Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 10. 2024,
14.12

Osveženo pred

2 uri, 49 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Natisni članek

heker hekerski napad Italija Sergio Mattarella

Ponedeljek, 28. 10. 2024, 14.12

2 uri, 49 minut

Italija tarča obsežnega hekerskega napada: izsiljevali so politike, tudi Mattarello

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Sergio Mattarella | Skupina hekerjev si je zagotovila ogromno količino zaupnih podatkov, ki naj bi jih uporabljala za izsiljevanje italijanskih politikov, tudi Sergia Mattarelle.  | Foto Guliverimage

Skupina hekerjev si je zagotovila ogromno količino zaupnih podatkov, ki naj bi jih uporabljala za izsiljevanje italijanskih politikov, tudi Sergia Mattarelle.

Foto: Guliverimage

Italijo je pretresel obsežen hekerski škandal, potem ko je tožilstvo v Milanu nedavno razkrilo mrežo za krajo, izkoriščanje in prodajo zaupnih podatkov. Hekerji naj bi nezakonito pridobivali ogromne količine informacij ter z njimi izsiljevali politike in druge vplivne osebnosti, prodajali njihove podatke ter vplivali na sodne in druge procese.

Milanska policija je v okviru preiskave nezakonitega dostopanja do ključnih varovanih zbirk podatkov za šest oseb odredila hišni pripor, skupno pa v povezavi s primerom preiskujejo več kot 60 ljudi, poročata bruseljski medij Politico in italijanska tiskovna agencija Ansa.

Med tistimi, ki naj bi jim ukradli zaupne podatke, so med drugim predsednik države Sergio Mattarella, predsednik senata Ignazio La Russa, nekdanji premier Matteo Renzi in nekdanja milanska županja Letizia Moratti, pa tudi več vplivnih poslovnežev, podjetnikov in medijskih osebnosti.

Italijanski državni tožilec za boj proti mafiji Giovanni Melillo je v soboto dejal, da je preiskava razkrila "velikanski trg z zaupnimi informacijami".

Vodji hekerjev sta nekdanji policijski častnik in vplivni poslovnež 

Hekerje naj bi vodila nekdanji policijski častnik Carmine Gallo in vplivni poslovnež Enrico Pazzali. Od leta 2019 do marca letos naj bi skupina zbrala ogromno količino zaupnih podatkov in informacij, ki naj bi jih prodajali bogatim strankam ali uporabljali za izsiljevanje vplivnih italijanskih poslovnežev in politikov.

Milanski tožilec Francesco De Tommasi je v nedeljo povedal, da je kriminalna združba nezakonito pridobivala podatke iz različnih podatkovnih zbirk, nato pa s širjenjem občutljivih zaupnih informacij "držala državljane in institucije v svojih rokah ter vplivala na poslovne in druge procese, vključno s sodnimi".

Osumljena tolpa naj bi po navedbah tožilca uživala "podporo na visoki ravni" v različnih okoljih, osumljenci pa so se "pogosto hvalili, kako z lahkoto posegajo v preiskave in sojenja". Skupina je domnevno vzdrževala stike tudi z italijansko mafijo in tujimi tajnimi službami.

"S pridobljenimi podatki lahko diskreditiramo celotno Italijo" 

Kriminalna združba je po navedbah preiskovalcev upravljala s približno 15 terabajti podatkov, navaja Ansa. Eden glavnih hekerjev je v skrivaj posneti izjavi po navedbah policije dejal, da lahko z njimi diskreditirajo celotno Italijo.

Podpredsednik vlade in zunanji minister Antonio Tajani je menil, da skupina predstavlja "nesprejemljivo grožnjo demokraciji". Minister za pravosodje Carlo Nordio pa je dejal, da so hekerji stalno v prednosti pred policijo, zato je treba posodobiti zakonodajo, da bi se lahko učinkoviteje borili proti njim.

univerza v Mariboru
Novice Neuradno: hekerji zaklenili vse podatke mariborske univerze. Tudi varnostne kopije.
Heker
Novice So to nove tarče ruskih hekerjev v Sloveniji?
Telekom Slovenije, Kibernetska varnost
Novice Telekom Slovenije opozarja: Število kibernetskih napadov strmo raste
Ne spreglejte