Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 1. 2023,
8.12

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

7

Natisni članek

Hamas napad Palestina Izrael

Petek, 27. 1. 2023, 8.12

1 leto, 2 meseca

Izrael z zračnimi napadi nad Gazo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

7

Izraelske sile so danes izvedle več zračnih napadov na območje Gaze kot odgovor na raketne napade militantnih skupin iz te palestinske enklave, so sporočili iz izraelske vojske in dodali, da so omenjene rakete prestregli. Do izmenjave ognja je prišlo dan po tem, ko so izraelske sile med racijo na okupiranem Zahodnem bregu ubile devet Palestincev.

Iz Izraela so sporočili, da so njihove sile izvedle najmanj dva kroga zračnih napadov na pripadnike islamističnega gibanja Hamas. Te so izvedli v odgovor na dve raketi, ki sta bili iz Gaze izstreljeni proti jugu Izraela, a ju je izraelska zračna obramba prestregla, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

O mrtvih in ranjenih za zdaj ni poročala nobena stran, prav tako Hamas ni prevzel odgovornosti za izstrelitev raket, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pod izraelskimi streli umrl še en Palestinec

Vendar pa sta tako Hamas kot skrajna skupina Islamski džihad obljubila, da se bosta odzvala na četrtkovo izraelsko racijo v begunskem taborišču Dženin na zasedenem Zahodnem bregu, v kateri je bilo ubitih devet Palestincev. Kasneje v četrtek je sicer v ločenih nemirih blizu Ramale pod izraelskimi streli umrl še en Palestinec.

Po raciji so palestinske oblasti sporočile, da prekinjajo sodelovanje z Izraelom na varnostnem področju, ki predvideva izmenjavo obveščevalnih podatkov z namenom preprečevanja terorističnih napadov in usklajevanja večjih operacij na območjih pod nadzorom Palestincev. Eden od ciljev je tudi preprečiti, da bi na teh območjih prevladale militantne skupine.

V Washingtonu so se kritično odzvali na napovedano prekinitev sodelovanja in sporočili, da to ni pravi korak. Pred tem je palestinsko predsedstvo obsodilo molk mednarodne skupnosti glede nasilne racije izraelskih sil.

Po navedbah palestinske ministrice za zdravje Mai Alkaile je izraelska vojska namreč vdrla v vladno bolnišnico Dženin in uporabile solzivec na otroškem oddelku, prav tako pa naj bi preprečevala reševalnim vozilom, da bi prispela do ranjenih. Izraelska vojska je navedbe o uporabi solzivca v bolnišnici odločno zanikala.

Ne spreglejte