Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 9. 2021,
18.41

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

113

Natisni članek

Gregor Pečan Janez Janša Janez Janša COVID-19 Slovenija Koronavirus

Petek, 24. 9. 2021, 18.41

2 leti, 7 mesecev

Janša Pečanu ob Okornu: Ali res pomagate pri širjenju virusa?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

113

Mitja Okorn | V pismu predsedniku vlade Pečan opisuje problematiko na področju osnovnega šolstva, neodzivnost resornega ministrstva ter predsednika vlade prosi za termin za sestanek. 

V pismu predsedniku vlade Pečan opisuje problematiko na področju osnovnega šolstva, neodzivnost resornega ministrstva ter predsednika vlade prosi za termin za sestanek. 

"So spodaj citirane izjave, ki predstavljajo, če ste jih res podali, zgolj pomoč pri širjenju virusa in z njim povezanih finančnih posledic, o katerih govorite v svojem pismu, res vaše oziroma ali drži, kar je navedeno v časopisu?" S tem vprašanjem je predsednik vlade Janez Janša odzval na nenavadne navedbe predsednika Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Gregorja Pečana za časopis Večer. Pečan je premierja sicer prosil za sestanek zaradi težav, ki jih imajo šole tudi zaradi stroškov, ki so posledica epidemije, na to prošnjo mu Janša še ni odgovoril. Prosil ga je za pojasnilo javnih izjav.

Zaplet se je začel, ker je ministrstvo za izobraževanje osnovne in srednje šole, dijaške domove in druge v četrtek prosilo, ali bi lahko učencem in učiteljem predvajali dokumentarni film režiserja Mitja Okorna o covidu-19 in promociji cepljenja. A odziv med ravnatelji je drugačen od pričakovanega. Pečan je za časnik Večer povedal, da promocija cepljenja ne spada v njihovo pristojnost in da je za to zadolženo zdravstvo ter da bi morala k cepljenju pozvati ministrica za izobraževanje Simona Kustec

Kako bi se morale šole odzvati na priporočila vlade, da predvajajo dokumentarni film o bolezni covid-19 režiserja Mitje Okorna?

  • Šole naj ga predvajajo
    82,46 %
    5894 glasov
  • Šole ga ne smejo predvajati
    13,58 %
    971 glasov
  • Vsak ravnatelj naj se odloči sam
    3,96 %
    283 glasov
Oddanih 7148 glasov
Učiteljica z mariborske osnovne šole Franc Rozman - Stane
Novice Proticepilska učiteljica prejela odpoved

Šole ne želijo promovirati cepljenja, potrebujejo pa denar za blaženje finančnih posledic virusa

Skoraj hkrati, ko je to javno govoril, pa je Pečan pisal Janši, da imajo finančne težave, v katerih so se, tudi zaradi slabega odziva zaposlenih na cepljenje in s tem naraščajočih stroškov zaščitnih ukrepov, zlasti stroškov testiranja, znašle šole, in mu predlaga osebno srečanje. Janša mu na predlog za srečanje ni odgovoril. Poslal mu je vprašanje, ali so izjave, "ki predstavljajo, če ste jih res podali, zgolj pomoč pri širjenju virusa in z njim povezanih finančnih posledic, o katerih govorite v svojem pismu, res vaše, oziroma ali drži, kar je navedeno v časopisu". Odziv premiera je bil takšen:

Janša pismo | Foto:

Premier Janez Janša v odgovoru Gregorju Pečanu navaja poročanje časnika Večer.

Pečana smo prosili, naj nas obvesti, kako je na prošnjo za pojasnilo svojega ravnanja, odgovoril predsedniku vlade. Odgovor bomo objavili takoj, ko ga prejmemo. 

Gregor Pečan, ravnatelj in predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnih in glasbenih šol. | Foto: Mediaspeed Gregor Pečan, ravnatelj in predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnih in glasbenih šol. Foto: Mediaspeed

V celoti objavljamo pismo, ki ga je Pečan naslovil na predsednika vlade. 

Spoštovani gospod predsednik!

Prosim Vas za termin sestanka, na katerem bi vas radi seznanili z zelo perečo problematiko na področju osnovnega šolstva. Opozorila, ki jih pošiljamo na naše resorno ministrstvo, ostanejo brez odgovorov in večinoma brez kakršne koli reakcije.

Če navedem le par primerov: še vedno smo v težavah zaradi finančnih minusov šolskih kuhinj, zdaj pa se temu pridružujejo še naglo naraščajoči stroški zaščitnih ukrepov, zlasti testov za samotestiranje, pa tudi stroški testiranja na pooblaščenih ustanovah za zaposlene, ki se morajo testirati pri njih.

Večina šol nima odgovorov na vloge za specifike, tako da izvajamo delo že skoraj cel mesec, čeprav ne vemo, ali bomo dobili financiranje za NUJNA dodatna delovna mesta (začasni spremljevalci učencem, ure OPB ...), kar nas spravlja v nemogoč položaj, da smo primorani delati izven normativnega okvira.

Sklep, ki je omogočal najemanje študentov za pokrivanje odsotnosti obolelih učiteljev za potrebe vzdrževanja "mehurčkov" (kadar je odsotnosti preveč, da bi jih lahko pokrivali z notranjimi prerazporeditvami) se je iztekel 31. 8., denar odobren za te potrebe iz proračuna ni bil porabljen v celoti, novega sklepa pa se ne sprejme, čeprav so pogoji še strožji, kot so bili v preteklem šolskem letu.

Pa je to samo par primerov od številnih.

Opravičujem se Vam, da se obračam kar na Vas, občutek imamo, da smo ostali povsem sami, stvari se enostavno ne rešujejo, ignorirajo se, to pa za Slovenijo nikakor ni dobro.

Hvala lepa za Vaš čas in vse dobro!

Gregor Pečan

Dokumentarni film Covid-19 bodo danes in v nedeljo predvajali na slovenskih televizijah. V filmu so prikazane osebne izpovedi znanih in manj znanih obrazov, ki govorijo o težki preizkušnji in posledicah po preboleli koronavirusni bolezni. Napovednik dokumentarnega filma si lahko ogledate spodaj.

Mitja Okorn
Trendi V novem filmu Mitje Okorna: "Covid je loterija življenja"
Ne spreglejte