Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 12. 2023,
9.29

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

Natisni članek

Hamas vojska civilisti humanitarna pomoč Izrael Palestina Gaza

Četrtek, 7. 12. 2023, 9.29

4 mesece, 3 tedne

63. dan vojne v Izraelu

Netanjahu: Če bo Hezbolah začel globalno vojno, Libanon čaka Gaza in Han Junis

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85
Benjamin Netanjahu | Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes Hezbolahu vnovič zagrozil, da lahko pričakuje težke povračilne ukrepe, če bo poskušal razširiti obseg vojne, ki jo bijeta Izrael in Hamas. | Foto Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes Hezbolahu vnovič zagrozil, da lahko pričakuje težke povračilne ukrepe, če bo poskušal razširiti obseg vojne, ki jo bijeta Izrael in Hamas.

Foto: Reuters

Protitankovska raketa, ki so jo v smeri kraja Matat danes izstrelili iz Libanona, je na severu Izraela ubila civilista, je sporočila izraelska vojska. Kot je dodala, je bilo sicer iz Libanona proti Izraelu danes izstreljenih več izstrelkov, na kar se je odzvala s povračilnimi napadi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pregled dneva:

20.33 Med pohodom skrajnih desničarjev v Jeruzalemu izbruhnili spopadi s policijo
17.21 Iz Libanona izstreljena raketa v Izraelu ubila civilista
10.17 Izraelska vojska ponoči nadaljevala obstreljevanje juga Gaze
9.20 Izrael odobril majhno povečanje pošiljk količine goriva v Gazo

20.33 Med pohodom skrajnih desničarjev v Jeruzalemu izbruhnili spopadi s policijo

Več izraelskih skrajno desnih skupin je danes organiziralo pohod po starem mestnem jedru Jeruzalema, pri čemer so pozivali k vzpostavitvi popolnega judovskega nadzora nad mestom in območjem Tempeljskega griča, poročajo izraelski mediji. Ob tem so izbruhnili spopadi med policijo in aktivisti, najmanj enega izmed njih so tudi aretirali.

Po poročanju očividcev je med pohodom skrajno desničarskih izraelskih aktivistov v Jeruzalemu prišlo do spopadov s policijo, potem ko naj bi policisti več deset protestnikom preprečili, da bi se sprehodili skozi muslimansko četrt v starem mestnem jedru Jeruzalema in se usmerili proti Tempeljskemu griču in mošeji Al Aksa.

Povod za spopade naj bi bila sprememba načrtovane poti pohoda. Predstavnik policije je za izraelski časnik Haaretz povedal, da so aktivisti "izkrivljali načrtovano traso, ki jo je pred tem odobrila policija".Nekateri udeleženci ob tem nosili nedovoljene provokativne napise, kot so "za vsakega terorista krogla v glavo" in "ni sožitja s sovražnikom".

"To je očiten poskus ekstremistov, da bi povzročili še več uničenja in smrti. Kot predsednik vlade sem tudi sam odobril pohode v Jeruzalemu, vendar ne takšnih nasilnih provokacij. Če bi v Izraelu obstajala prava vlada, tega ne bi dovolili," je še pred začetkom današnjega pohoda v objavi na omrežju X zapisal vodja izraelske opozicije in nekdanji premier Jair Lapid.

Tempeljski grič leži v vzhodnem Jeruzalemu in je za Jude najsvetejši kraj, na območju pa se nahaja tudi mošeja Al Aksa, ki je tretji najsvetejši kraj za muslimane. Mošeja je pod muslimansko upravo, Izrael pa je odgovoren za njeno varnost. V skladu s sporazumom z muslimanskimi oblastmi lahko Judje in pripadniki drugih ver obiskujejo območje, a tam ne smejo moliti. V preteklih letih je bilo območje že večkrat prizorišče obračunov med Palestinci in izraelskimi varnostnimi silami.

17.21 Iz Libanona izstreljena raketa v Izraelu ubila civilista

Izraelska vojska je v izjavi navedla, da so "teroristi z libanonskega ozemlja proti območju Matat izstrelili protitankovsko raketo". Reševalna služba Magen David Adom je v ločeni izjavi potrdila smrt 60-letnega moškega, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vojska je ob tem pojasnila, da je bilo sicer iz Libanona nad Izrael izstreljenih več izstrelkov, na kar se je odzvala s povračilnimi napadi. Obenem je sporočila še, da je z letalskimi napadi odgovorila tudi na raketni napad Hezbolaha na kraj Majan Baruh.

Libanonsko proiransko gibanje Hezbolah, s katerim si Izrael od začetka vojne s Hamasom pogosto izmenjuje ogenj, je medtem sporočilo le, da je z napadom na vojašnico Matat povzročilo žrtve.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes med obiskom na severu Izraela Hezbolah vnovič posvaril, naj ne poskuša razširiti obsega vojne, ki jo izraelska vojska bije s palestinskim gibanjem Hamas. "Če se bo Hezbolah odločil za začetek globalne vojne, bo Bejrut in južni Libanon, nedaleč od tod, z lastnimi rokami spremenil v Gazo in Han Junis," je zagrozil.

Od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra med izraelsko vojsko in oboroženimi skupinami, med njimi Hezbolahom, na izraelsko-libanonski meji pogosto poteka obstreljevanje, ki je terjalo smrtne žrtve na obeh straneh meje. Gre za najhujšo zaostritev konflikta na območju od druge libanonske vojne leta 2006.

10.17 Izraelska vojska ponoči nadaljevala obstreljevanje juga Gaze

"Izraelska vojska je z ostrim tonom civilistom ukazala, naj se preselijo v Rafo, češ da je tam varno, vendar je bilo od sinoči napadenih in uničenih najmanj pet hiš," je povedal dopisnik katarske televizije Al Jazeera in opozoril, da so izraelski napadi zahtevali ogromno smrtnih žrtev.

Pojasnil je, da napadi niso bili osredotočeni na eno območje v Rafi in da so številni civilisti prepričani, da zdaj na območju Gaze ni več varnih krajev.

Po navedbah zdravstvenih virov je Izrael med drugim napadel begunsko taborišče v Rafi, pri čemer je bil ubit najmanj en človek, več ljudi pa je bilo ranjenih.

Tiskovni predstavnik izraelskih sil je danes potrdil, da Izrael širi svojo kopensko operacijo in napreduje tako na severu kot na jugu Gaze. Poudaril je, da so v mestu Han Junis na jugu potekali intenzivni spopadi med izraelsko vojsko in borci palestinskega oboroženega gibanja Hamas, pri čemer naj bi bilo ubitih več pripadnikov Hamasa.

Na severu Gaze vojska trdi, da je prevzela nadzor nad regionalnim sedežem Hamasa v begunskem taborišču Džabalija, kjer je odkrila predore, ki naj bi vodili do Hamasovega vadišča in skladišča streliva, poroča izraelski časnik Haaretz.

Po navedbah nevladne organizacije Klub palestinskih zapornikov pa so izraelske sile ponoči nadaljevale racije na zasedenem Zahodnem bregu, kjer je bilo po navedbah nevladnikov pridržanih najmanj 21 Palestincev.

V zadnjih dneh vse več strani, tudi zavezniki Izraela, opozarja na vse slabše humanitarne razmere v Gazi. | Foto: Reuters V zadnjih dneh vse več strani, tudi zavezniki Izraela, opozarja na vse slabše humanitarne razmere v Gazi. Foto: Reuters 9.20 Izrael odobril majhno povečanje pošiljk količine goriva v Gazo

Izrael je v sredo odobril majhno povečanje količin goriva za Gazo, da bi preprečili kolaps humanitarnih razmer, je sporočil kabinet premierja Benjamina Netanjahuja. Okrepitev pomoči so napovedali po svarilu generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa pred katastrofo, ki bi se lahko prelila v grožnjo za mir in varnost v širši regiji.

Kot so sporočili iz Netanjahujevega kabineta, je bil za dostavo na območje Gaze odobren "minimalen dodatek goriva – potreben za preprečitev humanitarnega kolapsa in izbruha epidemije". Količino bodo občasno določali glede na razmere v Gazi, so dodali na omrežju X, poroča STA.

Napoved sledi opozorilu Guterresa, ki je v sredo izrazil bojazen, da bi se lahko v oblegani enklavi zaradi izjemno slabih razmer in skorajda onemogočene humanitarne pomoči kmalu popolnoma sesul javni red. Obenem je znova pozval k premirju.

Prvič, odkar je od leta 2017 na položaju, je uporabil 99. člen ustanovne listine ZN, ki mu omogoča, da Varnostni svet ZN opozori na določeno zadevo, ki po njegovem mnenju lahko ogroža ohranitev mednarodnega miru in varnosti.

Izraelski zunanji minister Eli Koen je v odzivu menil, da je Guterresov mandat "grožnja za svetovni mir", s svojim pozivom pa da dejansko izraža podporo palestinskemu skrajnemu gibanju Hamas, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zadnjih dneh sicer vse več strani, tudi zavezniki Izraela, opozarjajo na vse slabše humanitarne razmere v Gazi. Skupina G7 je v sredo pozvala k nujnemu ukrepanju, že pred dvema dnevoma pa so ZDA pozvale k dobavi večjih količin goriva v palestinsko enklavo.

jedrsko orožje, rakete
Novice Hamas naj bi 7. oktobra zadel tudi oporišče z raketami z jedrsko zmogljivostjo
Amnesty International
Novice Amnesty International: Ne vojni, ne civilnim žrtvam, da trajnemu premirju #video
Izraelska vojska
Novice Izraelske sile prodrle v begunsko taborišče na severu Gaze
Khan Yunis, Palestina, Gaza
Novice Po silovitem bombardiranju izraelska vojska dosegla Han Junis
Protiletalski sistem iris-t
Novice Slovenija v nakup sistema zračne obrambe, vrednega 200 milijonov evrov
Ne spreglejte