Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 2. 2013,
8.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jadranka Kosor izključitev HDZ

Četrtek, 14. 2. 2013, 8.50

7 let, 12 mesecev

Jadranki Kosor grozi izključitev iz HDZ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jadranka Kosor je v intervjuju za hrvaški Globus dejala, da jo želijo zaradi svobode govora izključiti iz stranke HDZ.

Nekdanja hrvaška premierka in nekdanja predsednica stranke HDZ Jadranka Kosor je v intervjuju za hrvaški Globus dejala, da "ne bo tiho", kot naj bi si tega želel vrh stranke, zato so jo prijavili častnemu razsodišču HDZ. Grozi ji izključitev iz stranke.

Kosorjeva je v Globusu omenila več izpostavljenih članov HDZ, ki so njene nastope v medijih ocenili kot poskus, da bi skupaj s SDP rušila HDZ. Zato so ji svetovali, naj se umakne iz javnosti. Povedala je, da takšna sporočila prihajajo od predsednika stranke Karamarka, za katerega je med drugim povedala, da se izogiba delu v saboru, čeprav prejema poslansko plačo. Spomnila je, da je osebno Karamarku izročila člansko izkaznico HDZ leta 2011, ko je bil minister za notranje zadeve v njeni vladi.

Obtožuje vodstvo HDZ, da se predstavlja kot nova stranka Vodstvo HDZ je obtožila, da sledi politiki skrajne desnice ter da se predstavljajo kot nova stranka, ki zavrača povezave s početjem HDZ v zadnjem desetletju.

Karamarko je danes izjavil, da Kosorjevi nihče ne prepoveduje javnih nastopov, a da od izgube predsedniškega položaja na strankarskih volitvah maja lani "ni prenehala govoriti". Menil je, da njena samopromocija ne bi bila problematična, če bi se o svojih javnih nastopih posvetovala s stranko.

O usodi Kosorjeve bo odločalo častno razsodišče Potrdil je, da je Kosorjevo nekdo prijavil častnemu razsodišču stranke. Predsednik razsodišča Tomislav Čuljak je dejal, da bodo obravnavali medijske nastope nekdanje predsednice, hkrati pa bodo na pogovor povabili tudi Kosorjevo, ki bo komentirala svoje izjave. Čuljak je za index.hr dejal, da bo imela tako možnost povedati, da so njeni medijski nastopi v interesu HDZ, vendar je Kosorjeva dejala, da se nima namena braniti pred častnih razsodiščem. V četrtek naj bi razsodišče odločilo o disciplinskih ukrepih proti njej, vključno z njeno izključitvijo iz stranke.

"Kaj mislite, kdo me je prijavil? Imam jasno sliko, kdo me je prijavil in o čem se govori. To pa ni bilo prvič. Nisem frustrirana, kot to trdi Karamarko. Sem dobro, stabilno in mislim, da pošteno opravljam svoje delo," je povedala za hrvaški Index.

Kosorjeva se ne boji razsodišča Kosorjeva se je odzvala z besedami, da je kot poslanka plačana, da govori. Kot je zatrdila, se ne boji razsodišča. "Ali mislite, da bi se morala kot nekdanja predsednica stranke, nekoč tudi namestnica in podpredsednica stranke v času predsednika (Franja) Tuđmana, kot tudi predsednica vlade, ki je sklenila pogajanja in podpisala pristopno pogodbo z EU-jem, braniti pred kakšnim razsodiščem?" je dejala novinarjem. Zavrnila je ugibanja, da bi se z levosredinsko vlado dogovorila za veleposlaniški položaj, in poudarila, da ima kot nekdanja premierka pravico govoriti o gospodarstvu, delu aktualne vlade, vstopu države v EU ter reševanju spora o Ljubljanski banki.

V HDZ so sicer že dlje časa nezadovoljni z medijskimi nastopi Kosorjeve, ki je večkrat dejala, da s Karamarkom skoraj ne komunicirata. Novi predsednik največje hrvaške opozicijske stranke se poskuša distancirati od večine prejšnjih visokih uradnikov HDZ, obenem pa tudi umiti obraz stranke, ki je obtožena korupcije v primeru Fimi-media.

Ni edina, ki ni zadovoljna z vodenjem HDZ Hrvaški mediji so poročali, da Kosorjeva ni edina nezadovoljna z načinom, kako Karamarko vodi stranko, posebej zaradi njegovega približevanja skrajni desnici. Tako so tudi januarske raziskave kazale, da je Karamarko postal najmanj priljubljen politik na Hrvaškem. Pri tem je prehitel celo nekdanjega premierja in predsednika stranke Iva Sanaderja.

Kosorjeva sicer še ne ve, kaj bo počela, če jo bo HDZ izključila iz svojih vrst, ve pa, da se o tej temi ne bo pogovarjala z Karamarkom.

Ne spreglejte