Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 6. 2013,
9.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

jedrsko orožje Severna Koreja

Torek, 4. 6. 2013, 9.14

8 let

Jedrsko orožje še naprej grožnja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sodeč po letošnjem poročilu Stockholmskega mednarodnega mirovnega raziskovalnega inštituta, številke jedrskih konic po svetu ne nakazujejo želje po razoroževanju.

Stockholmski inštitut (SIPRI) je objavil podatke o številu jedrskih konic po svetu, ki razkrivajo, da predvsem Kitajska, Indija in Pakistan vestno dopolnjujejo svoj jedrski arzenal. Po podatkih SIPRI-ja naj bi imela tako Kitajska okoli 250 jedrskih konic, medtem ko jih je lani imela 240. Pri inštitutu poudarjajo, da so podatki o Kitajski precej netransparentni, zato njihovo stopnjo oboroženosti lahko ocenijo zgolj posredno. Čeprav Kitajska svoje orožje rada razkazuje na paradah, točne podatke o svoji oboroženosti skrbno skriva.

Podobno skrivnostni so tudi v Indiji in Pakistanu. V Indiji naj bi bilo med 90 in 100 jedrskih bomb, v Pakistanu pa med 100 in 120. Za Izrael lahko prav tako zgolj predvidevajo, da se število konic ni spremenilo in da jih je še vedno osemdeset, medtem ko so raziskovalci imeli bistveno lažjo nalogo pri "tradicionalnih" jedrskih velesilah, ki so ob podpisu sporazuma za razorožitev morale objaviti tudi založenost svojega jedrskega arzenala.

Prav velesile so tiste, ki so v zadnjih dveh letih zmanjšale svoje zaloge jedrskega orožja. V Rusiji jih je v primerjavi z letom 2011 od deset tisoč ostalo še 8.500, v ZDA pa od osem tisoč še 7.700. Francija števila svojih 300 jedrskih konic ni spreminjala, prav tako ne Velika Britanija, ki jih ima 225.

SIPRI Irana in Severne Koreje še ne obravnava kot jedrske sile, saj naj bi bil tam razvoj orožja še v zgodnji fazi.

V Stockholmu tako sklepajo, da so konflikti, v katerih bi si države odkrito grozile z jedrskim orožjem, a da se to v številu jedrskih konic še ne odraža. Razlogov za skrb je tako še vedno veliko, sploh upoštevajoč "krhki" mir v Aziji, kjer se je spet pokazalo, da je upanja za razorožitev malo.

Ne spreglejte