Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 5. 2013,
7.30

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Irska tobačni izdelki prepoved

Sreda, 29. 5. 2013, 7.30

1 leto, 5 mesecev

Irska bo prepovedala blagovne znamke na cigaretnih škatlicah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Irska bo postala prva država v EU-ju, ki bo prepovedala promoviranje blagovnih znamk na cigaretnih škatlicah. Te bodo preproste in z univerzalnimi nalepkami.

Vse oznake blagovnih znamk, značilne barve in grafike ne bodo več imele mesta na ovitkih tobačnih izdelkov, je sporočilo irsko ministrstvo za zdravje, potem ko je njihov predlog podprla vlada. Minister za zdravje James Reilly je prepričan, da bo njihov predlog naletel na številne kritike, vendar je kljub temu prepričan, da bo predlog sprejet in spremenjen v zakon le na podlagi tega, da bo rešil marsikatero življenje.

Reilly je zaradi kajenja izgubil brata in očeta "Kajenje predstavlja breme za zdravje, hkrati pa pripomore k visoki smrtnosti v naši družbi. Vsako leto umre 5200 ljudi zaradi bolezni, povezanih s tobakom," je povedal. "Eden od dveh kadilcev bo umrl zaradi njihove odvisnosti," je po poročanju Telegrapha povedal Reilly, pri tem pa razkril, da sta njegov oče in brat, sicer oba zdravnika, umrla zaradi kajenja.

"Izgubil sem brata, ki je bil zdravnik in ki je popolnoma razumel, kaj lahko naredijo cigarete. Z njimi je bil zasvojen in se jim ni znal odpovedati," je povedal. "Moj oče je oslepel zaradi kapi in zadnjih 14 let svojega življenja je preživel v temi," je dodal.

Irska prva, ki je prepovedala kajenje na javnih mestih Kajenje je bilo sicer eden pomembnejših vidikov irske kulture v znamenitih pubih, dokler država ni bila prva na svetu, ki je leta 2004 prepovedala kajenje na javnih mestih, javnih prevozih in delovnih mestih.

Predlog zakona o odstranitvi vseh napisov na cigaretnih škatlicah bo najprej obravnaval še parlament, šele nato, če bo sprejet, pa bo stopil v veljavo. Vendar pa se pojavlja vprašanje, ali bo parlament predlog zakona sprejel, saj ima v njem vladajoča koalicija večino, ta pa predlogu ni najbolj naklonjena. Predlog zakona tako predvideva, da bo blagovna znamka predstavljena v uniformni tipografiji, škatlice pa bi bile nevtralne barve.

Velika Britanija se ni odločila za prepoved, Avstralija pa z njo razjezila tobačno industrijo Tudi britanska vlada je razmišljala o podobni prepovedi, vendar pa je bil predlog zakona zavrnjen v parlamentu. Avstralija je sicer podoben ukrep že sprejela in lani vpeljala olivno zelene škatlice cigaret in drugih tobačnih izdelkov, s čimer je izzvala jezo tobačnih podjetij.

Ne spreglejte