Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
6. 9. 2022,
22.19

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,34

61

Natisni članek

Wolfgang Streeck Zeleni ZDA Kitajska Nemčija Vladimir Putin Rusija Evropska unija Ukrajina

Torek, 6. 9. 2022, 22.19

1 leto, 7 mesecev

Je Nemčija na poti v zaton? In kaj to pomeni za Slovenijo?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,34

61

Nemški zvezni parlament | Lahko Nemčija v bližnji prihodnosti pade s prestola Evrope? | Foto Guliverimage

Lahko Nemčija v bližnji prihodnosti pade s prestola Evrope?

Foto: Guliverimage

Nemško izvozno usmerjeno gospodarstvo je bilo eden od največjih zmagovalcev globalizacije. Zelo poenostavljeno bi lahko rekli, da je bila čarobna formula za nemški uspeh sestavljena iz poceni ruskih energentov in izvoza na ogromni kitajski trg. Toda zdi se, da se ta nemška zgodba o uspehu klavrno končuje.

Globalno gospodarstvo je prvič zaškripalo v času pandemije covid-19, ki je izbruhnila na Kitajskem in v začetku leta 2020 skoraj popolnoma ohromila tako svetovno gospodarstvo kot nacionalna gospodarstva.

Najprej pandemija, nato vojna

Ko je svet začel počasi okrevati po pandemiji in strogih ukrepih za njeno zajezitev, pa je ruski predsednik Vladimir Putin februarja letos zaukazal napad na Ukrajino. Nemčija, ki je zelo odvisna od ruskega zemeljskega plina, nafte in premoga, se je zdaj znašla v hudih težavah.

Vladimir Putin, Dmitrij Medvedjev in Anton Vaino
Novice Pohod psevdoznanosti v Putinovi Rusiji

Za nameček se zaradi Tajvana zaostrujejo tudi ameriško-kitajski odnosi. Lahko si le mislimo, kako hude posledice bi bile za Nemčijo, če bi poleg ruskih energentov čez noč izgubila še dostop na kitajski trg.

Napovedi o koncu nemške prevlade v Evropi

O tem je za britanski medij UnHerd nedavno govoril Wolfgang Streeck, nemški sociolog in častni direktor Inštituta za družboslovne raziskave Maxa Plancka. Streeck, ki je bil dolgoletni član SPD, napoveduje, da bo zlom globalizacije povzročil konec nemške prevlade v Evropi. Posledice nemškega strmoglavljanja z evropskega prestola bodo vplivale na vso Evropo.

Levo usmerjeni Wolfgang Streeck napoveduje konec nemške prevlade v Evropi. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Levo usmerjeni Wolfgang Streeck napoveduje konec nemške prevlade v Evropi. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Streeck tudi meni, da bo med posledicami vojne v Ukrajini evropska izguba strateške neodvisnosti. Evropa bo tako postala odvisna od ZDA, moč EU pa bo oslabela.

Huda zima za Nemce?

Glede naraščanja napetosti med Kitajsko in Zahodom pa Streeck pravi: "Slišimo, da ne bi smeli več trgovati s Kitajsko. Zdaj si lahko predstavljate, da ima lahko podjetje, kot je Volkswagen, ki na Kitajskem proda več avtomobilov kot kjerkoli drugje na svetu, resne težave, če bo kitajski trg zaprt za nemške izdelke na enak način, kot je zdaj zaprt ruski trg."

Erich Vad
Novice Nemški general, ki je razburil Ukrajince

Streeck tudi napoveduje, da bo morala Nemčija prestati težko zimo, ki jo bo še poslabšala huda energetska kriza. Ta kriza bo posledica prevelike odvisnosti Nemčije od ruskega plina. Pa tudi posledica protijedrske usmerjenosti nemških Zelenih.

Je Nemčija žrtev protijedrskih Zelenih?

Ta protijedrska usmerjenost je del DNK-ja Zelenih. Ker pa sta tako SPD kot CDU snubili Zelene za svojega koalicijskega partnerja, sta tudi ti dve stranki začeli zagovarjati protijedrsko politiko, pravi Streeck.

Protijedrska usmeritev je za nemške Zelene skorajda verska dogma. Lahko energetska kriza Zelene prisili, da se odpovejo svoji temeljni programski smernici? In kaj bi ta odpoved pomenila za strankino prihodnost? | Foto: Reuters Protijedrska usmeritev je za nemške Zelene skorajda verska dogma. Lahko energetska kriza Zelene prisili, da se odpovejo svoji temeljni programski smernici? In kaj bi ta odpoved pomenila za strankino prihodnost? Foto: Reuters

Morda bi lahko tukaj dodali, da je CDU/CSU začela zagovarjati protijedrsko politiko tudi zato, ker je ta politika postajala vse bolj priljubljena med nemškimi volivci. Vsekakor pa je bila posledica protijedrske politike ta, da je bila Nemčija prisiljena uvažati vse več energije.

Je EU na robu razpada?

Streeck meni, da bo ta kriza negativno vplivala tudi na EU. "Unija je že na robu razpada. Pomislite na vzhodne države: Madžarska igra vlogo nebodigatreba. Poljska ima svoje predstave o tem, čemu je namenjena EU – namreč pomagati Poljski pri doseganju blaginje in nič drugega. In protinemški sentiment, tako na vzhodu kot na jugu EU, se absolutno krepi. Medtem je Velika Britanija odšla."

Larnaka na Cipru
Novice Lahko ta otok Evropo čudežno reši pred Putinom?

Glede širitve EU v Ukrajino in na Zahodni Balkan Streeck pravi, da bodo morale gospodarstva osrednjih članic EU podpirati Ukrajino in zahodnobalkanske države, če bodo te države postale članice EU, obenem pa bodo te morebitne nove članice spremenile razmerja moči v Evropskem svetu, zaradi česar bo celotni sistem postal nevzdržen.

Drobljenje EU na regionalne bloke?

Streeck zato napoveduje, da bo EU vse bolj izgubljala pomen za svoje članice in da se bo znotraj EU oblikovalo več regionalnih skupin (vzhodne članice EU, sredozemske članice EU ...), ki bodo delale po svoje.

Videoposnetek Streeckovega intervjuja za UnHerd:

Glede vojne v Ukrajini Streeck pravi, da vojne vedno trajajo dlje, kot je bilo načrtovano ob njihovem začetku, saj vojna po svoje hrani samo sebe, zaradi česar je vse težje doseči dogovor, ki bi končal vojno.

Delitev Evrazije na ameriško in kitajsko vplivno območje?

Streeck meni, da se bo zgodila delitev evrazijskega območja na dva dela – na kitajsko vplivno območje, katerega del bo Rusija, in na ameriško vplivno območje, katerega del bodo članice oslabljene EU.

Wolfgang Streeck
Novice Mož, ki trdi, da je EU obsojena na propad
Vladimir Putin
Novice To je svarilo, naj ne podcenjujemo Putinove Rusije
Dunaj
Novice To mesto velja za svetovno prestolnico vohunov
Vladimir Putin in Aleksandar Vučić
Novice Bo Putin pustil Srbijo na cedilu?
Femen, protest proti Putinu
Novice Najbolj črn scenarij za Ukrajince
Anna Chapman
Novice Kaj zdaj počne Putinova lepa vohunka, ki je zapeljevala Američane?
Ne spreglejte