Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 7. 2014,
13.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kitajska kuga

Sreda, 23. 7. 2014, 13.03

7 let, 12 mesecev

Iz strahu pred kugo na Kitajskem zaprli del mesta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Potem ko je zaradi bubonske kuge prejšnji teden umrl neki moški, so kitajske oblasti zaprle del mesta Yumen na severozahodu države, za 151 tamkajšnjih prebivalcev pa odredile karanteno.

Okoli 30 tisoč prebivalcev Yumena ne sme zapustiti domačega kraja, policija je okrog njega postavila cestne zapore, voznikom pa odredila, naj si najdejo drugo pot. Britanski BBC poroča, da so del mesta popolnoma osamili, zaprli pa so tudi tri predele mesta Chijin, ki leži uro daleč.

Kitajski mediji so že pred dnevi poročali o smrti 38-letnega moškega, ki je za bubonsko kugo umrl pred tednom dni, potem ko je našel mrtvega svizca, ki ga je nato razkosal in z njim nahranil svojega psa. Namestnik vodje bolnišnice, kjer je moški umrl, je novinarjem povedal, da je moški prišel k njim s povišanim srčnim utripom in hudo vročino. Umrl je 16. julija.

O novih primerih bolezni ne poročajo Mediji na Kitajskem ne poročajo, ali je zbolel tudi njegov pes. Prav tako ne poročajo o novih primerih bolezni, so pa za 151 ljudi v Yumenu, ki so bili z umrlim v stiku, odredili karanteno. Za zdaj nihče med njimi ne kaže znakov bolezni. Karantena velja tudi za bolnišnico, kjer so moškega zdravili. Kugo na Kitajskem obravnavajo kot infekcijsko bolezen razreda A, kar pomeni, da jo obravnavajo kot najhujšo bolezen.

V tej državi se je za razliko od Evrope, kjer je kuga kosila v srednjem veku, v drugi polovici 19. stoletja pojavila t. i. moderna kuga, zaradi katere je v 20 letih umrlo okoli deset milijonov ljudi.

O zadnjem primeru bubonske kuge v mestu Yumen so poročali leta 1977, sicer pa so v provinci Gansu v zadnjem desetletju zabeležili najmanj pet primerov kuge. O moškem, ki je umrl zaradi kuge, so jeseni 2012 poročali tudi iz kraja Litang v provinci Sečuan na jugozahodu Kitajske. Žrtev je našla mrtvega svizca in ga skupaj z drugimi vaščani pojedla.

Ne spreglejte