Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 6. 2021,
7.19

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

2

Natisni članek

Hamas nasilje Izrael Gaza

Sreda, 16. 6. 2021, 7.19

2 leti, 10 mesecev

Izraelska vojska napadla tarče v Gazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

2

Gaza | Izraelska lovska letala so v odgovor na zažigalne balone napadla vojaške objekte skrajnega palestinskega gibanja Hamas, ki nadzira območje Gaze. | Foto Reuters

Izraelska lovska letala so v odgovor na zažigalne balone napadla vojaške objekte skrajnega palestinskega gibanja Hamas, ki nadzira območje Gaze.

Foto: Reuters

Izraelska vojska je danes zjutraj izvedla letalske napade na cilje v Gazi, potem ko so od tam nad Izrael prileteli zažigalni baloni, ki so zanetili okoli 20 požarov na jugu Izraela. To je prvo večje nasilje med Izraelom in gibanjem Hamas po maju, ko je umrlo več sto ljudi. Tokrat žrtev ni bilo. 

Izraelska vojska je sporočila, da so v odgovor na zažigalne balone, ki so povzročili požare na poljih, njihova lovska letala napadla vojaške objekte skrajnega palestinskega gibanja Hamas, ki nadzira območje Gaze. Zadela so vojaška oporišča Hamasa v Han Junisu in Gazi. Izrazili so pripravljenost na "vse scenarije, tudi obnovo sovražnosti proti nasilju z območja Gaze".

Tiskovni predstavnik Hamasa pa je na Twitterju sporočil, da bodo Palestinci nadaljevali "svoj pogumni upor in branili svoje pravice in svete kraje" v Jeruzalemu.

To so bili tudi prvi napadi izraelske vojske na območje Gaze, ki jih je odobrila nova izraelska vlada premierja Naftalija Beneta, ki je v nedeljo po 12 letih nasledila vlado Benjamina Netanjahuja.

Naftali Bennett in Merav Michaeli
Novice Izraelski parlament potrdil vlado Naftalija Beneta

Na pohodu z zastavami ranjenih 30 protestnikov

Do napadov je prišlo po tem, ko je več tisoč skrajnih judovskih nacionalistov izvedlo t. i. pohod zastav skozi stari del vzhodnega Jeruzalema z dovoljenjem Benetove vlade.

Izraelska policija je pred pohodom odstranila palestinske protestnike z njihove poti tudi s streljanjem z gumijastimi naboji. Pri tem je bilo ranjenih 30 palestinskih protestnikov, 17 pa so jih prijeli. 

S pohodom so judovski nacionalisti obeležili obletnico "ponovne združitve" Jeruzalema po izraelski okupaciji vzhodnega dela mesta med šestdnevno vojno leta 1967. Pri tem so nekateri vzklikali "smrt Arabcem".

Izraelski zunanji minister Jair Lapid je kritiziral udeležence pohoda, ki so vzklikali rasistična in sovražna gesla. "Ne morem razumeti, kako lahko nekdo v roki drži zastavo in hkrati vzklika smrt Arabcem," je dejal. "Nedopustno in sramotno je, da obstajajo skrajneži, za katere izraelska zastava predstavlja sovraštvo in rasizem," je dodal.

Bližnji vzhod
Novice Na Bližnjem vzhodu začelo veljati premirje #video

 

Ne spreglejte