SiolNET. Novice Svet
0,81

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša v Londonu: Odnosi so dobri in prijateljski #foto

0,81

termometer

Janez Janša London
Osrednje teme obiska v Združenem kraljestvu so bile povezane s poglobitvijo političnega sodelovanja med državama, spopadanjem z epidemijo bolezni covid-19, odnosi med EU in Združenim kraljestvom, sodelovanjem med državama v luči predsedovanja Slovenije Svetu EU in predsedovanja Združenega kraljestva COP26, v pogovorih pa je bilo govora tudi o aktualnih zunanjepolitičnih temah, predvsem razmerah v Afganistanu, in o Zahodnem Balkanu. Foto: Urad predsednika vlade RS

Predsednik vlade Janez Janša je bil danes na delovnem obisku v Londonu. Tega so pripravili na povabilo predsednika Vlade Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske Borisa Johnsona.

Dvostranski odnosi med državama so zelo dobri in prijateljski, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Tokratni obisk je pomenil intenziviranje političnega dialoga na najvišji ravni. Združeno kraljestvo je po obsegu trgovine 20. zunanjetrgovinska partnerica Republike Slovenije. Obseg naložb v obe smeri narašča. Leta 2020 so neposredne naložbe iz Združenega kraljestva v Slovenijo dosegle 501 milijon evrov, kar uvršča Združeno kraljestvo na 9. mesto med zunanjetrgovinskimi partnericami pri naložbah tujcev v Sloveniji.

Z zunanjo ministrico o najaktualnejših temah 

Predsednik vlade Janez Janša se je v okviru delovnega obiska najprej srečal z novoimenovano ministrico za zunanje zadeve Elisabeth Truss. V pogovorih sta spregovorila predvsem o bilateralnih odnosih med državama, aktualnih zunanjepolitičnih temah in epidemioloških razmerah v zvezi z novim koronavirusom. Prav tako pa sta pozornost namenila krepitvi gospodarskih povezav, boju proti kibernetskim grožnjam in poglabljanju kulturnih vezi.

Predsednik vlade Janez Janša in novoimenovana ministrica za zunanje zadeve Elisabeth Truss. Predsednik vlade Janez Janša in novoimenovana ministrica za zunanje zadeve Elisabeth Truss. Foto: Urad predsednika vlade RS

Predsednik vlade Janez Janša je nato v spremstvu državnega sekretarja ministrstva za zunanje zadeve Jamesa Cleverlyja obiskal Nacionalni center za kibernetsko varnost in se srečal z njegovim vodstvom. Mednarodno sodelovanje pri vprašanjih kibernetske varnosti je namreč ključnega pomena za zaščito vseh pred hibridnimi grožnjami.

Janša v družbi Jamesa Cleverlyja. Janša v družbi Jamesa Cleverlyja. Foto: Urad predsednika vlade RS

Predsednik vlade se je na delovnem kosilu srečal tudi z Joăojem Valejem de Almeido, vodjo delegacije EU pri Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske.

Predsednik vlade je po jutranjih srečanjih delovni dan sklenil s srečanjem z britanskim premierjem Borisom Johnsonom.

Predsednik vlade in Joăo Vale de Almeida, vodja delegacije EU pri Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske.
1 / 4 Predsednik vlade in Joăo Vale de Almeida, vodja delegacije EU pri Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske.
2 / 4 Janez Janša in Boris Johnson.
3 / 4
4 / 4
Božo Dimnik Novice Dimnik z Janšo, Peterletom, Mesićem. Uspešen podjetnik, a še vedno ribič #video Janša Novice Janša se je povzpel na najvišji dimnik v Evropi #foto Denar Novice Vlada se je z občinami dogovorila za več denarja Peter Jančič Siol Plus Janša z Macronom in Okornom, Kučan z ulico in ravnatelji Mitja Okorn Novice Janša Pečanu ob Okornu: Ali res pomagate pri širjenju virusa? Janez Janša (zajem zaslona). Novice Janša: Ob razglasitvi epidemije na NIJZ delali kot v 19. stoletju #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin