Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 1. 2021,
7.24

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,25

47

Natisni članek

ameriške volitve ZDA Joe Biden Donald Trump Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 7. 1. 2021, 7.24

3 leta, 3 mesece

Janša: Nasilje in grožnje s smrtjo z leve ali desne so vedno napačni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,25

47

Janez Janša | Foto STA

Foto: STA

Dogajanje v ZDA, kjer so privrženci ameriškega predsednika Donalda Trumpa vdrli v kongresno palačo, močno odmeva po svetu. Državniki so to dejanje označili za napad na demokracijo. Slovenski predsednik vlade Janez Janša je ob tem zapisal, da "demokracija predpostavlja miren protest, a nasilje in grožnje s smrtjo z leve ali desne so vedno napačni".

Privrženci za zdaj še aktualnega predsednika ZDA Donalda Trumpa so vdrli v kongresno palačo in prekinili proces potrditve izida predsedniških volitev. Zasedanje obeh domov kongresa so za nekaj časa prekinili, poslanci pa so se zatekli v svoje pisarne.

Washington
Novice Napad Trumpovih privržencev na kongres: umrli štirje ljudje #foto #video

Janša: Upamo, da je ameriška demokracija trdna

Slovenski premier Janez Janša je na Twitterju v angleščini zapisal, da bi morali biti vsi zelo zaskrbljeni zaradi nasilja v Washingtonu. "Upamo, da je ameriška demokracija trdna, trdno zakoreninjena in bo premagala to krizo. Demokracija predpostavlja miren protest, a nasilje in grožnje s smrtjo - z leve ali desne - so vedno napačni," je zapisal Janša.

Predsednik Pahor obsodil napad na kongres

Predsednik republike Borut Pahor je danes v pisni izjavi obsodil sredin nasilni vdor privržencev predsednika ZDA Donalda Trumpa v poslopje ameriškega kongresa. "Obsojam napad na simbol ameriške demokracije. Obsojam vsakršno nasilje," je zapisal Pahor in pozval k spodbujanju strpnosti, navaja STA.

"Politiki se moramo z vso odgovornostjo zavedati posledic svojih ravnanj. Biti moramo povezovalni in ne razdiralni. Spodbujati moramo strpnost, ne sovražnost," je poudaril slovenski predsednik. "Zaupam v demokracijo in poudarjam pomen trdnosti njenih institucij, vključno z volitvami kot temeljem demokracije," je še poudaril Pahor. Spričo sredinega nasilja je izrekel tudi sožalje voditeljema obeh domov kongresa in tudi svojcem žrtev. Prepričan je sicer, da bo "moč in vitalnost ameriške demokracije premagala tudi te izzive". Izrazil je pričakovanje, da se bo predaja oblasti novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku Joeu Bidnu izvedla mirno, poroča STA.

V EU verjamejo, da se bodo z Bidnom ZDA vrnile na svetovni oder

Po 20. januarju, ko bo inavguracija Joeja Bidna, se bodo ZDA vrnile na svetovni oder, ponovno se bo vzpostavilo zavezništvo Evrope in Amerike, vključno z Združenim kraljestvom, je v odzivu poudaril portugalski zunanji minister Augusto Santos Silva. Ton odzivov iz EU je po besedah Silve ton zaskrbljenosti. "Bili smo in še vedno smo zelo zaskrbljeni nad dogajanjem v Washingtonu," je dejal. Ob tem so kritični do spodbujanja protestov, ki postavljajo pod vprašaj izid volitev, gradnika politične demokracije, in podpirajo prizadevanja novoizvoljenega predsednika, da zagotovi miren prenos oblasti, kar se pričakuje v utrjeni demokraciji, kakršna so ZDA, navaja STA.

EU evropska zastava | Foto: Reuters Foto: Reuters

Vodja portugalske diplomacije je spomnil na težavno obdobje v odnosih EU in ZDA med Trumpovim mandatom ter izpostavil, da bo zdaj čas za ponoven zagon prijateljstva in sodelovanja, pri čemer bo zelo pomemben trenutek vrh EU z novim predsednikom Bidnom, ki se načrtuje.

V teh dneh je pomembno podpreti Bidna, a pomembno je tudi razlikovati med to zelo žalostno epizodo napada na ameriško demokracijo brez primere ter strukturno naravo ameriške družbe in institucij, je še podaril portugalski minister.

Merklova žalostna in jezna

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v Berlinu dejala, da je po sredinem vdoru privržencev predsednika Trumpa v kongres "žalostna in jezna". Po njeni oceni je za vdor odgovoren tudi Trump. "Globoko obžalujem, da predsednik Trump vse od novembra in še včeraj ni priznal poraza," je dejala Merklova in poudarila, da so "dvomi v izid volitev ustvarili ozračje, v katerem so se lahko zgodili sredini dogodki". "Temeljno načelo demokracije je, da so na volitvah zmagovalci in poraženci," je dejala kanclerka in dodala, da imajo oboji nalogo biti odgovorni, da lahko zmaga demokracija, piše STA.

Macron obsoja napad na demokracijo v ZDA

Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je dogajanje opisal kot napad na demokracijo, ob tem pa poudaril, da ne sme biti popuščanja pred tistimi, ki želijo postaviti pod vprašaj demokracijo. "Kar se je zgodilo v Kapitolu, ni ameriško," je dodal.

Rusija: Za delitve sta kriva zastarel volilni sistem in politizacija medijev

Rusija pa je v odzivu izpostavila, da sta za delitve v ameriški družbi in izgrede v Washingtonu kriva zastarel ameriški volilni sistem, ki ne ustreza demokratičnim standardom, in politizacija medijev. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je sicer vdor Trumpovih podpornikov v kongres označila za notranjo zadevo ZDA, za katero pa je kriv ameriški sistem, poroča STA.

Stoltenberg: Rezultat demokratičnih volitev je treba spoštovati

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je tvitnil, da iz Washingtona prihajajo šokantni prizori, in pozval k spoštovanju izida volitev, na katerih je zmagal Joe Biden. "Rezultat demokratičnih volitev je treba spoštovati," je po poročanju STA tvitnil Stoltenberg.

Borrell: To ni Amerika

Visoki zunanji predstavnik EU Josep Borrell je po pisanju STA zapisal, da je to napad na ameriško demokracijo, institucije in pravno državo v ZDA. "To ni Amerika," je tvitnil.

Von der Leynova izrazila zaupanje v ameriško demokracijo

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je izrazila zaupanje v ameriško demokracijo in dejala, da je na volitvah zmagal Biden. "Veselim se sodelovanja z njim," je dodala.

Michel: Prizori, kakršnim smo bili priča danes, so šokantni

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je zapisal, da je ameriški kongres tempelj demokracije, prizori, kakršnim smo bili priča danes, pa so šokantni. Verjame, da bo v ZDA mogoč miren prenos oblasti, navaja STA.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je Trumpove privržence pozval, naj prenehajo teptati demokracijo. "Trump in njegovi privrženci morajo končno sprejeti odločitev Američanov in izid volitev ter prenehati teptati demokracijo," je tvitnil. "Sovražniki demokracije bodo veseli, ko bodo videli te neverjetne prizore. Žaljive besede se sprevržejo v nasilje," je dodal Maas po navedbah STA.

"Oblegana demokracija" - svetovni mediji obsojajo dogajanje v ZDA in Trumpa

Kaos ob vdoru podpornikov predsednika Donalda Trumpa v ameriški kongres je glavna novica na današnjih naslovnicah po vsem svetu, ki so dogajanje med drugim povzele z naslovi "Oblegana demokracija" in "Udar norosti". V veliki meri tisk, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, krivdo pripisuje Trumpu, češ da je spodbujal nasilje.

V Veliki Britaniji je The Times poročanje iz ZDA naslovil "Trumpovi podporniki napadli srce ameriške demokracije", The Daily Telegraph pa piše o "oblegani demokraciji" ter "prizorih nasilja in kaosa brez primere". Za Guardian dogajanje predstavlja "najbolj dramatičen izziv ameriškemu demokratičnemu sistemu po državljanski vojni".

Poročanje glavnih evropskih časnikov sta zaznamovali tudi besedi "sramota" in "kaos". Nemški Die Welt je objavil uvodnik z naslovom "Dan sramote za ameriško demokracijo". "ZDA so doživele svoj prvi poskus nasilnega udara," je zapisal njihov dopisnik Clemens Wergin in dodal, da "so politično odgovorni predsednik, njegove laži in republikanska stranka brez hrbtenice".

Süddeutsche Zeitung v prispevku z naslovom "Udar norosti" prav tako piše o sramoti v Washingtonu, medtem ko španski El Pais navaja, da je Trump "spodbujal kaos". Italijanska La Repubblica je šla še dlje in potegnila vzporednice z vzponom na oblast italijanskega diktatorja Benita Mussilinija.

Časnik Corriere della Serra se je posvetil profilu skupine Proud Boys, ki podpira Trumpa - označil jih je za desne skrajneže, ki da jih je neposredno spodbudil Trump. "Ta je potem na televiziji poskušal zmanjšati pritisk: 'Mi smo stranka zakona in reda.' A prepozno."

Naslovnica francoskega Liberation je naslovljena "Trump: strategija kaosa", sam članek pa nato nosi naslov "Trump zažgal Washington" in piše o tem, kako je Trumpov napad na ameriško demokracijo v sredo, ko so njegovi podporniki uspeli vdreti v kongres, postal tako konkreten kot simboličen.

V Le Figaroju kolumnist Philippe Gelie razmišlja, kako bi se lahko Trump izkazal kot uspešnejši od drugih - kot močan "predsednik ljudi" z nekaterimi spornimi, a nezanemarljivimi dosežki. "Namesto tega je njegov narcisizem premagal njegovo dostojanstvo; grobo je ravnal z institucijami, teptal demokracijo, razdelil svoj tabor in vrgel svoje predsednikovanje v jarek," je zapisal.

"ZDA so padle na raven latinskoameriških držav," medtem opaža brazilski O Globo. "Tarča je bil kongres, ne dvojčka, a tudi to je bil terorizem," piše še en brazilski časnik O Estado de S. Paulo.

Egiptovski dnevnik Al Ahram pa komentira, da so prizori iz Washingtona pokazali "upadanje vrednot, ki jih (ZDA) neprenehoma poskušajo izvažati po svetu in uporabljati kot razlog za vmešavanje v zadeve drugih držav". (STA)

Britanski premier Boris Johnson je zapisal, da se v kongresu dogajajo sramotni prizori. ZDA so simbol demokracije v svetu in ključen je miren prenos oblasti, je tvitnil.

Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je tvitnil, da ga je globoko prizadel napad na demokracijo, ki se dogaja v Washingtonu. Kancler Sebastian Kurz je dejal, da je to nesprejemljiv napad na demokracijo, poroča STA.

Zaskrbljenost je izrazil španski premier Pedro Sanchez, ki pa je obenem na Twitterju zapisal, da zaupa v ameriško demokracijo in novega predsednika Bidna.

Da nasilje ni združljivo z demokratičnimi svoboščinami, je tvitnil italijanski premier Giuseppe Conte in izrazil zaupanje v trdnost demokratičnih institucij ZDA.

Nizozemski premier Mark Rutte je Trumpa na Twitterju pozval, naj takoj prizna zmago Bidna na volitvah.

Vodja hrvaške diplomacije Gordan Grlić Radman je tvitnil, da sta spoštovanje demokratičnih institucij in miren prenos oblasti ključna.

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je tvitnil, da je treba spoštovati glas in voljo ameriškega ljudstva, še poroča STA.

Ne spreglejte