Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
2. 8. 2017,
11.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

nesreča nesreča vročina promet promet

Sreda, 2. 8. 2017, 11.48

6 let, 6 mesecev

Vročina vpliva na možgane voznikov

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
promet vožnja cesta

Policija vse udeležence v cestnem prometu v času hude poletne vročine še posebej poziva, naj bodo nadvse previdni, saj se pri voznikih v tem času pogosteje pojavi utrujenost, ki močno poslabša zbranost, nujno za varno udeležbo v prometu.

Ob letošnjem četrtem vročinskem valu, ko se temperature približujejo 40 stopinjam Celzija in ko so na cestah zaradi številnih dopustnikov gneče, je tudi veliko tragičnih nesreč. V zadnjih desetih dnevih je v prometnih nesrečah na slovenskih cestah umrlo sedem udeležencev cestnega prometa, pet jih je prometno nesrečo tudi povzročilo, je sporočila policija.

Najpogostejši vzrok za te nesreče je bila neprilagojena hitrost, večina umrlih udeležencev prometnih nesreč pa je bila starejša od 40 let. Strokovnjaki za cestnoprometno varnost tragične nesreče na cestah pripisujejo tudi utrujenosti voznikov in vročini, ki vpliva na možgane voznikov.


Preberite še:
Vročina v avtih: Učinek tople grede je smrtno nevaren, kako avto učinkovito shladiti? #video


Visoke temperature, zaradi katerih je agencija za okolje (Arso) za večino Slovenije za prihodnje dni razglasila rdeči alarm, vplivajo tudi na počutje voznikov.

Zaradi slabih izkušenj z visokimi temperaturami iz julija 2015, ko je na slovenskih cestah v enem mesecu umrlo 26 udeležencev cestnega prometa, policija opozarja, da je treba pri udeležbi v cestnem prometu upoštevati tudi slabo počutje in druge težave, ki jih prinaša vročina. Pri voznikih se pogosteje pojavi utrujenost, ta pa močno poslabša zbranost, ki je nujna za varno udeležbo v prometu.


Preberite še:
Za del Slovenije razglašen rdeči alarm


Policija svetuje, da si med daljšo vožnjo večkrat vzamete čas za odmor, se sprehodite in se pretegnete ter zaužijete dovolj tekočine. Pomembna je tudi pravilna nastavitev klimatske naprave, kjer nastavljena temperatura ne sme preveč odstopati od dejanske. Ne vozite z japonkami, natikači, sandali z visoko peto, oblačila naj bodo lahka in zračna. Pri tem pa ne smete pozabiti, da je treba vedno upoštevati vse cestnoprometne predpise, vožnjo prilagoditi prometnim razmeram in svojim sposobnostim ter voziti strpno.

V sončnih dneh je na cestah tudi množica motoristov in kolesarjev, zato vsem voznikom svetujejo, naj bodo še bolj pozorni na njih, naj vozijo previdno. Odgovorno vožnjo pa svetujejo tudi voznikom koles in motornih koles, ki jih ob tem opozarjajo na uporabo zaščitne čelade.

Ne spreglejte