SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Italijanski senat za aretacijo senatorja, obtoženega poneverbe

3

termometer

 | Foto:
Italijanski senat, zgornji dom parlamenta v Rimu, je glasoval za aretacijo enega svojih članov, ki je osumljen poneverbe javnih sredstev. Gre za izjemno redek primer v zgodovini Italije.

Glasovanje je bilo javno. Za aretacijo Luigija Lusija je glasovalo 155 senatorjev, proti jih je bilo 13, en senator se je glasovanja vzdržal, več deset pa jih je prostor zapustilo tik pred glasovanjem.

Nezakonito si je prilastil 25 milijonov evrov Senator Lusi je bil blagajnik nekdanje levosredinske stranke Marjetica, ki od leta 2007 ne obstaja več. Takrat se je namreč priključila Demokratski stranki, danes glavni stranki levice v Italiji. Lusi je osumljen, da si je iz blagajne Marjetice nezakonito prilastil 25 milijonov evrov ter si z denarjem kupil luksuzne vile in privoščil počitnice v eksotičnih državah. Po poročanju italijanskih medijev naj bi lani za teden dni na Bahamih plačal kar 80.000 evrov.

Člani parlamenta uživajo imuniteto V Italiji člani parlamenta sicer uživajo imuniteto. Za njihovo aretacijo je potrebno soglasje doma parlamenta, ki mu pripadajo, senata ali poslanske zbornice.

Lusi: Gre za nočno moro Zelo redko se zgodi, da člani parlamenta podajo soglasje za aretacijo enega svojih kolegov, toda v trenutnem stanju "antipolitičnosti", ki po številnih škandalih vlada v Italiji, je tokratna odločitev senata manj presenetljiva. Po glasovanju je Lusi dejal, da gre za "nočno moro" ter da ni nič drugega kot "grešni kozel".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin