Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 8. 2022,
8.03

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

Natisni članek

Beluga kit Sena

Sreda, 10. 8. 2022, 8.03

1 leto, 8 mesecev

Beli kit iz Sene poginil #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

Belega kita oziroma kita belugo, ki je prejšnji teden zataval v reko Seno in tam obtičal, so med današnjim poskusom reševanja morali uspavati. V reševalni akciji so kita sicer hoteli prepeljati v bazen z morsko vodo v francoskem pristanišču Ouistreham, kjer bi žival nekaj dni še opazovali in zdravili, preden bi jo izpustili na odprto morje.

"Kljub reševalni akciji brez primere z žalostjo sporočamo, da je kit poginil," so povedale oblasti normandijske regije Calvados, v kateri je pristanišče. Dodali so, da so morali kita med prevozom uspavati, da bi tako po oceni strokovnjakov preprečili njegovo nadaljnje trpljenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kita so med prevozom evtanazirali

Veterinar gasilske enote je povedal, da so kita belugo med prevozom evtanazirali, ker je imel zaplete z dihanjem. Načrtovali so, da bi ga premestili v bazen s slano vodo v upanju, da si bo pred prenosom v morje povrnil moči. Štiri metre dolg in 800-kilogramov težak samec namreč po tem, ko je obtičal pred zapornico, ni hotel jesti, bil pa je tudi ranjen.

"Med potjo so veterinarji opazili poslabšanje njegovega zdravja, zlasti dihanja," je v videoposnetku, objavljenem na družbenih omrežjih, povedala veterinarka lokalnih reševalnih služb Florence Ollivet-Courtois. Po njenih besedah žival ni dobila dovolj zraka in je vidno trpela, navaja AFP.

To je bil že drugi kit, ki je letos zataval v francosko reko, potem ko je pred približno dvema mesecema v Seno zataval kit ubijalec, bolj znan kot orka. Tudi ta je, kljub poskusom pristojnih organov, da bi ga usmerili nazaj proti oceanu, poginil.

Žival so opazovali in zdravili, kasneje so jo želeli izpustiti

Kita belugo, zaščiteno vrsto, ki ja običajno najdemo v hladnih arktičnih vodah, so namestili v hladilni tovornjak in ga prepeljali na obalo. Za žival so reševalci namreč pripravili bazen z morsko vodo v pristanišču Ouistreham v Rokavskem prelivu, kjer so jo želeli tri dni opazovati in zdraviti, preden bi jo izpustili na odprto morje. A kit je prej poginil.

"Čakamo na rezultate krvnih preiskav in ultrazvoka, in glede na to bo sprejeta odločitev, ali naj se odpravi na pot v morje ali ne," je sekretarka povedala na novinarski konferenci le uro po tem, ko so kita potegnili iz Sene. Dodala je, da gre za samca, ki je zelo podhranjen in ranjen, navaja AFP.

V Seni so kita opazili prejšnji torek

Belega kita so v Seni prvič opazili v torek prejšnji teden. Obtičal je pri zapornici Saint-Pierre-la-Garenne, približno 70 kilometrov severozahodno od Pariza. Njegovo zdravstveno stanje se je nato poslabšalo, saj ni želel jesti.

Sena, avtobus
Novice V francosko reko Seno zataval beli kit

"Danes je velik dan za tega kita belugo in za vse, ki so sodelovali pri njegovem reševanju," je francoska naravovarstvena skupina Sea Shepherd zapisala na svoji spletni strani.

Zanimanje za usodo kita se je razširilo daleč prek meja Francije, kar je povzročilo velik pritok finančnih donacij in druge pomoči, predvsem naravovarstvenih skupin in posameznikov, poroča AFP.

Beluge se jeseni selijo iz Arktike, redko gredo tako daleč na jug

Beli kiti oziroma beluge se jeseni selijo iz Arktike, da bi se nahranili, vendar pa se le redko odpravijo tako daleč na jug. Po navedbah oblasti v departmaju Eure beluge včasih odplavajo tudi južneje kot običajno in lahko začasno preživijo tudi v sladki vodi. Po podatkih francoskega observatorija Pelagis, ki je specializiran za morske sesalce, je najbližja populacija belug pri otočju Svalbard, severno od Norveške.

Prvič je beli kit v Francijo zašel leta 1948, ko ga je iz ustja reke Loare potegnila ribiška mreža. Konec maja letos pa so v Seni med mestoma Le Havre in Rouen našli mrtvega kita ubijalca, bolj znanega kot orko, ki tehnično sicer spada v družino delfinov. Žival je obtičala v reki in se kljub poskusom pristojnih organov, da bi jo usmerili proti oceanu, tja ni zmogla vrniti.

Ne spreglejte