Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 8. 2015,
18.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Irak Sirija nafta

Ponedeljek, 3. 8. 2015, 18.29

8 let

ISIS z nafto zasluži devet milijonov evrov na mesec, kdo jo kupuje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriški obveščevalci so ugotovili, da Islamska država proda trikrat več nafte, kot so menili prej.

Islamska država je zaradi ugrabitve Hrvata, ki je kot geodet delal v Egiptu, ponovno na naslovnicah svetovnih medijev. Hrvaški mediji poročajo, da naj bi egiptovska vlada razmišljala tudi o odkupnini za Hrvata.

Prav odkupnina za ugrabljene talce je eden od virov denarja za Islamsko državo, a glavni vir financiranja te teroristične organizacije je prodaja nafte.

Ameriška mreža NBC je objavila podatek, pridobljen iz kroga ameriške obveščevalne službe, da Islamska država trenutno proda trikrat več nafte kot lani. Na mesec s prodajo nafte in plina dobi med sedem in devet milijonov evrov. Denar porabi za plače borcem in dodatke družinam, ki živijo na njenem območju. Kar zadeva borce, največ dobijo tuji rekrutiranci, in sicer po dobrih 900 evrov na mesec.

Nafto prodajajo tudi Turčiji Po navedbah neimenovanega vira iz ameriške obveščevalne službe so zdaj zbrali več podatkov o tem, komu Islamska država prodaja nafto in plin. Njihov trg je razvejan in zapleten, prodajajo pa skoraj vsem. Tako sirijskemu režimu kot Iraku. Po poročanju Guardiana naj bi obveščevalni podatki razkrili še, da je med kupci islamistične nafte tudi Turčija.

Večino novih podatkov so pridobili pred dvema mesecema, ko je bil ubit "računovodja" Islamske države Abu Sayyaf, njegovo ženo pa so zajeli. Prav tako so zasegli njegove računalnike. Tako so dobili dostop do resničnih podatkov, saj so vse prejšnje ocene temeljile na špekulacijah.

Na mesec tudi do 36,5 milijona evrov dobička "V nekem obdobju v preteklem letu je ISIS na mesec s prodajo nafte zaslužil 36,5 milijona evrov," je na varnostni konferenci v Aspnu dejal Daniel Glaser, ki je v ameriški administraciji zadolžen za spremljanje financiranja teroristov.

Obveščevalci sicer menijo, da je 36,5 milijona evrov na mesec najvišja mogoča številka islamističnega zaslužka z nafto. Toliko nafte naj bi prodali, preden so se začeli zračni napadi na ISIS, saj so začeli bombardirati tudi infrastrukturo, s čimer so želeli zmanjšati možnosti Islamske države, da bi prodajala nafto.

Islamistična država sicer nadzoruje deset odstotkov naftnih polj v Iraku. Kljub temu je Irak v juniju načrpal rekordno količino nafte, 4,1 milijona sodov na dan. Banke oropali za milijardo dolarjev

Poleg podatkov o prodaji nafte se je potrdil tudi sum, da se Islamska država financira z ropanjem iraških bank. Ob dveh državnih bankah so na območjih, ki jih nadzorujejo, oropali še 90 zasebnih bank.

Ocenjujejo, da so tako dobili od 450 do 900 milijonov evrov.

Ne spreglejte