SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jerzy Wiatr: Krepitev EU edina pot naprej, sicer propad celotnega sistema

3

termometer

Ugledni poljski družboslovec Jerzy Wiatr, bivši poslanec in minister, kljub dolžniški krizi območja z evrom verjame v krepitev EU in prihodnost evra.

Kot je Jerzy Wiatr opozoril v pogovoru, pa to ni le gospodarsko vprašanje, ampak vprašanje političnega vodstva. Poljska pa se mora po njegovem v naslednjih letih lotiti nekaterih nujnih strukturnih reform.

Wiatr vidi v Evropi dveh hitrosti veliko nevarnost V Evropi dveh hitrosti vidi profesor Univerze v Varšavi in rektor zasebne Visoke evropske šole prava in uprave veliko nevarnost. Želi si močnejše Evrope, sedanja kriza pa je po njegovem mnenju močan argument zanjo, saj je posledica tega, da je bila monetarna unija vzpostavljena brez močnega nadzornega mehanizma.

"EU je kot oseba, ki je začela korak" Alternativa krepitvi je propad celotnega sistema. EU je kot oseba, ki je začela korak: stoji na eni nogi, drugo ima v zraku, a v takem položaju ne more ostati neomejeno dolgo. Ali narediš korak ali pač padeš, pravi.

Če bo območje evra uspelo rešiti svoje sedanje težave, se mu bodo druge države, vključno s Poljsko, sčasoma pridružile, je še prepričan Wiatr. Ali bo Evropa uspela premagati krizo in iti naprej močnejša, pa ni le gospodarsko vprašanje, ampak v veliki meri vprašanje političnega vodstva.

Wiatr: Tusk se mora lotiti nujnih strukturnih reform, predvsem pokojninske Poljska je krizo zaenkrat dobro prebrodila, premier Donald Tusk pa si je na oktobrskih volitvah zagotovil drugi zaporedni mandat. A potem ko se je najtežjim odločitvam doslej izogibal, se mora Tusk sedaj lotiti nujnih strukturnih reform, predvsem pokojninske, opozarja Wiatr.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin