Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 9. 2020,
8.14

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Jošihide Suga Japonska Šinzo Abe

Sreda, 16. 9. 2020, 8.14

3 leta, 7 mesecev

Japonska dobila novega predsednika vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Jošihide Suga | 71-letnega novega japonskega premierja Jošihideja Sugo je japonski parlament potrdil s prepričljivo večino. | Foto Reuters

71-letnega novega japonskega premierja Jošihideja Sugo je japonski parlament potrdil s prepričljivo večino.

Foto: Reuters

Japonski parlament je danes izvolil 71-letnega Jošihideja Sugo za novega japonskega premierja. Suga, ki je bil pred tem med drugim dolgoletni generalni sekretar japonske vlade, bo po napovedih nadaljeval politiko svojega predhodnika Šinza Abeja, svojo ministrsko ekipo pa naj bi predstavil še danes.

71-letnega Jošihideja Sugo je japonski parlament potrdil s prepričljivo večino. Podprlo ga je 314 od skupaj 462 poslancev spodnjega doma. Po razglasitvi rezultatov se je Suga globoko priklonil, vendar izida glasovanja ni komentiral, poroča STA. "Glede na rezultate se je parlament odločil, da bo Jošihide Suga premier," je po glasovanju dejal predsednik spodnjega doma parlamenta Tadamori Ošima.

Shinzo Abe
Novice Kdo bo nasledil Shinza Abeja?

Suga obljubil, da bo nadaljeval politiko svojega predhodnika

Po poročanju japonskih medijev naj bi Suga obdržal številne ministre iz vlade nekdanjega premierja Šinza Abeja. Med prednostnimi nalogami je napovedal boj proti širjenju novega koronavirusa in zagon japonskega gospodarstva po pandemiji covid-19. Obljubil je, da bo nadaljeval ključne programe politike svojega predhodnika.

Suga je na položaju premierja nasledil Abeja, ki je po skoraj osmih letih konec avgusta odstopil zaradi zdravstvenih razlogov. Suga je bil v vseh teh letih Abejeva desna roka. Bil je sekretar vlade in vladni tiskovni predstavnik. Za Abejevega naslednika ga je vladajoča japonska liberalno-demokratska stranka potrdila v ponedeljek. Abe je konec avgusta sporočil, da po sedmih letih in osmih mesecih na čelu japonske vlade odstopa zaradi zdravstvenih težav.

Šinzo Abe
Novice Japonski premier odstopil zaradi zdravstvenih težav
Ne spreglejte