Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 12. 2011,
20.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Irak

Ponedeljek, 19. 12. 2011, 20.49

8 let

Iraške oblasti izdale zaporni nalog za podpredsednika države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Iraške oblasti so izdale zaporni nalog za podpredsednika države Tarika al Hašemija zaradi obtožb terorizma.

Do izdaje naloga prihaja v času, ko se iz Iraka umikajo zadnji ameriški vojaki Tarik Al Hašemi je najvišji predstavnik sunitov v iraški vladi in eden od vodij zavezništva Irakija. Do izdaje zapornega naloga prihaja le dan po tem, ko so še zadnji ameriški vojaki po devetih letih zapustili Irak.

Izdajo zapornega naloga na podlagi protiterorističnega zakona za al Hašemija je na novinarski konferenci v Bagdadu potrdil notranji minister Adil Daham.

Državna televizija je ob tem poročala, da je eden od al Hašemijevih telesnih stražarjev priznal načrtovanje in izvajanje terorističnih napadov, za kar naj bi dobil podporo pri podpredsedniku države. Oblasti naj bi v minulih dneh zaradi obtožb terorizma aretirale najmanj 13 Hašemijevih telesnih stražarjev.

Po odhodu ameriških vojakov znamenja zaostrovanja politične napetosti Iraški premier Nuri al Maliki, sicer šiit, je al Hašemija in člane njegove varnostne službe v nedeljo obtožil sodelovanja v bombnem napadu pred parlamentom minuli mesec, katerega tarča naj bi bil on sam. Premier je ob tem odredil, da al Hašemi ne sme zapustiti države.

Al Hašemi in premier al Maliki naj bi bila stara tekmeca, izdaja zapornega naloga pa naj bi bila politično motivirana. Po odhodu zadnjega ameriškega vojaka iz Iraka je to prvo znamenje zaostrovanja politične napetosti v državi.

Irakija je v znak protesta prekinila sodelovanje v parlamentu Pritiskov je bil deležen tudi eden od namestnikov premiera Saleh al-Mutlak, prav tako sunit in član sekularnega zavezništva Irakija, čigar zamenjavo je v nedeljo zahteval premier Maliki.

Irakija je namreč v soboto prekinila sodelovanje v parlamentu v znak protesta proti vse večjemu nadzoru ključnih položajev, ki da so v rokah premiera, in nezmožnosti vlade po bolj pravični delitvi oblasti v državi.

Al-Mutlak je ob tem opozoril, da bi bil lahko naslednji korak ta, da Irakija umakne svojih sedem ministrov iz vladne koalicije.

"Razmere gredo v smeri globoke krize" Predsednik kurdske regije na severu Iraka Masud Barzani je spričo najnovejšega političnega zaostrovanja pozval k nujnim pogovorom, da bi preprečili padec vlade. "Razmere gredo v smeri globoke krize," je opozoril Barzani.

Vlada premiera al Malikija je bila v parlamentu potrjena decembra lani. S tem se je končala devetmesečna politična kriza v državi, ki je trajala vse od parlamentarnih volitev 7. marca 2010. Na volitvah je sicer zmagala Irakija, vendar nobeni stranki ni uspelo dobiti večine, da bi lahko sama sestavila vlado, dolgotrajna strankarska prerekanja pa so preprečevala sestavo nove vlade.

Ne spreglejte