Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 11. 2016,
19.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Harry Potter J. K. Rowling

Četrtek, 24. 11. 2016, 19.25

6 let, 7 mesecev

Avtorica Harryja Potterja je spet v klubu milijarderjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
J. K. Rawling Magične živali | Foto Reuters

Foto: Reuters

Osebno premoženje angleške pisateljice J. K. Rowling, avtorice priljubljene čarovniške sage o Harryju Potterju, je po oceni New York Timesa spet preseglo milijardo evrov.

Rowlingova je po uspehu serije knjig o Harryju Potterju in filmov, posnetih po njih, že pred nekaj leti postala najbogatejša pisateljica v zgodovini človeštva. Njeno več kot milijardo evrov vredno premoženje se je zaradi davkov v Veliki Britaniji in po velikanskih dobrodelnih prispevkih (darovala naj bi skoraj 150 milijonov evrov) spustilo pod magično mejo, je leta 2012 ocenil Forbes, a zdaj, kot opozarja novinar New York Timesa James B. Stewart, je čas, da jo spet umesti v elitni klub.

Z uspehom njenega filma Magične živali (Fantastic Beasts and Where to Find Them), katerega prihodki so v tednu dni predvajanja po svetu dosegli 247 milijonov evrov, je presegla mejo milijarde evrov zaslužka.

Knjige, filmi, tematski parki ...

Dobiček od filma Magičnih živali, za katerega je napisala scenarij, je sicer le del dohodka 51-letne pisateljice, ki služi tudi na račun tematskih parkov Čarovniški svet Harryja Potterja v Orlandu in Hollywoodu v ZDA, v Osaki na Japonskem in so del parkov studia Universal. Potterjev oddelek ima tudi park studia Warner Bros. v Londonu.

Na londonskih odrih je uspešna tudi na njenih likih temelječa igra Harry Potter And The Cursed Child, ki naj bi jo prihodnje leto gledali tudi na Broadwayu v New Yorku, še vedno se dobro prodaja njenih 20 izdanih knjig in novel. Warner Bros. je pred kratkim televizijske pravice za Harryja Potterja prodal medijskemu konglomeratu NBC Universal za najmanj 236 milijonov evrov.

Film Magične živali je odlično začel svoj pohod po kinematografih, ocenjujejo, da bo prinesel najmanj 500 milijonov evrov. | Foto: Reuters Film Magične živali je odlično začel svoj pohod po kinematografih, ocenjujejo, da bo prinesel najmanj 500 milijonov evrov. Foto: Reuters

Kako do milijarde evrov

Čeprav je Rowlingova glede svoje zasebnosti zelo zaščitniška in tudi o svojem premoženju ne govori, so na podlagi zadnjih ocen New York Timesa na Fortune.com njeno premoženje razdelali takole.

- Do danes je bilo prodanih 450 milijonov izvodov njenih sedmih knjig o Harryju Potterju, ki so prinesle 7,3 milijarde evrov. Če Rowlingova od prodaje dobi standardni 15-odstotni delež, bi morala pospraviti 1,08 milijarde evrov.

- Njene knjige, ki niso del Potterjeve serije, naj bi Angležinji navrgle še dodatnih 47 milijonov evrov.

- Prvi štirje filmi o Potterju so zaslužili 2,3 milijarde evrov, Rowlingovi bi moral njen desetodstotni delež tako prinesti 230 milijonov.

- Od naslednjih štirih filmov o Harryju Potterju, ki so skupaj prinesli prek 3,7 milijarde evrov, bi morala dobiti še 370 milijonov.

- Če filmskemu prihodku prištejemo še Magične živali, ki bi morale po ocenah zaslužiti vsaj 500 milijonov evrov, je Rowlingova samo s filmi zaslužila 650 milijonov evrov.

- Za uporabo njenih tem pri tematskih parkih naj bi Rowlingova prejela še približno 95 milijonov evrov, s televizijskimi pravicami za Harryja Potterja pa naj bi jih na njen račun kapnilo še 118.

Torej, Stewart je izračunal, da je Rowlingova skupno zaslužila več kot dve milijardi evrov, od teh pa je odštel 45-odstotni britanski davek in dobil številko 1,13 milijarde evrov. V to ni vštet dobiček od raznoraznih investicij, deležev od prodaje izdelkov s podobami njenih stvaritev, kapitalskih dobičkov …

Ne spreglejte