Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 6. 2013,
12.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Islandija

Petek, 14. 6. 2013, 12.47

8 let

Islandija vse bolj oddaljena od vstopa v EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Islandski zunanji minister Gunnar Bragi Sveinsson je Evropski komisiji sporočil, da Islandija ne bo nadaljevala pogajanj za vstop v Evropsko unijo (EU).

"Tako deluje demokracija," je po poročanju spletne strani EUobserver dejal Gunnar Bragi Sveinsson, ki se je kot novi zunanji minister prvič podal v tujino. Pri tem je poudaril, da obe stranki v novi vladi nasprotujeta vstopu v EU, glavni cilj njegovega potovanja v Bruselj pa je, da komisiji osebno pove, da je nova vlada sklenila prekiniti pogajanja. "Smo del Evrope in želimo okrepiti odnose na drugačen način," je še dejal Sveinsson.

Füle: Spoštujem želje vlade in državljanov Evropski komisar za širitev Stefan Füle je na novinarski konferenci v Bruslju priznal, da je Islandija s svojo odločitvijo zadala oseben udarec. "Ni mi bilo lahko, da sprejmem njihovo odločitev," je po poročanju EUobserverja dejal Füle in dodal: "Kljub temu sem profesionalen in spoštujem, brez nadaljnjih vprašanj, voljo izvoljenih predstavnikov Islandije in njihovih državljanov."

Füle je sicer vztrajal, da bi morali pogajanja o pristopu Islandije v EU vseeno dokončati. "Ostajamo trdno zavezani, da bomo nadaljevali in dokončali proces," je povedal češki komisar in islandsko vlado pozval, da se nemudoma odloči, ali namerava ponovno odpreti pogajanja. "V našem interesu je, da odločitve ne vlečejo v nedogled," je povedal.

Glavni stranki nasprotujeta vstopu v EU Stara socialdemokratska islandska vlada je pristopna pogajanja začela leta 2010, svojo odločitev pa obrazložila z besedami, da bo EU Islandiji ponudil večjo gospodarsko varnost, ki jo je gospodarska kriza leta 2008 popolnoma ohromila. Na aprilskih volitvah pa sta slavili desnosredinski Neodvisna in Progresivna stranka, ki pa nasprotujeta članstvu v EU-ju. Raziskave javnega mnenja pa kažejo, da vstop v EU podpira le 25 odstotkov Islandcev.

Ne spreglejte