Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 12. 2023,
7.54

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

Natisni članek

vojna Palestina Gaza napad Izrael

Ponedeljek, 11. 12. 2023, 7.54

4 mesece

67. DAN VOJNE V IZRAELU

Zunanji ministri EU za zaostritev sankcij proti teroristom Hamasa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65
Hamas | Vodje diplomacij držav EU so se po Borrellovih besedah medtem strinjali o zaostritvi sankcij proti skrajnemu palestinskemu gibanju Hamas, ki ga sicer EU obravnava kot teroristično organizacijo. | Foto Guliverimage

Vodje diplomacij držav EU so se po Borrellovih besedah medtem strinjali o zaostritvi sankcij proti skrajnemu palestinskemu gibanju Hamas, ki ga sicer EU obravnava kot teroristično organizacijo.

Foto: Guliverimage

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je po današnjem zasedanju zunanjih ministrov članic Unije napovedal pripravo predloga za uvedbo sankcij proti skrajnim izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu. Uvedbo sankcij je že podprla zunanja ministrica Tanja Fajon. Ministri so se medtem strinjali o zaostritvi sankcij proti gibanju Hamas.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

20.23 Žbogar na Bližnjem vzhodu o humanitarnih vidikih krize v Gazi
19.43 Borrell bo predlagal sankcije proti skrajnim izraelskim naseljencem
14.07 V arabskem svetu stavka v podporo Palestincem v Gazi
10.46 Izrael izvaja nasilne napade na bolnišnico v južni Gazi
9.57 Fajonova: Slovenija za uvedbo sankcij proti izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu
9.30 Generalna skupščina ZN v torek znova o Gazi
8.41 Hamas grozi s pobojem talcev
7.54 Jug Gaze znova tarča silovitega izraelskega obstreljevanja

20.23 Žbogar na Bližnjem vzhodu o humanitarnih vidikih krize v Gazi

Na Bližnjem vzhodu se mudi skupina veleposlanikov držav v Varnostnem svetu ZN, ki je danes obiskala Egipt ob meji z Gazo, da bi se seznanila s humanitarnimi razmerami na območju po izbruhu vojne med Izraelom in skrajnim gibanjem Hamas. Obiska se udeležuje tudi posebni predstavnik Slovenije v VS ZN Samuel Žbogar, so sporočili iz Mladike.

Neformalni enodnevni obisk, ki so ga organizirali Združeni arabski emirati in Egipt, poteka sredi poglabljanja humanitarne krize na obleganem območju Gaze, ki je pod intenzivnim bombardiranjem izraelskih sil v okviru operacije proti skrajnemu palestinskemu gibanju Hamas, potem ko je ta v začetku oktobra izvedel smrtonosne napade na Izrael.

Potovanja so se udeležili veleposlaniki pri Varnostnem svetu ZN kakih deset držav, med njimi Rusije in Velike Britanije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. ZDA, ki so prejšnji petek vložile veto na resolucijo VS ZN o prekinitvi ognja v Gazi, svojega predstavnika niso poslale, prav tako tudi ne Francija, poroča AFP. Kot so danes za STA pojasnili na slovenskem zunanjem ministrstvu, je v skupini veleposlanikov aktualnih in bodočih članic Varnostnega sveta ZN tudi posebni predstavnik Slovenije v VS Žbogar. 

Gre za neformalen terenski obisk, ki zajema srečanja z organizacijami in agencijami ZN, ki opravljajo humanitarne naloge v regiji, s poudarkom na Gazi, prav tako tudi s tamkajšnjimi humanitarnimi, zdravstvenimi in drugimi delavci.

Sodelovanje veleposlanika Žbogarja je namenjeno seznanitvi s humanitarnim vidikom krize in odraža prioritetno usmeritev Slovenije kot članice Varnostnega sveta ZN, da se aktivno angažira pri naporih za preprečevanje konfliktov oziroma njihove eskalacije ter pri zaščiti prebivalstva v oboroženih spopadih, vključno z zagotavljanjem humanitarne pomoči, so pojasnili na ministrstvu. Slovenija bo z januarjem za dve leti postala članica Varnostnega sveta ZN, že od 1. oktobra pa v njem deluje kot opazovalka.

Veleposlaniki so po poročanju AFP danes obiskali bolnišnico Al Ariš na egiptovski strani, v bližini mejnega prehoda Rafa, kjer zdravijo ljudi, evakuirane z območja konflikta. Tam so se tudi srečali z žrtvami vojne med Izraelom in Hamasom v Gazi. Ekvadorski odposlanec Jose de la Gasca je za AFP povedal, da je bil zaradi tega, kar je videl ob obisku bolnišnice, skrušen. "Pravkar sem srečal mlado mater, ki je izgubila otroka in ima še eno deklico, ki je ranjena," je povedal. "Nikdar več nočem videti tega, kar sem pravkar videl. To je grozljivo," je dodal.

Diplomati naj bi kasneje obiskali prehod Rafa med Egiptom in Gazo, prek katerega v palestinsko enklavo prihaja humanitarna pomoč.

Predstavnica Združenih arabskih emiratov Lana Nusejbeh je ob začetku potovanja dejala, da obisk ne sodi v okvir uradnega dela Varnostnega sveta in da se ga diplomati udeležujejo na podlagi nacionalne in osebne pobude. Namen obiska je pomagati razumeti ne le trpljenje in uničenje, ki so ga doživeli ljudje v Gazi, ampak tudi njihovo upanje in njihovo moč, je dodala po poročanju AFP.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je pred dnevi opozoril, da Palestinci v Gazi živijo v popolni in vse hujši grozi, pri Svetovnem programu za hrano (WFP) pa so opozorili, da polovica prebivalcev območja Gaze strada, saj v enklavo vstopi le majhen del zalog, ki jih potrebujejo.

19.43 Borrell bo predlagal sankcije proti skrajnim izraelskim naseljencem

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je po današnjem zasedanju zunanjih ministrov članic Unije napovedal pripravo predloga za uvedbo sankcij proti skrajnim izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu. Uvedbo sankcij je že podprla zunanja ministrica Tanja Fajon. Ministri so se medtem strinjali o zaostritvi sankcij proti gibanju Hamas.

"Skrbi nas nasilje na Zahodnem bregu, ki ga izvajajo skrajni naseljenci," je na novinarski konferenci po današnjem zasedanju v Bruslju, v ospredju katerega je bil konflikt na Bližnjem vzhodu, povedal Borrell. Napovedal je, da bo članicam posredoval predlog za uvedbo sankcij proti skrajnim izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu. Pri tem se bo zgledoval po ZDA, ki so tovrstne sankcije že uvedle. "Ne morem reči, da je bilo soglasje, vendar pa še nisem podal predloga," je o današnji razpravi povedal visoki zunanjepolitični predstavnik.

Njegove službe v sodelovanju z državami članicami pripravljajo seznam oseb, ki so znani po nasilnih dejanjih in napadih na Palestince na Zahodnem bregu, je povedal.

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je podprla uvedbo sankcij proti skrajnim naseljencem. Pri tem so se ji pridružili ministri Španije, Belgije, Irske, Luksemburga, Malte in Portugalske. Ministre sta na delovnem sestanku ob robu zasedanja gostila skupaj s portugalskim kolegom Joaom Gomesom Cravinhom, s katerim sta nedavno obiskala Bližnji vzhod, so sporočili z zunanjega ministrstva (MZEZ). 

Vodje diplomacij držav EU so se po Borrellovih besedah medtem strinjali o zaostritvi sankcij proti skrajnemu palestinskemu gibanju Hamas, ki ga sicer EU obravnava kot teroristično organizacijo. Predlogu ni nasprotoval nihče, tako da ga bo dal v potrditev Svetu EU, je napovedal. Znova je poudaril pomen rešitve dveh držav na Bližnjem vzhodu. "Prepričani smo, da je to najboljša, če ne edina možna rešitev za zagotovitev miru in varnosti tako za Izrael kot Palestino," je povedal.

Ministri Slovenije, Portugalske, Španije, Belgije, Irske, Luksemburga in Malte pa so pozvali k oblikovanju partnerstva za rešitev dveh držav in trajne varnosti za Izraelce in Palestince, so še navedli na MZEZ.

"Delati moramo na pripravi mirovnega načrta. Če lahko mirovna konferenca v določenem časovnem okviru opredeli odločilne korake za rešitev dveh držav, jo v celoti podpiram. Končni cilj je mirno življenje Izraelcev in Palestincev z ramo ob rami. Čas se izteka," je poudarila Fajonova.

14.07 V arabskem svetu stavka v podporo Palestincem v Gazi

V več arabskih državah, med njimi v Libanonu in Jordaniji, danes v znak solidarnosti s Palestinci in z namenom doseganja prekinitve ognja v Gazi potekajo splošne stavke. Podjetja, šole in vladni uradi so v znak protesta proti vojni zaprti tudi na zasedenem Zahodnem bregu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Amanu in več drugih jordanskih mestih so številne ulice danes puste. Na vratih zaprtih trgovin so izobešeni napisi, ki sporočajo, da zaposleni sodelujejo v stavki. V Libanonu so zaprte šole in vladne ustanove, stavki so se deloma pridružili tudi v Mavretaniji, kjer je ministrstvo za visoko šolstvo študentom preložilo vse današnje izpite in predavanja.

Podjetja, šole in vladni uradi so zaprti tudi na Zahodnem bregu, kjer naj bi se stavki pridružile še banke in podjetja za javni prevoz, poročanje tamkajšnjih medijev povzema dpa.

Splošna stavka sledi pozivom več palestinskih frakcij in aktivističnih skupin po globalni stavki, cilj katere je prekinitev ognja v Gazi, ki je že več kot dva meseca tarča izraelske kopenske in letalske ofenzive. Gre za del globalne kampanje, ki so se ji pridružili tudi ponekod v Turčiji ter Bosni in Hercegovini, poroča izraelski časnik Haaretz.

Število smrtnih žrtev izraelskih napadov v Gazi je danes preseglo 18 tisoč. Ranjenih je bilo že skoraj 50 tisoč ljudi, je sporočilo tamkajšnje zdravstveno ministrstvo.

10.46 Izrael izvaja nasilne napade na bolnišnico v južni Gazi

Palestinski Rdeči polmesec trdi, da je Izrael danes zjutraj izvedel več nasilnih racij blizu bolnišnice Al Amal. Rekli so, da so izraelska letala izstrelila rakete na objekt v Kan Junisu – mestu, ki je postalo žarišče izraelske vojaške operacije.

"Nadaljevalo se je obstreljevanje mestnega središča in severnih območij, kjer je nastanjenih 13 tisoč izgnancev," so dodali.​

9.57 Fajonova: Slovenija za uvedbo sankcij proti izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu

Slovenija se zaradi stopnjevanja nasilja na Zahodnem bregu zavzema za uvedbo prepovedi izdaje vizumov za vstop v EU izraelskim naseljencem, ki živijo na tem palestinskem ozemlju, je pred današnjim zasedanjem zunanjih ministrov EU povedala ministrica Tanja Fajon. Ob tem se je znova zavzela za trajno premirje na Bližnjem vzhodu.

9.30 Generalna skupščina ZN v torek znova o Gazi

Generalna skupščina Združenih narodov bo v torek na izrednem zasedanju v New Yorku razpravljala o humanitarni krizi v Gazi, kjer že več kot dva meseca divja vojna. Zasedanje so sklicali na poziv Egipta in Mavretanije, so sporočili iz skupščine.

Generalna skupščina bi lahko glasovala o resoluciji o prekinitvi ognja v Gazi, diplomatske vire navaja francoska tiskovna agencija AFP. Resolucije Generalne skupščine ZN so sicer neobvezujoče.

Egipt in Mavretanija sta v zahtevi po zasedanju izpostavila hude humanitarne razmere, s katerimi se med izraelskim obstreljevanjem enklave sooča palestinsko prebivalstvo.

Osnutek besedila, o katerem bo razpravljala skupščina in so ga videli novinarji AFP, je zelo podobno zasnovan kot resolucija, proti kateri so ZDA v petek na Varnostnem svetu vložile veto. Izraža resno zaskrbljenost zaradi katastrofalnih humanitarnih razmer na območju Gaze, obenem zahteva takojšnjo prekinitev spopadov med Izraelci in Palestinci ter izpustitev vseh talcev, ki jih je zajelo palestinsko oboroženo gibanje Hamas.

Petkovo zasedanje VS ZN o Gazi je sklical generalni sekretar ZN Antonio Guterres na podlagi 99. člena ustanovne listine ZN. ZDA so bile proti resoluciji, ki med drugim ni obsodila napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. Guterres je po glasovanju ocenil, da sta avtoriteta in kredibilnost enega glavnih organov ZN spodkopani zaradi zapoznelega odziva na vojno.

Varnostni svet ZN je doslej le enkrat uspel sprejeti resolucijo v povezavi z vojno v Gazi, ko je v sredini novembra pozval k podaljšanim premorom in humanitarnim koridorjem, s čimer so se izognili navedbi prekinitve ognja oziroma premirja.

8.41 Hamas grozi s pobojem talcev

Tiskovni predstavnik Hamasa je v televizijskem nagovoru dejal, da Izrael svojih državljanov, ki so talci v Gazi, ne bo sprejel živih, če ne bo izpolnil Hamasovih zahtev, poroča AFP.

Izrael meni, da je v Gazi priprtih še 137 njegovih državljanov, hkrati pa je v izraelskih zaporih okoli sedem tisoč Palestincev.

Katar želi posredovati v pogovorih med obema stranema, ki bi znova vključevali izmenjavo talcev za palestinske ujetnike, vendar Doha pravi, da trenutno ne vidi "volje za pogajanja, kot je bila pred nekaj tedni".

7.54 Jug Gaze znova tarča silovitega izraelskega obstreljevanja

Izrael je davi nadaljeval silovite napade na mesti Rafa in Han Junis na jugu Gaze, od koder poročajo o več deset smrtnih žrtvah. Izraelska vojska je pred tem ponoči izvedla več racij na zasedenem Zahodnem bregu in ciljala tarče na območju Libanona in Sirije. Pri tem so bili v bližini Damaska ubiti štirje ljudje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Število potrjenih smrtnih žrtev v več kot en mesec trajajoči izraelski letalski in kopenski ofenzivi v Gazi bo v kratkem preseglo 18 tisoč. V tem času je bilo ubitih več kot sto izraelskih vojakov.

Palestinsko gibanje Hamas, ki je z vdorom v Izrael 7. oktobra odprlo najnovejšo poglavje dolgoletnega konflikta, je v nedeljo sporočilo, da ne bo izpustilo preostalih talcev brez menjave za palestinske ujetnike in pogajanj ter izpolnitve njihovih zahtev.

Po navedbah Izraela je v Gazi še 137 talcev, medtem ko aktivisti ocenjujejo, da je v izraelskih zaporih okoli sedem tisoč Palestincev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelske sile pa nadaljujejo racije na Zahodnem bregu, poroča katarska televizija Al Jazeera. Pridržale naj bi 28 ljudi, vključno z dvema ženskama. Med prijetimi so tudi mladoletniki. Od začetka vojne med Izraelom in Hamasom so izraelske sile na Zahodnem bregu pridržale že 3.760 Palestincev, poroča palestinska tiskovna agencija Wafa.

Potem ko so sinoči zabeležili več izstrelitev raket iz Libanona, pa je izraelska vojska izvedla povračilne napade na ozemlje severne sosede, navaja britanski BBC.

Poročila o domnevnih novih izraelskih napadih prihajajo tudi iz Sirije, kjer naj bi v nedeljo zvečer izraelske sile zadele več tarč v bližini Damaska. "Naša protiletalska obramba je nekaj raket sestrelila, druge pa so povzročile omejeno gmotno škodo," je o izraelskih napadih poročala sirska državna tiskovna agencija Sana.

Pri tem so bili v bližini sirske prestolnice ubiti štirje ljudje, dva borca libanonskega proiranskega gibanja Hezbolah in dva Sirca, ki sta z gibanjem sodelovala, je sporočil sirski observatorij za človekove pravice. Dodal je, da so bili trije drugi borci in trije civilisti ranjeni.

Benjamin Netanjahu
Novice Netanjahu Putinu: S tem sem zelo nezadovoljen
Gaza
Novice "Strah, kaos in obup"
palestinski ujetniki
Novice Slekli so palestinske ujetnike in jih prisilili v paradiranje po Gazi
Ne spreglejte