SiolNET. Novice Svet
0,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Italija z najbolj vročim poletjem v zadnjih dvesto letih

0,53

termometer

 | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Italija letos beleži najbolj vroče poletje v zadnjih dvesto letih. Slovaški meteorologi za četrtek in petek napovedujejo temperature do 39 stopinj Celzija. Na Madžarskem se bodo v prihodnjih dneh temperature gibale med 34 in 38 stopinj Celzija, enako velja danes za Srbijo, kje naj bi temperature za konec tedna dosegle 40 stopinj Celzija.

Iz sosednje Italije poročajo o dolgotrajnem vročinske valu, ki so ga že poimenovali Lucifer in bo predvidoma vztrajal do konca tedna. V več mestih na Sardiniji so danes izmerili približno 45 stopinj Celzija. V Bologni, Rimu in Neaplju se je živo srebro povzpelo do 41 stopinj Celzija.


Preberite še:
Kako dolgo bomo v Ljubljani na avtobuse še čakali na žgočem soncu? #video
Za del Slovenije razglašen rdeči alarm

Kako je v vročini poskrbljeno za delavce?
Vročina vpliva na možgane voznikov
Vročina v avtih: Učinek tople grede je smrtno nevaren, kako avto učinkovito shladiti? #video


Ob tem v Italiji opozarjajo, da so v nevarnosti predvsem starejši in otroci. Iz bolnišnic v Rimu poročajo o številnih otrocih, ki jih oskrbujejo zaradi pomanjkanja tekočine. Najhuje naj bi bilo v Milanu na severu države, kjer so v zadnjih treh dneh zabeležili okoli 1500 klicev na pomoč, pri čemer je šlo večinoma za starejše in ljudi, ki si ne morejo sami pomagati.

Italijansko ministrstvo za zdravje je pozvalo občine, naj sestavijo seznam ljudi, ki morajo biti v vročih dnevih deležne posebne oskrbe. Med njimi so predvsem starejši in kronični bolniki s srčnimi obolenji, motnjami v obtočilih in dihalnimi težavami. V preteklih letih so, v času vročinskih valov, zabeležili višje število smrtnih žrtev pri starejših kot sicer.

Zaradi vročinskega vala in posledičnega pomanjkanja vode je prizadeto italijansko kmetijstvo. Na Siciliji in Kalabriji bi znala oveneti vinska trta. Mlečna industrija beleži padec proizvodnje za 15 odstotkov.

Na Slovaškem najvišja stopnja ogroženosti

Izredno visoke temperature beležijo tudi na Slovaškem, kjer je slovaški hidrometeorološki inštitut zaradi vročinskega vala danes izdal najvišjo stopnjo ogroženosti za skoraj celotno državo. V četrtek naj bi bil najbolj prizadet jugozahod države, v petek pa celotna južna polovica države. Temperature naj bi dosegle 39 stopinj Celzija.

Najmanj bodo prizadeta zgolj štiri izmed 79 okrožij, ki ležijo v višjih predelih Slovaške. Tam bodo temperature dosegle 34 stopinj Celzija, hidrometeorološki inštitut pa je zanje izdal najnižjo stopnjo ogroženosti. Najvišjo temperaturo so na Slovaškem sicer izmerili pred 10 leti, 40,3 stopinje Celzija.

Izredne razmere tudi na Madžarskem in v Srbiji

Vročinski val je prizadel tudi Madžarsko. Pristojne oblasti opozarjajo na nevarnost pred visokimi temperaturami vse do petka opolnoči. Temperature se bodo gibale med 34 in 38 stopinj Celzija, ponoči med 22 in 28. Najhuje bo na južnem, jugovzhodnem in osrednjem Madžarskem.

Enako visoke temperature kot na Madžarskem danes beležijo v Srbiji. Za petek in vikend naj bi se živo srebro povzpelo tudi do 39 in 40 stopinj Celzija. Od četrtka dalje bo zato za celotno državo veljal rdeči alarm. Do 9. avgusta bo vroče, z najvišjimi temperaturami v večini srbskih mest od 35 do 39 stopinj Celzija, za vikend do 41 stopinj. Za zdaj v Srbiji velja oranžni alarm, ki ga pristojne oblasti izdajo, ko temperature presežejo 35 stopinj Celzija, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin