Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 10. 2012,
17.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jimmy Carter Benjamin Netanjahu Barack Obama Jeruzalem

Torek, 23. 10. 2012, 17.10

8 let

Jimmy Carter kritičen do izraelskega premierja Netanjahuja in Obame

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter je ob obisku Izraela ostro kritiziral premierja Netanjahuja, ki ga krivi za obstoj mirovnih pogajanj med Izraelom in Palestino.

Čeprav so minila že tri desetletja, odkar je nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter zapustil Belo hišo, pa še vedno potuje po svetu, se srečuje s pomembnejšimi politiki, spremljajo pa ga agentje ameriške tajne službe. Če je v preteklosti uporabljal diplomatski jezik, pa danes 88-letni Carter besed ne izbira več tako skrbno.

Včeraj se je namreč nekdanji predsednik mudil na obisku v Jeruzalemu, kjer je še zaostril svoje kritike do izraelske politike. Pri tem je dejal, da izraelski premier Benjamin Netanjahu nima toliko poguma kot njegovi predhodniki in da je zavrnil predlagano rešitev, po kateri bi Izrael in Palestina postali dve ločeni državi. "Mislim, da ni nobenega dvoma o tem, da se je Netanjahu odločil samo za eno rešitev, ki ji bo sledil," je povedal Carter, čeprav je Netanjahu obljubil, da bo upošteval predloge o ustanovitvi dveh držav, Izraela in Palestine.

Kritiziral tudi Obamo, ki pri reševanju izraelsko-palestinskega vprašanja ni odločen Presenetljivo pa Jimmy Carter ni bil kritičen samo do Netanjahuja, temveč tudi do zdajšnjega predsednika Baracka Obame, o katerem je dejal, da je njegova administracija zmanjšala zgodovinsko vlogo ZDA v tej regiji. "Ameriška vlada se je v zadnjih dveh ali treh letih pospešeno izogibala kontroverznih tem. Vsak predsednik je bil do zdaj pomemben dejavnik pri zagovarjanju rešitve dveh držav, kar pa zdaj ni očitno," je še povedal Carter, ki je odprto kritiziral Baracka Obamo, da ni bolj pritisnil na Netanjahuja, da bi upošteval rešitev dveh držav.

Jimmy Carter je v Beli hiši služil med letoma 1977 in 1981, izraelsko in palestinsko ozemlje pa je po svojih besedah obiskal več kot 30-krat. Carter je že leta oster kritik izraelske politike, kar je tudi razkril v knjigi Palestina: Mir in ne apartheid, ki je izšla leta 2006. Ob včerajšnjem obisku pa je še dejal, da so razmere še hujše, kot so bile, saj je čedalje več prebivalcev na Zahodnem bregu, hkrati pa nimajo možnosti za spremembo svojih življenjskih razmer. Opisal se je kot zgroženega, žalostnega in jeznega zaradi zadnjih dogodkov. "Rešitev, ki bi vključevala obe državi, bo propadla, ta nov razvoj dogodkov pa nikogar ne prizadene," je še povedal Jimmy Carter.

Prebivalci obeh držav si želijo lastne države Ankete kažejo, da tako Palestinci kot Izraelci podpirajo rešitev dveh držav, medtem pa intelektualci na obeh straneh govorijo o ustanovitvi dvonacionalne države v okviru ene države, ki bi jo lahko vzpostavili le na dva načina, in sicer, da bi bila država brez judovskih značilnosti, ali pa da bi preglasili Palestince na nedemokratičen način. Carter je rešitev ene države opisal kot "katastrofo, vendar ne za Palestince, temveč za Izrael".

Čeprav naj bi bil Netanjahu pripravljen poslušati palestinsko plat zgodbe, pa ga Carter obtožuje, da je ravno on kriv, da se mirovna pogajanja nikamor ne premaknejo. "Spoznal vsem vse premierje od takrat, ko je bil izraelski premier Golda Meir. Vsi prejšnji premierji so bili vsak po svoje pogumni, vsi pa so se obvezali za rešitev dveh držav," je povedal Carter, ki je še prepričan, da je Netanjahu sprejel svojo odločitev, vendar jo skriva pred svetom.

Obisk v okviru organizavije Elders Carter je sicer Jeruzalem obiskal z nekdanjim norveškim premierjem Grojem Harlemom Brundtlandom in nekdanjo irsko predsednico Mary Robinson, ki sodelujejo pod okriljem organizacije Elders, skupine, ki jo je ustanovil Nelson Mandela in katere naloga je promocija človekovih pravic in svetovnega miru.

Ne spreglejte