Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 10. 2017,
9.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Boris Johnson

Sreda, 4. 10. 2017, 9.58

6 let, 6 mesecev

Johnson tokrat jezi zaradi opazke o truplih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Boris Johnson | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanski zunanji minister Boris Johnson je znan po svojem ostrem jeziku, s katerim je užalil že marsikoga. Tokrat se je znašel pod plazom kritik zaradi izjave, da bi Libija lahko postala nov Dubaj - če bi se le rešila trupel.

Johnson je na kongresu britanskih konservativcev v Manchestru v torek govoril o svojem obisku v Libiji avgusta ter pri tem omenil, da britanska podjetja želijo vlagati v libijskem mestu Sirta. "Imajo izvrstno vizijo, kako bi Sirto spremenili v drugi Dubaj," je dejal ter omenil "plaže z belim peskom, čudovito morje in krasne mlade ljudi"."Edina stvar, ki jo morajo storiti, je, da počistijo trupla," je dodal in se zasmejal.

Izjava zunanjega ministra, ki je znan po neprimernih opazkah, je v Veliki Britaniji sprožila plaz kritik. "Da Boris Johnson smrti obravnava kot šalo in neprijetno dejstvo, ki ovira britanske podjetnike, da bi mesto spremenili v letovišče, je neverjetno robato, neusmiljeno in kruto," je dejala poslanka laburistov Emily Thornberry. Dodala je, da Johnson ni primeren za položaj zunanjega ministra, če misli, da se lahko norčuje iz trupel pogumnih vojakov in nedolžnih civilistov.

Poslanka liberalnih demokratov Jo Swinson je poudarila, da Johnson nima diplomatskih sposobnosti, ki so nujne za njegov položaj, in pozvala premierko Thereso May, naj ga odstavi.

Za odstop zunanjega ministra zaradi opazke o truplih so se zavzeli tudi politiki iz vrst konservativcev. "100-odstotno nedopustno za kogarkoli, še posebej za zunanjega ministra. Borisa bi morali odpustiti. Ne predstavlja moje stranke," je na družbenem omrežju Twitter zapisala političarka Heidi Allen.

Johnson se brani

Zunanji minister je svoje pripombe kasneje branil na Twitterju. Ljudi, ki "ne poznajo ali razumejo Libije", je obtožil, da se "hočejo igrati politiko s strašno nevarno realnostjo v Sirti". "Realnost je, da je čiščenje trupel borcev Islamske države oteženo zaradi doma izdelanih eksplozivnih naprav in pasti," je še tvitnil in dodal, da zato Velika Britanija igra pomembno vlogo pri obnovi in da je bil to tudi razlog njegovega obiska.

Ne spreglejte