Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 10. 2018,
15.50

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Matteo Salvini italija Finance

Sreda, 10. 10. 2018, 15.50

5 let, 6 mesecev

Italija se ne namerava ukloniti pritiskom pri proračunu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Matteo Salvini | Da se proračun ne bo spremenil, je poudaril tudi voditelj koalicijske Lige in italijanski notranji minister Matteo Salvini. | Foto Reuters

Da se proračun ne bo spremenil, je poudaril tudi voditelj koalicijske Lige in italijanski notranji minister Matteo Salvini.

Foto: Reuters

Italijanska vlada vztraja pri spornih proračunskih načrtih, čeprav jo je opozoril tudi parlamentarni urad za proračun. Finančni minister Giovanni Tria je poslancem zatrdil, da je urad uporabil "delne in zastarele" informacije.

V torek zvečer je parlamentarni urad za proračun, ki ima nalogo preveriti, ali so vladni načrti izdatkov in prihodkov v skladu z EU omejitvami, zavrnil napovedi, na katerih temelji predvideni italijanski proračun za leto 2019. Neodvisno telo je bilo ustanovljeno leta 2014 kot poskus krepitve transparentnosti in zaupanja v javne finance.

Italija
Novice Je Italija nova Grčija? Če propade, razpade tudi evroobmočje.

Vlada je pri pripravi proračuna upoštevala napoved 1,5-odstotne gospodarske rasti, medtem ko urad računa na krepitev med 1,1 in 1,3 odstotka, Mednarodni denarni sklad pa zgolj na enoodstotno. Počasnejša rast pomeni manj prihodkov za vlado, kar pomeni višji javnofinančni primanjkljaj, to pa skrbi Bruselj.

Tria je danes poslancem sicer zatrdil, da urad za proračun ni uporabil pravih podatkov. Vztrajal je pri vladni napovedi.

Salvini: To je proračun, ki pomaga državi

Da se proračun ne bo spremenil, je poudaril tudi voditelj koalicijske Lige in italijanski notranji minister Matteo Salvini. "Ne bomo se obrnili in šli nazaj, ker je to proračun, ki pomaga državi. Pika," je dejal.

Matteo Salvini
Novice Italija v strahu pred vračanjem migrantov zagrozila z zaprtjem letališč

Italijanska vlada za prihodnje leto načrtuje javnofinančni primanjkljaj v vrednosti 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Bruselj na drugi strani od močno zadolžene Italije z javnim dolgom v višini 130 odstotkov BDP pričakuje močnejše zategovanje pasu.

Zaskrbljenost zaradi vladnih načrtov sta izrazila tudi italijanska centralna banka in računsko sodišče.

Matteo Salvini
Novice Italija obsodila izjavo ZN glede obravnave migrantov

Vlagatelji medtem izgubljajo zaupanje v Italijo. Država je danes izdala enoletne zakladne menice v vrednosti šest milijard evrov, pri čemer je morala pristati na 0,949-odstotno zahtevano donosnost. To je najvišja raven v zadnjih petih letih in enkrat višje od zahtevane donosnosti pred mesecem dni.

hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović
Novice Grabar-Kitarovićeva podprla protiimigrantsko politiko Orbana in Salvinija

Medtem se je razlika med zahtevano donosnostjo na italijanske in nemške 10-letne državne obveznice, ki veljajo za referenčne v območju z evrom, danes povzpela čez psihološko pomembno mejo treh odstotkov.

Ne spreglejte