Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 8. 2014,
11.29

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nevihta Hrvaška

Torek, 5. 8. 2014, 11.29

5 let, 8 mesecev

Hrvaški vrh izžvižgan, slovesnost zasenčila tragedija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ob krožnem križišču na uvozu za Vodice blizu Šibenika so odkrili truplo neznanega moškega. Veteran hrvaške vojne naj bi se z ročno granato razstrelil, in to na 19. obletnico operacije Nevihta.

Policijska preiskava smrti moškega še poteka, hrvaški mediji pa neuradno poročajo, da je bil moški veteran hrvaške vojne za samostojnost, 49-letni Željko Knežević iz Vitrovice, in da je bil oblečen v vojaško uniformo. Šibeniško policijo so o najdbi moškega trupla obvestili nekaj po sedmi uri zjutraj.

Truplo je odkril naključni kolesar: "Zagledal sem kup vojaških oblačil in pomislil, da jih je kdo, ki je štopal v Knin ali Čavoglave, v naglici pozabil. Ko sem prišel bliže, sem povsem šokiran opazil še krvavo truplo. Takoj sem poklical policijo." Po nekaterih neuradnih informacijah so okoli 200 metrov stran našli še eno truplo.

Oče dveh otrok Šibeniški portal poroča, da je bil Knežević oče dveh otrok in da je do pred leta dni delal na bencinski črpalki v marini v Vodicah, nato pa je huje zbolel in odšel v invalidski pokoj. Hrvaški mediji poudarjajo, da ni prejemal veteranske pokojnine, čeprav je bil med vojno ranjen.

"Vsi ga poznamo kot mirnega, skromnega družinskega človeka. Predvidevamo, da ga je k temu dejanju pripeljala bolezen, da je izbral prav današnji dan pa ogorčenost," so za portal povedali Vodičani, ki so pokojnika dobro poznali.

Spomin na Nevihto Na Hrvaškem je danes državni praznik, saj se naši južni sosedi spominjajo začetka operacije Nevihta, s katero so si leta 1995 povrnili ozemlje, ki so ga od začetka vojne leta 1991 zasedali srbski uporniki. V operaciji Nevihta, ki se je začela v zgodnjih večernih urah 4. avgusta, je sodelovalo okoli 200 tisoč hrvaških vojakov. Nevihta, ki se je po 84 urah končala 7. avgusta, je pomenila tudi uvod v konec vojne v Bosni in Hercegovini.

Osrednja slovesnost ob obletnici je bila v Kninu. Cerkveni zvonovi v Kninu so zazvonili točno ob 9.43 in naznanili natančen čas, ko so hrvaške sile vstopile v Knin. Po dvigu zastave je Knin preletelo pet migov, sledilo pa je polaganje venca pred spomenikom hrvaške zmage Nevihta 95 na Trgu Anteja Starčevića.

Milanović: Pridite žvižgat v Zagreb Zbrani na trgu so izžvižgali govor tako premierja Zorana Milanovića kot predsednika Iva Josipovića, aplavz pa je požela nekdanja hrvaška zunanja ministrica in kandidatka HDZ na prihajajočih predsedniških volitvah Kolinda Grabar Kitarović.

Prvega dela Milanovićevega govora se zaradi žvižgov in vzklikov nezadovoljstva, kot je "Odstranite ga, odstranite ga", sploh ni slišalo. Del zbranih je medtem prepeval domoljubne pesmi. Milanović se je odzval z besedami, da naj žvižga, kdor želi, da pa z ničemer ni mogoče zmanjšati pomena Nevihte in žrtev velikih braniteljev. Dodal je, da naj pridejo žvižgati pred sedež hrvaške vlade, saj je Knin prostor za izražanje spoštovanja.

Josipović, ki tako kot Milanović prihaja iz vrst socialdemokratov, se je zahvalil medvojnemu hrvaškemu predsedniku Franju Tuđmanu, ker je vladal, ko je bilo najtežje.

Prebrali imena umrlih in pogrešanega v Nevihti Po govorih so se zbrani veterani odpravili k maši za domovino, s čimer se je sklenila še ena neugodna kninska slovesnost. Nezadovoljstvo zbranih je bilo sicer pričakovati, tudi zaradi uvajanja cirilice v Vukovarju.

Na današnji dan zmage in domovinske hvaležnosti so prvič prebrali imena 198 hrvaških vojakov, ki so umrli v Nevihti, in enega pogrešanega med to operacijo.

Ne spreglejte