SiolNET. Novice Svet
0,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Igor Senčar: Britanci so se osredotočili le na stvari, ki jih motijo

0,38

termometer

Igor Senčar
Foto: Matej Leskovšek

Britanci bodo jutri na referendumu odločali o tem, ali želijo ostati v EU ali jo zapustiti. O posledicah njihove odločitve smo se pogovarjali z nekdanjim stalnim predstavnikom Slovenije pri EU Igorjem Senčarjem, ki podrobno spremlja dogajanje ob britanskem referendumu.

"Od teh reformnih idej Cameron ni uresničil ničesar. Britanci so se osredotočili le na stvari, ki jih motijo. Evropska unija pa je v znamenju neke raztresenosti in vedno hujšega pomanjkanja strateškega pogleda v bistvu pristala na njihove pogoje pogovora," opozarja nekdanji stalni predstavnik Slovenije pri EU Igor Senčar.

Trdi, da smo v pogovorih z Veliko Britanijo, še bolj pa pri reševanju evra hodili po robu pravne varnosti. "Ta krog je tudi zaradi medsebojnega nezaupanja določen sorazmerno ozko. Nemška stran je nujno želela imeti jasna pravila igre, anglosaški pristop je bolj pragmatičen. Tudi zato se mi zdi, da bi bila velika škoda, če Britanci ne bi več bili člani EU. Doprinos njihove kulture in tradicije je zelo pomemben za Evropo," je prepričan Senčar.

Vabljeni k branju celotnega intervjuja – jutri zjutraj na Siol.net.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin