Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 9. 2013,
17.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Indija suženjstvo otrok prostitucija

Sreda, 18. 9. 2013, 17.53

8 let

Indija: milijoni otrok za nekaj evrov prodani v suženjstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Milijoni indijskih otrok so vsako leto vrženi v kruti svet trgovine z ljudmi, prostitucije in suženjskega dela. Številne družine so zaradi težkih razmer primorane v prodajo svojih otrok.

Indija, ki ima poleg Kitajske najbolj številčno prebivalstvo na svetu in velja za strmo rastoče gospodarstvo, se zadnje čase spopada z vse bolj bolečo statistiko in naraščajočim številom zlorabljenih otrok. Naj gre za prisilno delo ali prostitucijo – številke so vedno višje in dosegajo že milijone.

Prek prekupčevalcev celo do 65 milijonov ljudi? Po uradnih podatkih indijskih oblasti naj bi tako ali drugače delalo vsaj 12,6 milijona otrok, starih med pet in 14 let. Po nekaterih ocenah neodvisnih organizacij naj bi šlo prek trgovcev z ljudmi vsaj enkrat v življenju med 20 in 65 milijonov Indijcev in Indijk.

Delajo tako fantje kot dekleta, največkrat gre za delo na domu pa tudi za težaška dela v tovarnah, predvsem dekleta pa so prisiljena tudi v prostitucijo. Različne človekoljubne organizacije ocenjujejo, da so kot hišne pomočnice v treh četrtinah primerov zaposlena mladoletna dekleta.

Družine s prodajo otrok do prepotrebnega denarja Razlogov za porazno stanje je gotovo več: od velikih razlik v razvitosti posameznih pokrajin do revščine, ki marsikatero družino prisili v prodajo svojih otrok. Pri tem so znane številne tragične zgodbe, ko je družina otroka primorana prodati zgolj za kak evro, pri prodaji pa jim "pomagajo" prekupčevalci, ki od kupca za otroka dobijo približno 12 evrov plačila, poroča nemški časnik Spiegel.

Tudi sicer so tovrstni prekupčevalci največja nevarnost za številne sirote, ki tavajo po ulicah indijskih milijonskih mest. Prav trgovci z ljudmi namreč pogosto izrabijo naivnost lačnih otrok z obljubljanjem poštenega plačila, ki se v večini primerov prelevi v zastonjsko in garaško suženjsko tlako, piše časnik. Prekupčevalci z otroki pogosto prečesavajo tudi območja, ki so jih prizadeli tajfuni ali druge naravne nesreče. Tam namreč srečajo sirote, ki so v ujmah izgubile starše, ali pa družine, ki so ostale brez vsega, prodaja kašnega izmed otrok pa pomeni vir prepotrebnega denarja.

Dekleta so za družino precejšen strošek, tako so pogosto pahnjena v prostitucijo Deklice so še posebej izpostavljene nevarnosti, da padejo v kolesje trgovine z ljudmi. Eden izmed razlogov je tudi v tem, da v nasprotju z moškimi potomci v tradicionalni indijski družbi še vedno pomenijo precejšen strošek za svojo družino. Dekleta so velik finančni zalogaj ob poroki, saj morajo njihovi starši plačati stroške slavja. Po poroki se mora dekle tudi odseliti k ženinovi družini, medtem ko starši, v primeru, da imajo v družini sina, v poznejših letih lahko računajo na njegovo (finančno) pomoč.

Mlada dekleta so še posebej v nevarnosti, da padejo v svet prostitucije. Številna so poleg spolnega deležne tudi fizičnega nasilja, s čimer njihovi ugrabitelji zlomijo vsakršno upanje za rešitev iz težkega položaja. Kot je za Spiegel povedala Sanjama, ki je bila takrat, ko je bila potisnjena v svet prostitucije, stara zgolj 11 let, morajo biti dekleta z najmanj desetimi moškimi na dan. "Uporaba kondomov praktično ne obstaja, zato so številne spolne delavke okužene z virusom HIV," je med drugim za omenjeni časnik dejala Sanjama. Medtem ko je imela ona precejšnjo srečo in je bila pred nekaj leti osvobojena med neko policijsko racijo, pa milijoni v suženjstvu ujetih indijskih otrok o tem lahko zgolj sanjajo.

Ne spreglejte