Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 11. 2015,
10.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Rim sojenje mafija infografika

Četrtek, 5. 11. 2015, 10.52

6 let, 6 mesecev

Italijanski mafijski megaproces v številkah (infografika)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V Rimu se je začelo sojenje v odmevnem mafijskem primeru, ki je razgalil sistemsko korupcijo v italijanski prestolnici in posredno vodil tudi v padec mestnih oblasti.

V primeru, ki je dobil naziv Mafia Capitale, jena zatožno klop sedel mafijski šef in nekdanji neofašist Massimo Carminati, poleg njega pa še 45 obtožencev.

Na današnji prvi obravnavi v rimski sodni palači so prva zaslišanja Carminatija in še približno tretjine obtoženih iz varnostnih razlogov opravili po videokonferenci iz mestnega zapora Rebibbia, tako pa bo tudi v prihodnje.

Sodni proces je rezultat obsežnih preiskav proti več deset lokalnim politikom, mafijskim šefom in podjetnikom, ki od lani decembra potekajo v italijanski prestolnici. Pokazale so ne le da je mafija že leta aktivna v Rimu, temveč tudi, da na nek način celo sovlada večnemu mestu. Obtoženi so domnevno vpleteni v prirejanje razpisov in druge sheme delovanja, katerih namen je bilo "črpanje" denarja, namenjenega javnim storitvam - od pobiranja smeti do sprejemanja beguncev.

Pobiranje denarja za begunce bolj dobičkonosno kot trgovanje z drogami Glavni obtoženec v primeru Carminati je leta 1981 v streljanju s policijo izgubil oko, zaradi česar se ga je prijel vzdevek Enooki. Prav z njegovo aretacijo decembra lani je postalo jasno, v kolikšni meri so kriminalne skupine infiltrirane v mestnih oblasteh. Med drugim prisluhi, ki so prišli v javnost, vključujejo besede Carminatijeve desne roke, da je pobiranje denarja, namenjenega beguncem, bolj dobičkonosno kot trgovanje z drogami.

Škandal načel ugled Rima Škandal je močno okrnil ugled italijanske prestolnice in je imel politične posledice. Posredno naj bi vodil celo v nedavno razpustitev mestnega sveta, ki je s položaja odnesla župana Ignazia Marina. Ta sicer ni bil osebno vpleten v preiskave, je pa več članov njegove mestne vlade. Očitali so mu tudi preveč mlačno ukrepanje za povrnitev ugleda mesta.

Zaslišanja bodo po današnji prvi obravnavi v sodni palači potekala v mestnem zaporu Rebibbia, in sicer štirikrat na teden do julija prihodnje leto. Razpisanih je 136 obravnav.

Ne spreglejte