SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Italija se mora odločiti, ali bo ostala v območju evra

2

termometer

Italija se mora odločiti, ali bo izstopila iz območja evra ali pa sprejela drastične ukrepe, je izjavil koalicijski zaveznik Angele Merkel.

Vse od izteka italijanskih predčasnih volitev dva tedna nazaj so mednarodni finančni trgi na trnih glede prihodnosti, ki jo bo ubrala ta država. Zmaga leve sredine nakazuje možnost, da prihodnja vlada ne bo stopila po poti strogih varčevalnih ukrepov. Rainer Bruederle iz Merkline koalicijske partnerice, Liberalnih demokratov, je bil v svoji nedavni izjavi glede tega zelo oster. "Odločitev o prilagoditvi pravilom skupne valute je na strani Italije, mi se o tem ne moremo odločati. Če Italija teh prilagoditev ne bo uvedla, bo morala sama nositi posledice," je po poročanju Reutersa povedal Bruederle.

Po prepričanju prvaka liberalnih demokratov, ki se s stranko že pripravlja na septembrske nemške zvezne volitve, bo morala Italija ali uvesti ostre varčevalne ukrepe ali pa na koncu zapustiti območje evra. Tretje največje gospodarstvo evroobmočja in politična nestabilnost, ki ga tare, dajeta tudi slabe obete za širšo dolžniško krizo evrskega območja. Bruederlovi komentarji na televizijski postaji ZDF bi lahko razjezili Italijane, ki so že zdaj nejevoljni zaradi nemških politikov, ki komentirajo njihovo notranjo politiko.

Pretekli teden je italijanski predsednik, potem ko je prvak socialdemokratov Peer Steinbrueck Silvia Berlusconija in Beppeja Grilla označil za klovna, z njim odpovedal večerjo. Bruederlovi komentarji o tem, da Italijani niso sposobni toliko zaslužiti, kot mislijo, da jim pripada za potrošnjo, tako prav gotovo ne bodo izboljšali odnosov med državama. Ob tem je še poudaril, da visoka brezposelnost ni odgovornost Bruslja ali nemških politik, temveč je Italija tista, ki mora reformirati svoj trg delovne sile. Ob tem ji je še zažugal, da je najlažje tarnati in nič storiti.

Njegovi komentarji pa so že naleteli na negativen odziv nemške notranje politike. Opozicija mu očita, da je skupaj s svojo stranko že tako močno destabiliziral evroobmočje, še poroča Reuters.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin