Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 12. 2023,
6.35

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,26

Natisni članek

napad vojska civilisti Gaza Palestina Izrael

Petek, 8. 12. 2023, 6.35

4 mesece, 2 tedna

64. dan vojne v Izraelu

Slekli so palestinske ujetnike in jih prisilili v paradiranje po Gazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,26
palestinski ujetniki | Videti je slečene moške, ki jih vozijo v zadnjem delu tovornjaka, kasneje pa na kolenih, z zvezanimi rokami na hrbtu.  | Foto @QudsNen/X

Videti je slečene moške, ki jih vozijo v zadnjem delu tovornjaka, kasneje pa na kolenih, z zvezanimi rokami na hrbtu. 

Foto: @QudsNen/X

V javnosti so se pojavili posnetki izraelskih medijev, ki prikazujejo na desetine palestinskih moških, ujetnikov izraelske vojske, slečenih do spodnjega perila. Prisilili so jih, da so paradirali po osrednjem trgu v Gazi, kjer so imeli shode teroristi Hamasa, piše The Telegraph. 

Poudarki dneva:

21.21 V 2024 bo EU Palestincem namenila 125 milijonov evrov pomoči

21.18 EU na teroristični seznam dodala vodji vojaškega krila Hamasa
12.20 Reuters ugotovil odgovornost Izraela za smrt svojega novinarja v Libanonu
7.15 Izraelska vojska ponoči ciljala tarče vzdolž Gaze
6.30 Palestinske ujetnike slekli in prisilili v paradiranje po Gazi 

21.21 V 2024 bo EU Palestincem namenila 125 milijonov evrov pomoči

Evropska komisija bo v luči vse slabših humanitarnih razmer prihodnje leto Palestincem na območju Gaze in na okupiranem Zahodnem bregu zagotovila 125 milijonov evrov pomoči, so danes sporočili v Bruslju. Po izbruhu vojne v Gazi je EU sicer početverila sredstva za humanitarno pomoč Palestincem in jim tako letos namenila 103 milijone evrov.

V Gazi bo pomoč namenjena izpolnjevanju najnujnejših potreb prebivalcev in ponovni vzpostavitvi dostopa do osnovnih potrebščin, kot so voda, hrana, zdravstveno varstvo in sanitarije. Namenjena bo tudi zaščiti najranljivejših skupin, psihosocialni podpori in izobraževanju v izrednih razmerah, je razvidno iz sporočila komisije.

"Življenja v Gazi visijo na nitki. Svet je globoko zaskrbljen zaradi tako hudega človeškega trpljenja v tako kratkem času. Posledice tega uničenja se bodo odpravljale več let," je v izjavi dejal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič in vnovič poudaril potrebo po spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava v oboroženih konfliktih.

Po njegovi oceni mora v skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN v Gazi nemudoma priti do novih humanitarnih premorov in vzpostavitve humanitarnih koridorjev po celotni enklavi. "Na kocki je na milijone življenj," je poudaril in dodal, da EU Palestincev na sme pustiti na cedilu.

Na Zahodnem bregu, kjer številnim Palestincem grozi razselitev, bodo sredstva namenjena zagotavljanju storitev, kot so pravna in materialna pomoč ljudem, ki jih je prizadelo nasilje izraelskih naseljencev. Poleg tega bodo sredstva namenjena tudi izobraževanju v izrednih razmerah.

EU sicer že od leta 2000 zagotavlja humanitarno pomoč Palestincem. Od izbruha vojne med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas 7. oktobra je početverila sredstva za humanitarno pomoč, s čimer je skupni znesek pomoči Palestincem narasel na 103 milijone evrov.

21.18 EU na teroristični seznam dodala vodji vojaškega krila Hamasa

Svet EU je danes na teroristični seznam Evropske unije dodal visoka predstavnika vojaškega krila skrajne palestinske organizacije Hamas, brigad Ezedin al Kasam, proti katerima so uvedli sankcije zaradi sodelovanja v terorističnih dejanjih, so sporočili iz Bruslja.

Sankcije so uvedli proti Mohamedu Deifu, ki je poveljnik vojaškega krila Hamasa od leta 2002, in njegovemu namestniku Marvanu Isi, so sporočili iz Bruslja. V okviru sankcij so jima zamrznili premoženje in finančna sredstva v državah članicah EU. Financirati ali gospodarsko podpirati pa ju tudi ne sme nihče iz EU.

Na terorističnem seznamu, ki ga je EU vzpostavila po terorističnem napadu na ZDA 11. septembra 2001, je 13 oseb ter 21 skupin in organizacij, med njimi tudi Hamas.

Uvrstitev visokih predstavnikov Hamasa na seznam sodi v okvir odgovora povezave na grožnjo, ki jo predstavlja Hamas, in na njegov teroristični napad na Izrael 7. oktobra, v katerem je ubil 1200 ljudi in jih več sto ugrabil.

V izraelskih povračilnih operacijah na območju Gaze je bilo doslej ubitih skoraj 17.500 ljudi.

12.20 Reuters ugotovil odgovornost Izraela za smrt svojega novinarja v Libanonu

Tiskovna agencija Reuters je v preiskavi ugotovila, da je bil njen novinar Isam Abdalah 13. oktobra na jugu Libanona ubit v izraelskem tankovskem napadu. V istem napadu je bilo ranjenih šest novinarjev, tudi novinarji francoske tiskovne agencije AFP, ki je v svoji preiskavi prav tako ugotovila, da so bili novinarji tarča izraelskega napada.

Da je šlo za načrtovan napad, so že potrdili Novinarji brez meja, a pri tem Izraela niso neposredno obtožili. Ugotovili pa so, da sta dva izstrelka novinarje dosegla iz smeri izraelske meje v neposredni bližini, in to v razmaku manj kot 40 sekund. Prva eksplozija je ubila novinarja Reutersa, drugi izstrelek pa je zadel vozilo katarske televizije Al Jazeera.

Agencija Reuters je zdaj v svoji preiskavi ugotovila, da je izraelska tankovska enota na novinarje, ki so več kot kilometer od meje z Izraelom snemali čezmejno obstreljevanje med izraelskimi silami in libanonskim gibanjem Hezbolah, enega za drugim izstrelila dva izstrelka. Pri tem so ubili omenjenega 37-letnega poročevalca Reutersa in huje ranili 28-letno fotografinjo AFP, ki je še vedno v bolnišnici. Še pet novinarjev, med njimi tudi dva Al Jazeere, pa so ranili.

Reuters je to ugotovil na podlagi pogovorov z več kot 30 vladnimi in varnostnimi uradniki, vojaškimi strokovnjaki, pravniki, zdravniki in pričami. Pregledovali so tudi več ur videoposnetkov osmih medijev z območja v času napada, več sto fotografij pred incidentom in po njem ter satelitske posnetke. Pridobili so več dokazov s kraja dogodka, kot so ostanki razstreljenih izstrelkov s tal in iz avtomobila Reutersa, je v četrtek poročala agencija na svoji spletni strani.

Tudi AFP je v četrtek objavil izsledke svoje raziskave, v kateri je prav tako ugotovil, da so novinarje zadeli izraelski tankovski izstrelki. Pokazala je tudi, da so bili novinarji, ki so bili jasno prepoznavni, tarča napada. Preiskavi obeh agencij sta s tem potrdili, kar so že prej povedali očividci in ranjene žrtve napada.

Izraelska vojska se je kmalu po napadu opravičila za smrt novinarja in zatrdila, da preiskuje dogodek. Danes je v odzivu na ugotovitve Reutersa in AFP tiskovni predstavnik vojske za AFP to potrdil, izpostavil pa, da so bili novinarji na nevarnem območju spopadov, kjer sta se strani obstreljevali. Izraelska vojska je s tanki in topovi odgovorila na napade Hezbolaha na več ciljev ob meji z Izraelom, je dodal.

7.15 Izraelska vojska ponoči ciljala tarče vzdolž Gaze

Izrael je ponoči nadaljeval napade vzdolž Gaze. Kot poroča katarska televizija Al Jazeera, so izraelska letala ciljala tarče v mestih Gaza na severu in Han Junis ter Rafa na jugu palestinske enklave. Kljub mednarodnim pozivom k umiritvi razmer izraelska vojska še naprej nemoteno izvaja racije na zasedenem Zahodnem bregu.

Nov niz raketnih napadov sledi telefonskemu pogovoru, ki sta ga v četrtek opravila izraelski premier Benjamin Netanjahu in ameriški predsednik Joe Biden, v katerem je zadnji poudaril nujnost zaščite civilistov in okrepljene dobave pomoči v oblegano enklavo, je sporočila Bela hiša. Biden se je na temo miru na Bližnjem vzhodu pogovarjal še z jordanskim kraljem Abdulahom II.

Kot je v četrtkovem pogovoru z izraelskim kolegom Joavom Galantom poudaril ameriški obrambni minister Austin Lloyd, Izrael še naprej uživa neomajno podporo ZDA v boju s Hamasom.

Izraelsko letalstvo je ponoči med drugim napadlo begunsko taborišče Nuseirat, danes zjutraj pa Han Junis in Rafo, kamor se je po predhodnih navodilih izraelskih sil zateklo na tisoče civilistov. Palestinska tiskovna agencija Wafa poroča še o smrtonosnih napadih na območja vzhodno od mesta Gaza.

Od začetka izraelskega obleganja Gaze je bilo ubitih več kot 17 tisoč Palestincev, še 46 tisoč je bilo ranjenih, je v četrtek sporočilo zdravstveno ministrstvo enklave. Število ubitih izraelskih vojakov med kopensko invazijo v Gazi bo medtem kmalu naraslo na sto.

Poročila o nočnih operacijah izraelskih sil prihajajo tudi z Zahodnega brega. Med eno od tamkajšnjih izraelskih racij zahodno od Betlehema so izbruhnili spopadi, v katerih je bilo ranjenih najmanj 18 Palestincev, navaja Al Jazeera.

6.30 Palestinske ujetnike slekli in prisilili v paradiranje po Gazi 

Posnetki, ki so jih objavili izraelski mediji, prikazujejo, kako izraelske obrambne sile aretirajo na desetine Palestincev, ki naj bi se predali v begunskem taborišču Džabalija in na drugih območjih na severu.

Videti je tudi slečene moške, ki jih vozijo v zadnjem delu tovornjaka, kasneje pa na kolenih, z zvezanimi rokami na hrbtu. 

Izraelska vojska fotografij ni komentirala, zdi pa se, da so bile vsaj nekatere od njih posnete iz vozil izraelske vojske. Portal Walla je poročal, da so se moški predali izraelski 261. rezervni brigadi, in dodal, da so "osumljence slekli, da bi izključili možnost, da bi na sebi nosili orožje", še piše The Telegraph. 

Benjamin Netanjahu
Novice Netanjahu: Če bo Hezbolah začel globalno vojno, Libanon čaka Gaza in Han Junis
Protiletalski sistem iris-t
Novice Slovenija v nakup sistema zračne obrambe, vrednega 200 milijonov evrov
Khan Yunis, Palestina, Gaza
Novice Po silovitem bombardiranju izraelska vojska dosegla Han Junis
Izraelska vojska
Novice Izraelske sile prodrle v begunsko taborišče na severu Gaze
Ne spreglejte