Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 6. 2023,
7.31

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,27

Natisni članek

Indija vlak nesreča nesreča

Sobota, 3. 6. 2023, 7.31

10 mesecev, 3 tedne

V železniški nesreči umrlo najmanj 288 ljudi, več tisoč ranjenih #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,27
železniška nesreča, Indija | Na kraj nesreče so poslali ekipe reševalcev z okoli 60 vozili. | Foto Reuters

Na kraj nesreče so poslali ekipe reševalcev z okoli 60 vozili.

Foto: Reuters

V Indiji po hudi železniški nesreči na vzhodu države, v kateri je po najnovejših podatkih tamkajšnjih oblasti umrlo najmanj 288 ljudi, več kot tisoč je bilo ranjenih. Danes nadaljujejo reševanje ujetih v razbitinah vlakov, poročajo tuje tiskovne agencije. Vzrok za nesrečo še ni znan. Po hudi nesreči je predsednica republike Nataša Pirc Musar izrazila sožalje družinam umrlih in indijski kolegici Droupadi Murmu. Na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve pa so prek Twitterja izrazili pretresenost in žalost.

"Vsa trupla in poškodovane potnike smo umaknili s kraja nesreče," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes popoldne sporočil koordinator reševalne akcije.

Na prizorišče nesreče so po besedah glavnega državnega sekretarja Pradeepa Jene poslali več kot 200 reševalnih vozil ter več sto zdravnikov, medicinskih sester in reševalcev. Rešili so vse ujete in ranjene potnike, a še ni jasno, kako hude so poškodbe tistih, ki so jih odpeljali v bolnišnice, poroča britanski BBC.

Kraj nesreče je že obiskal indijski premier Narendra Modi. Napovedal je, da bodo odgovorne za nesrečo strogo kaznovali.

V bolnišnici se je srečal tudi s preživelimi žrtvami. Obljubil je, da bodo temeljito preiskali nesrečo in da bo njegova vlada storila vse za zdravljenje tistih, ki so bili ranjeni v njej, poročanje lokalnih medijev navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V petek so blizu mesta Balasore v zvezni državi Odisha trčili trije vlaki, zaradi česar je iztirilo več vagonov, velja za najbolj smrtonosno železniško nesrečo v Indiji v več kot 20 letih. 

"Moje najgloblje sožalje predsednici in družinam žrtev grozljive železniške nesreče v Odishi. V teh tragičnih časih smo skupaj z indijskim narodom," je predsednica Pirc Musar sporočila na Twitterju.

"Pretreseni in žalostni smo ob podobah grozljive železniške nesreče v Indiji. Družinam žrtev izrekamo iskreno sožalje. Prizadetim želimo čim hitrejše okrevanje. Smo v mislih z indijskim prebivalstvom," pa je tvitnilo zunanje ministrstvo.

Indija nesreča | Foto: Reuters Foto: Reuters

Vzrok za nesrečo še ni znan

Izvršni direktor indijskih železnic Amitabh Sharma je pojasnil, da so bili v nesreči udeleženi trije vlaki − dva potniška med vožnjo in tovorni, ki je bil parkiran, poroča AFP. Povedal je tudi, da se je iztirilo od deset do 12 vagonov potniškega vlaka. Nekaj razbitin je padlo na drugo progo, vanje pa je trčil drugi potniški vlak, pri čemer so se iztirili trije vagoni. Medij Press Trust of India poroča, da je nekaj potniških vagonov, ki so se iztirili, trčilo v vagone tovornega vlaka.

Vzrok za nesrečo še ni znan.

železniška nesreča, Indija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ponoči se je število žrtev še povečevalo

Potnica Vandana Kaleda je za televizijsko postajo New Delhi povedala, da so ljudje padali drug na drugega, ko se je njen vagon močno tresel in zapeljal s tirov. Dejala je, da je imela srečo, da je preživela.

Na prizorišče trčenja je prispelo skoraj 500 policistov in več kot 200 reševalnih vozil, je po poročanju britanskega BBC povedal najvišji uradnik v državi Odisha Pradeep Jena.

Eden od preživelih je novinarjem lokalne televizije povedal, da je ob nesreči spal in se zbudil, ko se je znašel ujet pod okoli desetimi sopotniki, nato pa je splezal iz vagona, pri čemer je utrpel poškodbe vratu in roke.

železniška nesreča, Indija | Foto: Reuters Foto: Reuters

V Indiji so železniške nesreče pogoste

Na nesrečo se je že odzval tudi indijski premier Narendra Modi, ki je na Twitterju zapisal, da je opravil pogovor z ministrom za železnice Ashwinijem Vaishnawom in se seznanil z razmerami.

"V tej uri žalosti sem v mislih s prizadetimi in njihovimi družinami. Naj poškodovani kmalu okrevajo. Na kraju nesreče potekajo reševalne operacije, prizadetim pa nudimo vso možno pomoč," je dodal indijski premier.

železniška nesreča, Indija | Foto: Reuters Foto: Reuters

V Indiji so železniške nesreče sicer razmeroma pogoste. Najhujša se je zgodila leta 1981, ko se je vlak med vožnjo čez most v Biharju iztiril in padel v reko, pri čemer je umrlo od 800 do tisoč ljudi. Varnost na tamkajšnjih železnicah se je sicer v zadnjih letih zaradi obsežnih novih naložb in tehnoloških izboljšav znatno izboljšala.

Kljub vladnim prizadevanjem za izboljšanje varnosti se na indijskih železnicah, ki so največje železniško omrežje pod enim vodstvom na svetu, vsako leto zgodi več sto nesreč.

Avgusta 1995 sta v bližini New Delhija trčila dva vlaka in v najhujši železniški nesreči v zgodovini Indije je umrlo 358 ljudi.

Za večino železniških nesreč je kriva človeška napaka ali zastarela signalna oprema.

V Indiji se vsak dan po 64 tisoč kilometrih železniških prog s 14 tisoč vlaki pelje več kot 12 milijonov ljudi.

slovenska policija
Novice Slovenske ceste vzele še eno življenje
Italija, nesreča, jadrnica
Novice Znano je, kdo so žrtve nedeljske nesreče
Ne spreglejte