Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 12. 2015,
14.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Islamska država propaganda

Četrtek, 10. 12. 2015, 14.08

7 let, 12 mesecev

Islamska država zaposluje na stotine fotografov in snemalcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Snemalci in fotografi Islamske države so bolje plačani kot vojaki.

Islamska država ima dobro organizirano propagando. Za razliko od Al Kaide, katere podoba je temeljila na Osami bin Ladnu, IS stremi k temu, da je sama po sebi blagovna znamka, kot Nike ali Coca-Cola, poroča Washington Post. Zato izjemno skrbijo za svojo podobo. To se vidi že po objavljenih posnetkih. V časih Al Kaide so bili ti amaterski in podobni domačim videoposnetkom. Nasprotno IS producira natančno zrežirane podobe, polne posebnih učinkov in dramatičnih scen.

Na usmrtitvi deset snemalcev Po poročanju Washington Posta ima Islamska država posebne službe za medije. Zaposluje na stotine fotografov in snemalcev, ki jim vsakodnevno določajo naloge. Eden izmed njih je bil Abu Hadžer Al Magribi, ki je za IS kot snemalec delal leto dni, nato je zbežal v Maroko, kjer je trenutno v zaporu.

Kot je razložil novinarjem Washington Posta, so mu vsak dan na listu papirja z uradnim emblemom Islamske države sporočili nalogo. Včasih je snemal petkove molitve, včasih usmrtitve. Spominja se, da so na usmrtitev 160 sirskih vojakov poslali deset snemalcev in fotografov. Kako obsedeni so s podobo, je vidno tudi iz pričevanja, da so usmrtitve ponavadi zrežirane do zadnje podrobnosti. Abu Hadžer je snemal javno usmrtitev, ki so jo pripravljali in prizore ponavljali toliko časa, dokler snemalci niso bili zadovoljni s posnetki.

Posebno medijsko urjenje Pred začetkom dela je bil na nekajmesečnem usposabljanju za snemanje, nato so mu dali Canonovo kamero, telefon Samsung Galaxy in Toyotinega terenca, da so ga lahko vsakodnevno pošiljali na snemanja.

Vodje medijske službe imajo nazive emir, dobivajo višjo plačo kot borci, imajo boljše avtomobile in so privilegirani. Opremo dobivajo iz Turčije, pri obdelavi in objavi gradiva pa jim pomaga tudi nekaj tujcev, med njimi najmanj en Američan. "Medijski ljudje so pomembnejši kot vojaki," meni Abu Hadžer: "Oni prepričujejo borce, da se borijo, in novačijo člane."

Prebežniki navajajo, da so morali vse posnetke konec dneva naložiti na USB-ključek in jih predati. Pregledali so jim tudi mobilne telefone, da ne bi v njih imeli neavtoriziranih posnetkov. Posnetke je nato prevzela enota za montažo.

"IS posnetke uporablja za ustvarjanje podobe moči. Vsi posnetki so oblikovani za ciljno občinstvo mladih moških, ki so odrasli s pametnimi telefoni, družbenimi omrežji in filmi s posebnimi učinki," je za portal Flip Board dejal novinar Washington Posta Greg Miller, ki je raziskoval propagandni ustroj Islamske države.

Več revij in glasbena založba Centrala medijske službe IS naj bi bila v močno zastraženi vili v predmestju Rake. Tam so medijsko središče Al Hayat, ki je namenjeno obveščanju tuje javnosti, uredništvo angleške revije Dabiq in agencije Al Furkan, najstarejšega oddelka medijskega aparata Islamske države. Poleg angleške revije izdajajo tudi francosko, špansko in rusko, ustanovili pa so tudi glasbeno založbo Ajnad Media Foundation, kjer objavljajo džihadistične pesmi. V hiši je vsaj sto medijskih operativcev od hekerjev do računalniških inženirjev. Poleg centrale je po kalifatu raztresenih še 36 medijskih pisarn, imajo pa tudi posebne medijske pisarne v Libiji, Afganistanu in zahodni Afriki. V medijski analizi delovanja Islamske države to poletje je britansko analitično podjetje Quilliam Group v enem mesecu naštelo 1146 posnetkov, fotografij in avdiozapisov, ki jih je objavila Islamska država.

Propagandni stroj je namenjen tako zunanji kot notranji javnosti. Za prebivalce Islamske države ustvarjajo kombinacijo resničnosti, razpeto med idealiziranimi podobami življenja v Islamski državi in brutalnosti do zunanjih sovražnikov. Ker je internetni dostop v Islamski državi omejen, posnetke predvajajo na velikih zaslonih na mestnih ulicah.

Mediji IS vojaški cilj Kako pomemben je medijski stroj Islamske države, se zaveda tudi koalicija v boju proti islamistom. Amerika je na milijone evrov namenila boju proti propagandi Islamske države na družbenih omrežjih. Toda zdi se, da so islamisti vedno korak naprej. Ko sta Twitter in Facebook omejila objavljanje propagande IS, so večino svoje komunikacijske dejavnosti prenesli na Telegram.

Direktor FBI James B. Comey je dejal, da so medijske enote IS vojaški cilji. V enem zadnjih letalskih napadov so Američani ubili sedem visokih medijskih uradnikov IS, kar pa ne pomeni, da je islamistična propaganda utihnila. Nasprotno – ravno so objavili novo številko francoske revije z naslovnico Pariz na kolenih.

Ne spreglejte