SiolNET. Novice Svet
3,94

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Hrvaškem potrdili najmlajšo žrtev, povezano s covid-19: umrl je 11-letnik

3,94

termometer

Hrvaška koronavirus
Foto: Reuters

Na Hrvaškem so potrdili najmlajšo žrtev covid-19. Kot poroča Jutarnji list, je umrl 11-letni deček, pri katerem se je zgodil redek zaplet. Minister za zdravje Vili Beroš je že zahteval dodatne informacije o primeru.

Deček naj bi umrl ponoči na infekcijski kliniki dr. Frana Mihaljevića v Zagrebu, njegova smrt pa naj bi bila po neuradni informacijah Jutarnjega lista posledica okužbe z novim koronavirusom.

Dodajajo, da je pri dečku prišlo do večorganskega vnetnega sindroma v povezavi s covid-19 in nato še dodatnih zapletov.

Minister zahteval dodatne podatke

Smrt otroka je za Večernji list potrdil tudi vodja klinike za nalezljive bolezni Goran Tešković. Minister Beroš je od te klinike in tudi od klinike za otroške bolezni že zahteval vse relevantne podatke, da bi ugotovili vse okoliščine.

Kot je za hrvaško nacionalno televizijo (HRT) povedal vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak, še ne vedo točnega vzroka smrti dečka, povzema STA.

Na Hrvaškem so sicer v zadnjih 24 urah potrdili 352 novih primerov okužbe z novim koronavirusom in 28 smrti zaradi covid-19.

Na pediatrični kliniki 24 otrok z večorganskim vnetnim sindrom

Več primerov z večorganskim vnetnim sindrom so opazili tudi v UKC Ljubljana. Kot je pred dnevi dejal vodja službe za alergologijo, revmatologijo in klinično imunologijo s pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Tadej Avčin, gre pri večorganskem vnetnem sindromu za izrazito težko sistemsko vnetno reakcijo, v sklopu katere so lahko prizadeti različni organski sistemi, najpogosteje srce, prebavila, koža in oči, nekoliko redkeje pa pljuča, ledvica in možgani.

Na pediatrični kliniki so do zdaj obravnavali 24 otrok s tem sindromom, vsem otrokom so v krvi našli protitelesa na novi koronavirus, kar pomeni, da so preboleli covid-19. Otroci, ki so jih obravnavali, so bili pred sindromom zdravi otroci brez kroničnih bolezni. Štirje so prebolevali covid-19 s simptomi približno mesec pred pojavom večorganskega vnetnega sindroma. Pri preostalih je okužba potekala brez simptomov, so jim pa naknadno potrdili okužbo na osnovi prisotnosti protiteles, navaja STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin