Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 9. 2024,
9.39

Osveženo pred

54 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,20
Ukrajina Volodimir Zelenski Nuklearka Zaporožje

Natisni članek

Četrtek, 5. 9. 2024, 9.39

54 minut

IAEA: Hladilni stolp v Zaporožju po požaru neuporaben

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,20
Nuklearka Zaporožje | Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je znova opozoril, da v trenutni fazi konflikta obstaja možnost jedrske nesreče. | Foto Reuters

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je znova opozoril, da v trenutni fazi konflikta obstaja možnost jedrske nesreče.

Foto: Reuters

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je v sredo že petič od začetka vojne v Ukrajini obiskal nuklearko v Zaporožju, ki jo zasedajo ruske sile. Med obiskom si je ogledal tudi notranjost hladilnega stolpa, ki ga je nedavno zajel požar, in dejal, da je ta neuporaben in bo zato verjetno v prihodnje porušen. Medtem Rusija še naprej glavnino napadov na ukrajinski fronti izvaja v smeri Pokrovska, je v današnjem poročilu sporočil generalštab v Kijevu.

Grossi je Zaporožje obiskal dan po srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim v Kijevu. Pred tem je obiskal tudi jedrsko elektrarno v ruskem Kursku, v bližini katere se spopadata ruska in ukrajinska vojska.

Šef IAEA si je na jugu Ukrajine med drugim ogledal enega izmed hladilnih stolpov, kjer je pred nekaj tedni izbruhnil požar.

Po ruski različici dogodkov je požar povzročil ukrajinski bojni dron. Ukrajinska stran je medtem trdila, da so Rusi v hladilnem stolpu zažgali avtomobilske gume.

Med pregledom IAEA ni našla ne pnevmatik ne razbitin brezpilotnika, po navedbah agencije pa požar ni vplival na jedrsko varnost, saj hladilni stolpi trenutno ne delujejo in jih ne potrebujejo kot del mehanizma za hlajenje reaktorjev, ki so v stanju hladnega pogona.

IAEA je v sredo prvič imela vpogled v višji predel hladilnega stolpa, kjer si je Grossi ogledal škodo. Kot je dejal, je hladilni stolp zaradi požara neuporaben in bo v prihodnje verjetno porušen.

Opozorilo pred nevarnostjo jedrske nesreče

Kot je razvidno s posnetkov obiska, ki jih je Grossi objavil na omrežju X, si je ogledal tudi nekatere druge dele elektrarne in se seznanil z razmerami. Ob tem je poudaril, da v trenutni fazi konflikta ni mogoče izključiti možnosti "nečesa resnega", in tako ponovil svoje opozorilo pred resnično nevarnostjo jedrske nesreče.

Ruske sile so območje elektrarne zasedle kmalu po začetku invazije konec februarja 2022. Čeprav reaktorji odtlej praviloma mirujejo in ne proizvajajo elektrike, zahtevajo hlajenje.

Območje elektrarne je bilo zaradi neposredne bližine frontne črte že večkrat tarča obstreljevanja. Tudi pred Grossijevim prihodom so ruske sile območje razminirale.

Rusija sankcije proti RT označila za del ameriške predvolilne informacijske kampanje

Rusija je nove sankcije ZDA proti ruskemu mediju RT danes označila za del informacijske kampanje pred ameriškimi predsedniškimi volitvami. Sporočila je še, da pripravlja odgovor na potezo Washingtona, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pravosodni minister ZDA Merrick Garland je pojasnil, da so tesni sodelavci ruskega predsednika Vladimirja Putina ruskim podjetjem za odnose z javnostmi naročili, naj v okviru kampanje za vplivanje na ameriške predsedniške volitve leta 2024 promovirajo dezinformacije in zgodbe, ki jih podpira Rusija. "V internem dokumentu Kremlja je navedeno, da je cilj kampanje zagotoviti izid volitev, ki bo ustrezal Rusiji," je dejal Garland.

Rusija na ukrajinski fronti ohranja pritisk v smeri Pokrovska

Rusija še naprej glavnino napadov na ukrajinski fronti izvaja v smeri Pokrovska, je v današnjem poročilu sporočil generalštab v Kijevu. Ukrajinska zračna obramba je medtem uspešno odbila napad neznanega števila brezpilotnikov na prestolnico, poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

Od skupno 138 spopadov v zadnjem dnevu jih je 52 potekalo v pokrovskem sektorju, je sporočil ukrajinski generalštab. Rusija tako ohranja pritisk v smeri pomembnega prometnega vozlišča na zahodu Donbasa.

Kljub napredovanju ruskih sil na vzhodu in napadom z droni Ukrajina vztraja pri zasedbi dela ruske obmejne regije Kursk, kjer po navedbah predsednika Volodimirja Zelenskega dosegajo vse zastavljene cilje. Zelenski je v rednem večernem nagovoru ob tem izpostavil zajetje številnih vojnih ujetnikov, ki jih bodo lahko izmenjali z Moskvo.

Število ubitih v torkovem ruskem napadu na vojaški inštitut v Poltavi v osrednji Ukrajini je medtem zraslo na 54, še 297 je bilo poškodovanih. Zdravstveno stanje 65 ranjencev ostaja resno. Reševalci ocenjujejo, da je pod ruševinami ujetih do pet ljudi, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Zaporožje
Novice Požar v hladilnem stolpu nuklearke v Zaporožju pogašen

 

Ne spreglejte