Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 8. 2014,
16.06

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Indija Pakistan Kašmir Narendra Modi

Torek, 12. 8. 2014, 16.06

5 let

Indijski premier na zgodovinskem obisku v Kašmirju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Novi indijski premier Narendra Modi je bil danes na zgodovinskem obisku v Kašmirju, pokrajini na meji med Indijo in Pakistanom, ki si ga lastita obe državi.

Indija in Pakistan sta se zaradi Kašmirja že dvakrat zapletli v vojno. Modi je ob obisku pakistanske oblasti obtožil, da Kašmir izkoriščajo kot nadomestno bojišče in tja pošiljajo svoje borce.

Indija v večinsko muslimanskem Kargilu vzdržuje močno vojaško prisotnost Modi je sicer danes v Kašmirju med drugim obiskal odročni kraj Kargil v gorati regiji Ladakh, kjer je bilo v nasilju pred 15 leti ubitih več kot tisoč ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pri Kargilu so leta 1999 čez mejo vdrle pakistanske sile, Indija je njihov napad odbila in začela se je vojna. Krvavi spopadi so potekali na kakih 160 kilometrov dolgem, pet tisoč in več metrov visokem gorskem grebenu, pod katerim poteka edina cesta med mestoma Šrinagar in Leh. Od takrat Indija na tem večinsko muslimanskem območju vzdržuje močno vojaško prisotnost.

New Delhi obtožuje Islamabad, da v napade na indijske vojake pošilja pripadnike skrajnih islamističnih skupin "Danes, ko sem prišel, sem slišal navdušeno ploskanje ljudi," je pred večtisočglavo množico v Kargilu, opremljeno z zastavami Modijeve hindujske nacionalistične stranke Bharatiya Janata, dejal premier in spomnil, da je bil tam že v času, ko so še "odmevali bombe in streli".

Na poti v Kargil se je Modi ustavil v kraju Leh, prestolnici regije Ladakh, in nagovoril tamkajšnje indijske vojake. Ob tem je Pakistan obtožil, da v Kašmirju bije t. i. nadomestno vojno. Kot je še nadaljeval, vojaki pogosteje umirajo v terorističnih napadih kot pa v vojni.

New Delhi sicer že dolgo obtožuje Islamabad, da v napade na indijske vojake v Kašmirju pošilja pripadnike skrajnih islamističnih skupin, kot je na primer Laškar-e-Taiba. V Islamabadu to odločno zanikajo.

Kašmir si obe državi lastita v celoti Kašmir je razdeljen med Indijo in Pakistan. Obe državi si ga lastita v celoti, a vsaka upravlja en del Kašmirja. Od treh indijsko-pakistanskih vojn sta se dve začeli prav zaradi te regije. Od leta 1989 je bilo v uporu proti indijski nadvladi, ki ga vodi več oboroženih skupin, ubitih na desettisoče ljudi.

Po oceni opazovalcev je želel Modi z današnjim obiskom narediti prvi pomemben korak v smeri, da Kašmir znova približa središču nacionalne in strateške zavesti v Indiji. Regijo želi novi premier, sicer znan kot hindujski nacionalist, razviti in jo tako bolj povezati s preostankom države, piše AFP.

Ne spreglejte