Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
7. 10. 2014,
14.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kim Jong Un Severna Koreja Južna Koreja Kitajska

Torek, 7. 10. 2014, 14.29

8 let

Je Kim Jong Un sploh še živ?

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hude zdravstvene težave ali državni udar? Severnokorejski voditelj Kim Jong Un se v javnosti ni pojavil že več kot mesec dni, kar je sprožilo številna ugibanja, tudi to, ali je sploh še živ.

"Kje je Kim Jong Un?" je v zadnjih tednih eno najpogostejših vprašanj. Pokazal se ni niti na spektakularnem sprejemu na ulicah Pjongjanga, kjer je 150 športnih herojev po vrnitvi z azijskih iger pozdravilo več sto tisoč ljudi, prisoten pa je bil tudi celoten državni, partijski in vojaški vrh.

Poleg cvetja so bile ulice okrašene tudi s portreti diktatorjevega očeta in deda, Kim Il Sunga in Kim Jong Ila, manjkal pa je le on – največji sin Severne Koreje, veliki, dragi, modri, jasnovidni Kim Jong Un, sicer tudi velik športni navdušenec (posebej pri srcu mu je košarka, med njegovimi prijatelji je tudi nekdanji zvezdnik lige NBA Dennis Rodman). Če Kim nima zdravstvenih težav (to so v Pjongjangu zanikali), potem to pomeni, da ima Severna Koreja velike težave, je odsotnost Kima komentirala kitajska spletna stran Duowei.

Vojska prevzela oblast? Na pomemben obisk k južni sosedi v Seul pa je na začetku meseca odšel drugi človek skrivnostnega režima, šef vojske in vicemaršal Hwang Pjong So, kar je le še podžgalo ugibanja, ali je Kim huje bolan, ali pa morda sploh ni več na čelu države, češ da je prišlo do državnega udara, z oblasti pa naj bi ga vrgel prav So. Je Kim sploh še živ ali pa so ga povsem odstranili, se sprašujejo na Kitajskem in v Južni Koreji.

Nobeni tuji državi v višje strukture Severne Koreje doslej ni uspelo infiltrirati vohunov, tako da se ni nikoli vedelo, kaj se dogaja v tej državi. Svet je za pomembne dogodke, kot je smrt Kim Il Sunga ali Kim Jong Ila, izvedene jedrske poskuse in testiranje raket izvedel šele, ko je to objavila severnokorejska državna televizija. Ravno ta je pred desetimi dnevi pokazala posnetek Kima, kako je šepal, kar je sprožilo govorice, da ima putiko.

Pred Kimom ni (bil) varen nihče Znotraj severnokorejskega vrha naj bi obstajalo večje število najvišjih predstavnikov, ki bi se radi znebili Kim Jong Una. Moti jih njegova nepredvidljivost in tudi krutost. Kim je brez milosti obračunal ne le z nekdanjimi tesnimi sodelavci svojega očeta, kri je prelival tudi med lastnimi sorodniki, ko je dal odstraniti Jang Song Taeka, nekoč vplivnega moža svoje tete, neznana pa je tudi njena usoda. Sporočilo je bilo jasno: pred Kimom ni varen nihče, ne glede na pretekle zasluge in visok položaj. Vsakogar lahko skupaj z družino brez kakršnegakoli razloga aretirajo in usmrtijo ali pa odpeljejo v zloglasna taborišča.

Kim Jong Un je vodenje države prevzel po očetovi smrti decembra 2011. Že takrat naj bi se v vojski ustvaril odpor do ustoličenja tako mladega in neizkušenega voditelja. Poleg tega Kim na pomembnih mestih v državnem vrhu nima svojih ljudi. Otroštvo in mladost je preživel izoliran od vrstnikov, izobraževal se je v tujini. Nima kroga ljudi, ki jim lahko zaupa in jim je blizu tudi po letih. Okoli njega so zbrani kadri, ki sta jih nastavila še njegova predhodnika.

Diktator kot manjše zlo Ne le v Južni Koreji, tudi na Kitajskem ne bi imeli nič proti, če bi se Severni Korejci osvobodili Kimovih okov, piše Jutarnji list, vendar se hkrati tako v Seulu kot Peking bojijo nenadzorovanih sprememb v eni najbolj osamljenih držav na svetu. Kitajska je dolgo veljala za njeno edino zaveznico, a je tudi veljake v Pekingu minilo potrpljenje zaradi obnašanja 31-letnega Kima.

V obeh državah se zavedajo, da je Kim del težave, hkrati pa tudi del rešitve, zato jim nenadzirano rušenje njegovega režima ne odgovarja, saj bi ju preplavil val beguncev iz Severne Koreje, kar bi pripeljalo do humanitarnih in političnih težav. Poleg tega se Kitajska boji, da bi spremembe v Severno Korejo prinesle ameriško vojsko, zato vidi okrutnega diktatorja kot manjše zlo.

Ne spreglejte