poskušalo preprečiti.

Zbrane je nagovoril vodja Jobbika Gabor Vona. V zanj značilnih provokativnih izjavah je ocenil, da bi lahko denar, ki so ga izplačali za odškodnine žrtvam holokavsta, porabili veliko koristneje.

Menil je tudi, da bi morali judje Madžare prositi za odpuščanje za zločine, ki sta jih pod komunističnim režimom zagrešila voditelja, kot sta bila Bela Kun in Matjas Rakosi.

Več protisemitskih incidentov Poslanec Jobbika Marton Gyöngyösi pa je dejal, da je genocid, ki ga Izrael izvaja nad Palestinci, "hujši od tega, kar so si nacionalsocialisti predstavljali v svojih najdrznejših sanjah".

Nedavni protisemitski incidenti na Madžarskem so med drugim bili verbalni napad na glavnega rabina sredi ulice v Budimpešti, vzklikanje protisemitskih sloganov na nogometni tekmi proti Izraelu in namestitev prašičjih parkljev na kip Raoula Wallenberga, švedskega diplomata, ki je med drugo svetovno vojno v Budimpešti rešil na tisoče judov.

Ne spreglejte