SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hudo poškodovanega jamarja s slovensko pomočjo končno rešili iz najgloblje nemške jame

4

termometer

 | Foto:
Hudo poškodovanega nemškega jamarja Johanna Westhauserja so v bavarskih Alpah po skoraj 12 dneh končno rešili iz globine. Reševalci so ga opoldne prinesli iz jame Riesending pri mestu Berchtesgaden.

Od nesreče v globoki jami, v kateri je jamar utrpel poškodbe glave, do rešitve je minilo nekaj več kot 274 ur. "Ponesrečenca so prinesli na površje, nudijo mu nujno zdravstveno pomoč," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila reševalna služba. Pri vhodu v jamo na 1800 metrov nadmorske višine so bili v pripravljenosti zdravniki, da pomagajo 52-letnemu ponesrečencu.

Westhauserja so 8. junija kilometer pod zemljo v najgloblji nemški jami poškodovale padajoče skale, tako da se sam ni mogel vrniti na površje. Jamar je dobil poškodbe glave in prsnega koša, njegovo zdravstveno stanje pa naj bi bilo sicer stabilno. Reševalci so poškodovanega jamarja skozi ozke vertikalne prehode v jami nosili več dni, nato pa ga dvignili na površje.

Pri reševanju so sodelovali jamarski reševalci iz Hrvaške in Italije. Pomoč so ponudili tudi slovenski reševalci, ki pa v akcijo niso bili vključeni. V njej pa je sodeloval slovenski zdravnik iz reševalnega centra Jamarske reševalne službe pri Jamarski zvezi Slovenije iz Sežane Rok Stopar.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin