Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 12. 2011,
11.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Japonska Fukušima

Sobota, 17. 12. 2011, 11.30

8 let

Japonski tisk kritično o stanju v Fukušimi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Japonski časniki kritično pišejo trditvi oblasti, da so devet mesecev po nesreči v jedrski elektrarni Fukušima, ki je bila posledica potresa in cunamija, dosegli hladno zaustavitev nuklearke.

Japonski premier Jošihiko Noda je v petek sporočil, da je močno poškodovana jedrska elektrarna končno pod nadzorom. A pomembnejši časniki novice niso sprejeli z navdušenjem. Opozarjajo, da to sicer zveni lepo, a je do normalizacije stanja še zelo dolga pot.

Opozarjajo pred morebitnimi novi zapleti "Stanje hladne zaustavitve dobro zveni, a dejansko stanje ne daje razloga za optimizem," piše liberalni časnik Asahi Šimbun. "To je podobno kot pri pacientu, ki je izven smrtne nevarnosti, a ostaja hospitaliziran," piše časnik in opozarja pred morebitnimi novimi zapleti v jedrski elektrarni.

Jomiuri Šimbun: Resnična bitka se tu šele začenja Konservativni časnik Jomiuri Šimbun pa piše, da besede Node ne pomenijo nič drugega, kot da je faza zagotavljanja prve pomoči mimo. "Resnična bitka se tu šele začenja," opozarja časnik in dodaja, da se je še vedno potrebno znebiti staljenega goriva in kontaminirane vode, ki so jo uporabili za hlajenje.

Tudi časnik Nikkei dosedanje napore ocenjuje kot zgolj prvo pomoč. "Svet nima nikakršnih izkušenj z demontiranjem jedrske elektrarne z gorivom, ki se je stalilo do takšne mere," opozarja časnik. "Svet bo opazoval, kako bo Japonska delovala v prihodnje, kako bo nesrečo pripeljala do zaključka," pravi.

Delavci, ki so čistili radioaktivno vodo, kažejo znake trebušne gripe Da so opozorila časnikov na mestu, kaže tudi nov zaplet v Fukušimi. Več deset delavcev, ki so čistili radioaktivno vodo, namreč kaže znake trebušne gripe, zaradi česar delo začasno stoji. V zadnjih treh dneh je moralo na zdravljenje v bolnišnico 52 delavcev, od teh so pri treh potrdili prisotnost norovirusa - povzročitelja obolenja, ki je laično znano kot trebušna gripa.

Ne spreglejte