Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 2. 2013,
13.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

protesti Slovenija

Sobota, 9. 2. 2013, 13.11

8 let

Il Piccolo o "dvojnih" slovenskih protestih, ameriški AP o nasilju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Razpisali so se italijanski mediji, ki so poročali o "dvojnih" protestih v Sloveniji, dogajanje je kot po navadi zanimalo hrvaške medije, ameriška tiskovna agencija AP pa je poročala tudi o nasilju.

Il Piccolo je zapisal, da so protivladni protestniki, ki jih je bilo najmanj 20.000, "premagali" protestnike v podporo vladi. Časnik sicer povzema nekaj izjav predsednika vlade Janeza Janše, ki je udeležence prvega zborovanja v podporo vladi, med katerimi so bili tudi nekateri ministri in člani desnih strank, nagovoril prek videoposnetka.

O protestih je poročala tudi Ansamed, ki je del italijanske tiskovne agencije Ansa. Med drugim so zapisali, da so protestniki Janšo pozvali, naj ne odstopi v dobro države. Povzeli so tudi nekatere Janševe izjave in zapisali, da je slovenska vlada po objavi poročila komisije za preprečevanje korupcije o finančnih nepravilnostih v Janševem premoženjskem stanju ostala brez dveh strank in tako nima več večine v parlamentu.

O popoldanskih protestih proti vladi so zapisali, da so jih nezadovoljni protestniki organizirali prek socialnih omrežij in da se protesti redno dogajajo že dva meseca. Agencija še piše, da je Slovenija ena od tistih evropskih držav, ki jih je gospodarska kriza najbolj prizadela, in da je v velikih težavah predvsem bančni sektor. Janševa vlada je, da bi se izognila zaprosilu za finančno pomoč, uvedla varčevalne ukrepe.

"Kaos v Ljubljani" Hrvaški mediji tradicionalno pozorno spremljajo dogajanje pri nas. Medij Jutarnji list je tako zapisal, da smo bili v Sloveniji priča "največjim demonstracijam od osamosvojitve Slovenije", na kateri so protestniki zahtevali odstop premiera Janše, ljubljanskega župana Jankovića in poslancev državnega zbora.

Dnevnik.hr pa po drugi strani piše o "kaosu v Ljubljani". Na najbolje obiskanih protestih do zdaj, ki se v Sloveniji sicer sporadično dogajajo že tri mesece, je bilo načeloma mirno, policija pa je morala proti skupini protestnikov, ki so poskušali podreti varnostno ograjo, uporabiti solzivec. Pred tem je bil tudi protest privržencev premiera Janše, ti so na zboru dejali, da se proti premierju vrši medijska in politična kampanja njegovih nasprotnikov. Janša je za slabo stanje v gospodarstvu obtožil "strice iz ozadja", pri čemer je namigoval na nekdanjega predsednika države Milana Kučana, navaja Dnevnik.

AP poročal o nasilju O slovenskih protestih je poročalo tudi več pomembnih tujih tiskovnih agencij. Pri Reutersu so zapisali, da so "protesti še okrepili pritisk na razpadajočo vlado". Navedbe ameriške tiskovne agencije AP so povzemali številni tuji mediji, poročali pa so tako o provladnih kot protivladnih protestih. AP, zanimivo, celo poroča, da je na protivladnem protestu izbruhnilo tudi nasilje. "Demonstranti so metali kamenje, lesene palice in steklenice v policijo, v nekem trenutku pa jim je uspelo celo prebiti ograjo, vendar je policijski kordon preprečil, da bi dosegli parlament," navajajo.

Tiskovna predstavnica policijske uprave Ljubljana Maja Ciperle Adlešič je za Planet Siol.net potrdila, da so v policista res odvrgli steklenico in da so si demonstranti pri podiranju zaščitne ograje pomagali z lesenimi palicami, da pa so bili protesti načeloma mirni in da o kakšnem pretiranem nasilju ne moremo govoriti.

Ne spreglejte