SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Iskanje rešitve za največjo krizo zadnjih 50 let

3

termometer

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande se bosta v Berlinu posvetila iskanju rešitev vse hujše krize z migranti v Evropi.

Srečanje Merklove in Hollanda je bilo sprva namenjeno zgolj pogovorom o ukrajinski krizi, a ob vse večjem navalu beguncev na evropske meje in pričakovanjih Nemčije, da bo letos prejela rekordnih 800 tisoč prošenj za azil, sta voditelja spregovorila o ukrepih na tem področju.

"Vzpostaviti moramo enoten sistem glede pravice do azila," je v kratki izjavi pred pogovori dejal Hollande. Naval beguncev in migrantov s kriznih območij je označil za "izredne razmere, ki bodo trajale nekaj časa".

Namesto čakanja je treba okrepiti svoje politike "Namesto da bi čakali, bi morali organizirati in okrepiti svoje politike, in prav to predlagata Francija in Nemčija," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Hollande. Po besedah Merklove obe državi tudi pričakujeta, da bodo vse članice EU izvajale dogovorjene politike na področju beguncev.

Na politični oder se je vrnila tudi Ukrajina Na evropski politični oder se je z današnjim srečanjem v Berlinu vrnila tudi Ukrajina, kjer so se razmere na nemirnem vzhodu države v zadnjih tednih znova zaostrile.

Pogovori med trojico voditeljev so bili po poročanju nemške tiskovne agencije dpa osredotočeni na iskanje načinov za ohranitev krhke prekinitve ognja, dogovorjene februarja v Minsku. Za to sta nujna umik težkega orožja in možnost dostopa opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje (Ovse) do območja konflikta.

Merklova je izrazila zaskrbljenost ob dejstvu, da je delo opazovalcev moteno. "Ovse mora biti sposoben nadzirati konflikt, a zaradi napadov je njihovo gibanje omejeno. Njihova brezpilotna letala zaradi ponavljajočih se motenj niso mogla leteti," je poudarila in opozorila na nujnost tega, da opazovalci opravijo svoje delo.

Ruski predsednik Vladimir Putin se srečanja v Berlinu sicer ni udeležil, so se pa z njim po besedah Merklove posvetovali prek telefona, še piše dpa.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin