Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 1. 2013,
8.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

arbitraža Slovenija Hrvaška

Sobota, 26. 1. 2013, 8.08

8 let

Janša se je srečal s slovensko arbitražno odvetniško skupino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik vlade Janez Janša se je v Parizu srečal s člani odvetniške ekipe, ki zastopajo Slovenijo pred arbitražnim tribunalom za določitev meje s Hrvaško, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Predstavili so mu njihovo dosedanje delo v sklopu priprave memoranduma, ki ga mora Slovenija predložiti arbitražnemu tribunalu do 11. februarja. Seznanili so ga tudi s predvideno časovnico nadaljnjih postopkovnih korakov za dokončno rešitev spora.

Janez Janša je medtem odvetnike seznanil, da je vlada doslej obravnavala le poročilo o delu projektne skupine, ki se na ministrstvu za zunanje zadeve ukvarja z arbitražnim postopkom. V prihodnjih dneh, še preden bo vlada dokončno potrdila memorandum, pa bo razpravo o omenjenem poročilu predvidoma opravil tudi Odbor DZ za zunanjo politiko.

Občutljivost mejnega vprašanja za Slovenijo Premier je ob tem izpostavil občutljivost mejnega vprašanja za Slovenijo, ki terja tudi ustrezno stopnjo političnega soglasja skozi posamezne korake v arbitražnem postopku.

Predsednik republike Borut Pahor je sicer na novinarski konferenci v Ljubljani o možnosti, da bi vlada odločitev o izhodiščih memoranduma za arbitražo o meji med državama prenesla na DZ, dejal, da mora vlada "s tem, kar je pripravljeno, ravnati tako, da ne bomo zamudili rokov".

Erjavec izrazil upanje, da bo vlada zdaj pravočasno potrdila memorandum Zunanji minister Karl Erjavec je medtem pozdravil petkovo srečanje premiera Janše s člani odvetniške ekipe. Pri tem je Erjavec izrazil upanje, da bo vlada zdaj pravočasno potrdila memorandum, ki ga mora Slovenija poslati sodišču do 11. februarja. "Pozdravljam srečanje predsednika vlade z našimi vrhunskimi tujimi odvetniki v Parizu. Prepričan sem, da je iz prve roke dobil vse potrebne podatke v zvezi s postopkom pred arbitražnim sodiščem v Haagu," je Erjavec pisno sporočil.

"Pričakujem, da bo vlada po pogovoru predsednika vlade z našimi tujimi odvetniki pravočasno potrdila memorandum, ki ga moram poslati v Haag do 11. februarja. Kot minister, ki je ves čas bdel nad pripravo memoranduma, sem prepričan, da so naši tuji odvetniki opravili svoje delo strokovno. Tudi naši vrhunski mednarodni pravniki delijo to moje mnenje," je še dodal Erjavec.

Erjavec zavrnil Janševe ocene, da je predlog slab Janša je sicer v četrtek po seji vlade povedal, da vlada ni potrdila predloga predmeta spora za arbitražo o meji s Hrvaško, "ker zadeve niso bile v redu pripravljene". Predlog je pripravila omenjena projektna skupina, vlada pa ga je ta teden obravnavala že drugič in tudi tokrat ni potrdila predloga predmeta spora. Vlada naj bi zdaj dokončen odgovor poiskala v državnem zboru, je v četrtek še napovedal Janša.

Zunanji minister Erjavec je premierove ocene, da je pripravljeni predlog slab, zavrnil. "Mi smo to pripravili profesionalno," je zatrdil. "Res pa je, da nekateri vidijo obrambo drugače, vendar se mi zdi, da je tisto, kar nekateri - in to je manjša skupina - predlagajo, nerealno in da bi težko na arbitražnem sodišču uspeli s takšno argumentacijo," je v četrtek dejal Erjavec.

Ne spreglejte