Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 1. 2016,
18.50

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Italija porod nosečnica

Nedelja, 3. 1. 2016, 18.50

5 let, 5 mesecev

Italija v šoku: v zadnjem tednu med porodom umrlo pet žensk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Italijanske oblasti so odredile preiskavo po tem, ko je v sedmih dneh med porodom umrlo kar pet žensk. To je šokiralo Italijo, ki ima na svetu eno najnižjih stopenj umrljivosti mater med porodom.

Do smrti porodnic in tudi njihovih otrok je prišlo med 25. in 31. decembrom. Čeprav je imel vsak zaplet na prvi pogled svoj razlog, pa so se pojavili sumi, da bi do tega lahko prišlo tudi zaradi kadrovske zasedbe bolnišnic v tem prazničnem obdobju in ali so zadostno spremljali potencialno nevarne simptome pri starejših porodnicah.

Zdravniki niso rešili niti njenega otroka Kot zadnja je bila žrtev zapleta 29-letna Giovanna Lazzari, mati že dveh otrok, ki je bila v osmem mesecu nosečnosti. Umrla je na silvestrovo v Brescii na severu Italije, ko so jo sprejeli na urgenco zaradi visoke vročine in simptomi gastroenteritisa. Stanje se ji je hitro slabšalo, zdravniki pa niso mogli rešiti niti njenega še nerojenega otroka.

"Imam bolečine, a mi zdravniki ne posvečajo pozornosti" Njen partner Roberto Coppini zahteva pojasnila, saj pravi, da mu je Giovanna pred smrtjo poslala sporočilo, da ima zelo močne bolečine, a da ji zdravniki ne posvečajo nobene pozornosti. "V nekaj urah sem izgubil otroka in enkratno mamo. Nekdo mi bo moral pojasniti, kaj se je zgodilo," je Coppini povedal medijem in dodal, da je bila njegova partnerka pred tem sicer povsem zdrava.

Bolnišnica: napak ni bilo V bolnišnici se branijo, da pri zdravljenju Lazzarijeve ni nobenih znakov napak. "Zdravniki so naredili vse, kar so lahko. Za zdaj ni nobenih indicev, da so bile storjene kakšne napake," je povedal generalni direktor bolnišnice Ezio Balleri.

V dveh drugih primerih sta porodnici, stari 35 in 39 let, med porodom doživeli zastoj srca, otroka pa sta pri tem umrla. Še ena, 34-letna zdravnica iz okolice Vicenze, pa je na božični dan umrla med carskim rezom v osmem mesecu nosečnosti, potem ko naj bi doma padla. Njen sin je bil ob rojstvu sicer živ, a je nato umrl čez nekaj ur. Preiskali ne bodo le primera 23-letnice iz Foggie na jugu Italije, ki je tik pred rokom za porod nenadoma doma umrla. Zdravnikom pa je tudi po njeni smrti še uspelo opraviti carski rez in rešiti njeno hčerkico.

Ne spreglejte