Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 8. 2019,
17.29

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

1

Natisni članek

Italija vlada predčasne volitve kriza

Četrtek, 8. 8. 2019, 17.29

4 leta, 8 mesecev

Italija: Salvini navija za predčasne parlamentarne volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

1

Matteo Salvini | Vodja skrajno desne Lige in italijanski notranji minister Matteo Salvini je prepričan, da bi morali prebivalci Italije oditi na predčasne volitve. | Foto Reuters

Vodja skrajno desne Lige in italijanski notranji minister Matteo Salvini je prepričan, da bi morali prebivalci Italije oditi na predčasne volitve.

Foto: Reuters

Italijanski notranji minister in vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini je po današnjem srečanju z italijanskim premierjem Giuseppejem Contejem pozval k predčasnim parlamentarnim volitvam. "Pojdimo nemudoma v parlament, da naznanimo, da ne obstaja več večina. Dajmo čim prej besedo nazaj volivcem," je sporočil Salvini.

Stranka Liga pod vodstvom italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija je danes tudi zavrnila možnost preoblikovanja vlade, potem ko je koalicijsko Gibanje petih zvezd sprožilo vladno krizo s poskusom blokade vladnega načrta za gradnjo železnice. V Ligi kot edino alternativo zdajšnji vladi vidijo nove parlamentarne volitve.

Matteo Salvini
Novice Salvinijeva Liga mora Italiji zaradi prevare vrniti 49 milijonov evrov

Salvini proti preoblikovanju vlade

V krogih blizu skrajno desne Lige so namreč pred Salvinijevo izjavo izpostavili, da nasprotujejo kakršnemukoli preoblikovanju vlade. V uradni izjavi so nato sporočili, da Italija "potrebuje gotovost ter pogumne in skupne odločitve", ob tem pa so dodali, da nima smisla nadaljevati z blokadami in vsakodnevnimi prepiri.

Italijanska vlada, ki jo sestavljata skrajno desna Liga in populistično Gibanje petih zvezd, je že več mesecev tik pred razpadom. Na fotografiji vodja Gibanja petih zvezd Luigi Di Maio (levo) in vodja Lige Matteo Salvini (desno). | Foto: Reuters Italijanska vlada, ki jo sestavljata skrajno desna Liga in populistično Gibanje petih zvezd, je že več mesecev tik pred razpadom. Na fotografiji vodja Gibanja petih zvezd Luigi Di Maio (levo) in vodja Lige Matteo Salvini (desno). Foto: Reuters

"Vsak dan je izgubljen dan, za nas je edina alternativa zdajšnji vladi, da se da beseda Italijanom na novih volitvah," so sporočili iz Lige. V stranki so ob tem sicer zanikali govorice, da naj bi Salvini zahteval odstop premierja Guiseppeja Conteja oziroma razmišljal o umiku svojih ministrov iz aktualne vlade.

Boštjan Poklukar
Novice Poklukar in Salvini bi pomagala Hrvaški pri zaščiti zunanje meje EU

Italijanska vlada je že več mesecev tik pred razpadom

Premier Conte se je dopoldne sestal s predsednikom države Sergiem Mattarello, nato pa še s Salvinijem in vodjem populističnega Gibanja petih zvezd Luigijem Di Maiom. Gibanje petih zvezd je v minulih dneh od Lige zahtevalo, da se jasno odloči, ali želi prekiniti koalicijsko sodelovanje. Italijanski zunanji minister Enzo Moavero Milanesi, ki ne pripada nobeni od omenjenih strank, je ob robu današnjega obiska v Atenah obe koalicijski partnerici pozval, naj bosta bolj jasni glede prihodnosti vlade.

Italijanska vlada je sicer že več mesecev tik pred razpadom. Novo krizo je sprožilo nesoglasje glede gradnje hitre železniške proge med Torinom in francoskim Lyonom, čemur nasprotuje Gibanje petih zvezd, ki je v senatu vložilo predlog za ustavitev gradnje. Zgornji dom italijanskega parlamenta je na sredinem glasovanju njihov predlog zavrnil.

Kljub grožnjam Salvinija lahko nove volitve razpiše le predsednik države. Mattarella je dal že večkrat vedeti, da Italija potrebuje vlado, ki bo pripravila predlog proračuna in ga najkasneje do konca septembra posredovala Bruslju. Na mizi je tudi možnost, da bi italijanski predsednik imenoval tehnično vlado ter s tem predčasne volitve preložil na februar ali marec prihodnje leto. Salvini je sicer tehnično vlado danes že zavrnil in kot edino alternativo zdajšnji vladi navedel predčasne volitve.

Ne spreglejte