Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
16. 11. 2015,
13.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

deklica Hrvaška

Ponedeljek, 16. 11. 2015, 13.56

8 let

Je na Hrvaškem najdena mala "begunka" žrtev trgovine z ljudmi?

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Potem ko je Hrvaška več dni ugibala, iz katere oddaljene dežele je prišla mala begunka, se je izkazalo, da je triletnica romska deklica, ki bi utegnila biti ena izmed žrtev trgovine z ljudmi.

Deklico so v začetku oktobra našli v parku v Veliki Gorici, govorila pa je tuj jezik. Po večdnevnih poskusih ugotavljanja, za kateri jezik gre, se je izkazalo, da je deklica verjetno Romkinja in ni begunka, ki bi se na t. i. balkanski poti ločila od staršev. Deklice ni iskal nihče, nato pa so ugotovili, da razume bajaši, jezik Romov.

Potem ko so objavili njeno fotografijo v medijih, sta se javila dedek in babica, ki trdita, da so dekličini starši pred tremi meseci prišli na Hrvaško . Deklici je ime Mirjana Oris, ima sestro dvojčico in se je rodila v zaporu v Švici, kjer je bila njena mati zaprta zaradi kraje, sta trdila. Njuna navedba, da živijo v naselju Sesveti, se je izkazala za lažno. Deklica se na ime Mirjana ne odziva.

Paru vzeli tri otroke Policija je prejšnji teden prišla v hišo domnevnega dedka in babice deklice blizu Velike Gorice, a s tem niso kaj dosti bližje odkritju identitete triletnice. Na domu para niso našli dekličinih veljavnih dokumentov, piše Jutarnji list, temveč še tri mlajše otroke. Tudi dokumenti teh otrok so že na prvi pogled lažni.

Otroke so domnevnima dedku in babici odvzeli ter jih namestili v dom za otroke, kjer je tudi triletna Mirjana, neuradno poroča Jutarnji list. Proti paru so vložili obtožnico zaradi zanemarjanja otrok, preiskava pa še ni zaključena. "Vsi otroci imajo na najdenih dokumentih zapisano isti, italijanski priimek, vendar različne starše. Zato obstaja utemeljeni sum, da gre za trgovino z ljudmi," je za hrvaški časnik povedal neimenovani vir.

Ne spreglejte