Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 6. 2014,
12.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Irak ZDA John Kerry

Ponedeljek, 23. 6. 2014, 12.17

7 let, 12 mesecev

Irak: v napadu na konvoj ubitih 70 zapornikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V spopadih med iraškimi varnostnimi silami in skrajneži, ki so napadli varnostni konvoj, je bilo ubitih 70 zapornikov, je sporočila policija.

Zaporniki so bili v bližini mesta Hila južno od Bagdada ubiti v navzkrižnem ognju, umrlo pa je še sedem napadalcev. Po poročanju britanskega BBC, ki se sklicuje na iraške policijske vire, so zapornike, ki so bili vsi obtoženi terorizma, zaradi varnostnih razlogov premeščali proti jugu, ko so konvoj približno 100 kilometrov južno od Bagdada napadli skrajneži.

Gre za že drugi incident, v katerem je bilo od začetka ofenzive islamskih skrajnežev v Iraku 9. junija ubitih večje število zapornikov. Prejšnji teden je bilo namreč v mestu Bakuba v napadu skrajnežev na zapor ubitih najmanj 44 zapornikov.

Kerry na nenapovedanem obisku v Bagdadu Ameriški zunanji minister John Kerry je prispel v Bagdad, kjer se namerava z iraškimi voditelji pogovoriti o možnostih za ameriško pomoč v boju proti sunitskim skrajnežem. V Irak je iz Jordanije v luči varnostnih skrbi prispel nenapovedano.

Kot so sporočili s State Departmenta, se bo Kerry srečal z iraškim premierom Nurijem al Malikijem ter "iraškimi voditelji s celotnega političnega spektra". Razpravljali bodo o prizadevanjih ZDA za pomoč Iraku, ki se sooča z grožnjo Islamske države Iraka in Levanta (Isil), Kerry pa namerava voditelje tudi pozvati, naj čim hitreje oblikujejo vlado.

Ameriški predsednik Barack Obama je sicer minuli teden naznanil, da iraškim silam v pomoč pri boju proti sunitskih skrajnežem pod vodstvom Isila pošilja 300 vojaških svetovalcev, medtem ko se o morebitnih zračnih napadih še ni odločil.

Kerry je v Irak prispel dan potem, ko je na obisku v Egiptu nakazal, da podpora Washingtona Malikiju kopni, čeprav je obenem vztrajal, da ZDA ne izbirajo iraških voditeljev.

Sunitski skrajneži v Iraku medtem nadaljujejo svoj osvajalski pohod in so v zadnjih dneh okrepili nadzor nad mesti na severozahodu države. V nedeljo jim je uspelo zavzeti nova mejna prehoda s Sirijo in Jordanijo na zahodu države. Po zavzetju prehoda Al Kaim s Sirijo v soboto, so zavzeli še dva ključna prehoda v provinci Anbar.

Ne spreglejte