SiolNET. Novice Svet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Italijanski mafijski megaproces v številkah (infografika)

0

termometer

V Rimu se je začelo sojenje v odmevnem mafijskem primeru, ki je razgalil sistemsko korupcijo v italijanski prestolnici in posredno vodil tudi v padec mestnih oblasti.

V primeru, ki je dobil naziv Mafia Capitale, jena zatožno klop sedel mafijski šef in nekdanji neofašist Massimo Carminati, poleg njega pa še 45 obtožencev.

Na današnji prvi obravnavi v rimski sodni palači so prva zaslišanja Carminatija in še približno tretjine obtoženih iz varnostnih razlogov opravili po videokonferenci iz mestnega zapora Rebibbia, tako pa bo tudi v prihodnje.

Sodni proces je rezultat obsežnih preiskav proti več deset lokalnim politikom, mafijskim šefom in podjetnikom, ki od lani decembra potekajo v italijanski prestolnici. Pokazale so ne le da je mafija že leta aktivna v Rimu, temveč tudi, da na nek način celo sovlada večnemu mestu. Obtoženi so domnevno vpleteni v prirejanje razpisov in druge sheme delovanja, katerih namen je bilo "črpanje" denarja, namenjenega javnim storitvam - od pobiranja smeti do sprejemanja beguncev.

Pobiranje denarja za begunce bolj dobičkonosno kot trgovanje z drogami Glavni obtoženec v primeru Carminati je leta 1981 v streljanju s policijo izgubil oko, zaradi česar se ga je prijel vzdevek Enooki. Prav z njegovo aretacijo decembra lani je postalo jasno, v kolikšni meri so kriminalne skupine infiltrirane v mestnih oblasteh. Med drugim prisluhi, ki so prišli v javnost, vključujejo besede Carminatijeve desne roke, da je pobiranje denarja, namenjenega beguncem, bolj dobičkonosno kot trgovanje z drogami.

Škandal načel ugled Rima Škandal je močno okrnil ugled italijanske prestolnice in je imel politične posledice. Posredno naj bi vodil celo v nedavno razpustitev mestnega sveta, ki je s položaja odnesla župana Ignazia Marina. Ta sicer ni bil osebno vpleten v preiskave, je pa več članov njegove mestne vlade. Očitali so mu tudi preveč mlačno ukrepanje za povrnitev ugleda mesta.

Zaslišanja bodo po današnji prvi obravnavi v sodni palači potekala v mestnem zaporu Rebibbia, in sicer štirikrat na teden do julija prihodnje leto. Razpisanih je 136 obravnav.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin