Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 11. 2018,
8.07

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

2

Natisni članek

sankcije nafta Iran ZDA

Ponedeljek, 5. 11. 2018, 8.07

5 let, 5 mesecev

Irana ameriške sankcije ne skrbijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

2

iran iranska zastava | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pol leta po odstopu Washingtona od mednarodnega sporazuma, s katerim je Iran v zameno za odpravo sankcij omejil svoj jedrski program, danes začnejo veljati še ostrejše sankcije ZDA proti Teheranu. Washington prepoveduje vsakršno trgovanje z iransko nafto in finančne transakcije z Iranom. Iranski predsednik Hasan Rohani je v odzivu dejal, da bodo sankcije "ponosno zaobšli".

Sankcije bodo doletele iranski energetski, pomorski in bančni sektor.

ZDA s tem proti Iranu ponovno vzpostavljajo vse sankcije oziroma ukrepe, ki so veljali pred letom 2015, ko je bil podpisan dogovor. To bodo najhujše sankcije proti Iranu v zgodovini, je napovedal ameriški državni sekretar Mike Pompeo.

Donald Trump
Novice ZDA: To bodo najhujše sankcije proti Iranu v zgodovini

Osem držav bo še naprej lahko trgovalo z iransko nafto

Iz sankcij naj bi ZDA izvzele osem držav, ki bodo še naprej lahko trgovale z iransko nafto, vendar v veliko bolj omejenem obsegu. Katere so te države, naj bi Washington po napovedih Pompea razkril danes. Potrdil je, da med izjemami ne bo Evropske unije.

Podjetja z vsega sveta morajo po uveljavitvi sankcij - prvi sveženj so ZDA sprejele že v začetku avgusta - izbirati med poslovanjem z Iranom ali ZDA. Iran in preostale podpisnice zgodovinskega sporazuma iz leta 2015 si prizadevajo za ohranitev dogovora in poslov, ki so jih sklenili od takrat.

Trgovanje z Iranom skuša ohraniti tudi Evropska unija, ki želi pred posledicami ameriških sankcij zaščititi evropska podjetja.

Iran: Sankcije so nezakonite

"Sporočam, da bomo ponosno zaobšli vaše nezakonite in nepravične sankcije, ki so v nasprotju z mednarodnimi pravili," se je na sankcije odzval iranski predsednik Rohani. Dodal je, da je to gospodarska vojna in da ZDA Iran ustrahujejo s silo.

Kako se bodo izognili sankcijam, ni sporočil.

Izrael se je zahvalil Trumpu

Se je pa za uvedbo novih sankcija Trumpu zahvalil izraelski obrambni minister Avigdor Liberman, ki je dejanja ameriškega predsednika označil za pogumna, sankcije pa so po njegovih besedah pomemben udarec proti vplivu Teherana na Bližnjem vzhodu.

Ne spreglejte