Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2014,
16.34

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

strmoglavljenje

Ponedeljek, 1. 9. 2014, 16.34

5 let, 1 mesec

Hrvaško vojaško letalo strmoglavilo zaradi tehnične napake

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nesreča hrvaškega vojaškega letala mig 21, ki je 5. avgusta strmoglavilo na območju Donje Lomnice nedaleč od Velike Gorice, se je zgodila zaradi napake na hidravliki.

Pojavila se je napaka na hidravličnem sistemu letala, ki je povzročila vrsto verižnih reakcij, odpovedali so tudi nekateri drugi tehnični elementi, je Josipović povzel poročilo preiskovalne komisije.

Ni bilo napak med poveljevanjem "Komisija je sklenila, da ni bilo napak in kršitev postopkov pri sprejemanju vojaških odločitev v poveljniškem sistemu," je na seji državnega sveta za obrambo potrdil dejal hrvaški predsednik Ivo Josipović. Napovedal je nadaljevanje preiskave, da bi ugotovili, zakaj se je pojavila napaka na hidravliki letala.

Podobno pojasnilo so takoj po nesreči objavili tudi na hrvaškem obrambnem ministrstvu, ko so poudarili, da se je zgodila okvara na podvozju, ki je povzročila požar na letalu.

Tudi pilot strmoglavljenega miga Stanko Hrženjak je po nesreči povedal, da je med rutinskim poletom iz Zadra proti Zagrebu nehal delovati hidravlični sistem na letalu in da je zagorel motor. Takrat je dejal, da je bilo z letalom pred vzletom z zadrskega letališča vse v redu. Šlo je za letalo, ki je bilo pred 12 leti na remontu v Romuniji, nekaj ur preden je strmoglavilo, pa je sodelovalo v Kninu na svečani proslavi obletnice vojaške operacije Nevihta, ki jo na Hrvaškem praznujejo kot dan zmage, domovinske hvaležnosti in veteranov.

Pilot s 25 leti izkušenj je še dejal, da se je zavedal tveganja letenja s takšnim letalom. Iz miga se je katapultiral po tem, ko je letalo usmeril na nenaseljeno območje. Ob tem se ni poškodoval.

Strmoglavilo tik pred upokojitvijo Letalo je strmoglavilo na svojem zadnjem poletu, saj bi ga 15. avgusta upokojili. Uporabili so ga samo zato, ker se s popravila še vedno niso vrnila vsa bojna letala iz Ukrajine. Po upokojitvi naj bi letalo razstavili v letalskem parku v Vrsarju.

Strmoglavljenje letala in zapleti z remontom migov v Ukrajini so na Hrvaškem v preteklih tednih znova odprli razprave o usodi hrvaškega vojaškega letalstva. Zaradi pomanjkanja denarja v državni blagajni je bilo mogoče slišati predloge, da bi celo opustili vojaško letalstvo kot vejo oboroženih sil. Hrvaški premier Zoran Milanović je danes nasprotoval ukinitvi hrvaškega vojaškega letalstva.

"Upam, da vojaška letala ne bodo več strmoglavila, a se tudi to lahko zgodi. Tudi Američanom je pred kratkim strmoglavilo letalo vrste F-15," je dodal. Napovedal je, da ne bodo več krčili proračuna za obrambo, ta pomeni 1,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Med drugim bodo podaljšali tudi operativnost protiladijskega raketnega sistema, ki je nameščen ob hrvaški obali Jadrana. Pred leti so sistem ocenili kot zastarelega, a so se odločili za njegovo posodobitev, ker nimajo denarja za nakup nove tovrstne obrambe.

Ne spreglejte